Onderzoek toont steeds meer aan dat er een positief verband is tussen gematigd en regelmatig bewegen en een sterk afweersysteem. Aan de andere kant is er ook bewijs dat te veel en te intensief trainen juist je weerstand kan verminderen en er zelfs voor kan zorgen dat je ziek wordt.
In het lijstje met adviezen voor het verbeteren van je weerstand, wordt bewegen altijd genoemd. Regelmatige lichaamsbeweging is een van de pijlers voor een gezonde lifestyle in het algemeen: het bevordert de cardiovasculaire gezondheid, zorgt voor een lagere bloeddruk, is nodig voor een gezond gewicht en het biedt bescherming tegen verschillende ziektes. Hier is men het wel over eens.
Advertentie
Gezond immuunsysteem door bewegen
De volgende vraag is dan: helpt lichaamsbeweging ook om je weerstand te vergroten? Net als een gezond dieet kan lichaamsbeweging dus bijdragen aan een goede gezondheid in het algemeen, dus ook aan een gezond immuunsysteem. Intensief bewegen levert direct een bijdrage aan je immuunsysteem doordat het een goede bloedcirculatie bevordert. Hierdoor kunnen cellen en stoffen die betrokken zijn bij je afweer goed door het hele lichaam circuleren en hun werk doen.
Bewegen biedt voordelen
In diverse onderzoeken heeft men de vraag gesteld of lichaamsbeweging rechtstreeks bijdraagt aan je vatbaarheid voor infecties. Met andere woorden: hebben sporters een betere afweer? Zo is onderzocht of heel veel intensieve lichaamsbeweging ertoe kan leiden dat sporters vaker ziek zijn of dat dit op de een of andere manier hun immuunsysteem blokkeert.
Om dergelijk onderzoek uit te voeren liet men sporters intensief trainen. Bloed- en urinemonsters van daarvoor en daarna werden getest om te kijken of er veranderingen optreden in onderdelen van het immuunsysteem, zoals cytokines, witte bloedlichaampjes en bepaalde antilichamen.
Gematigde beweging zorgt voor een positieve immuunrespons en een tijdelijke stijging in de aanmaak van macrofagen (een type wit bloedlichaampje). Dit zijn de cellen die bacteriën aanvallen. Men denkt dat regelmatig en trouw bewegen substantiële voordelen voor je immuunsysteem kan hebben.
Recent onderzoeken hebben laten zien dat er verandering in het immuunsysteem optreden in reactie op lichaamsbeweging. Met name het beter circuleren van de immuuncellen. Pas enige uren na het trainen is dit weer terug naar normaal. Sport je regelmatig? Dan lijkt het erop dat de verandering een permanenter karakter krijgt en je afweer dus verbetert.
Duursporters opgelet
Aan de andere kant is er ook bewijs dat té intensief trainen je immuunsysteem juist kan verzwakken. Meer dan 90 minuten training kan tot 72 uur erna je weerstand verminderen. Met name marathon- en triathlonatleten moeten hier rekening mee houden en ervoor zorgen dat zij op andere manieren hun weerstand op peil houden. De tijdelijk vermindering van je weerstand wordt volgens onderzoek veroorzaakt door de productie van verschillende hormonen die je immuniteit negatief beïnvloeden.
De stresshormonen cortisol en adrenaline verhogen je bloeddruk en cholesterolgehalte en onderdrukken het immuunsysteem. Dit effect wordt in verband gebracht met een verhoogde vatbaarheid voor infecties bij duursporters. Wanneer je in training bent voor extreme duursportwedstrijden moet je – met dit in gedachten – rust en herstel als onderdeel van je trainingsprogramma opnemen. Dit stelt je lichaam (immuunsysteem) in staat om te herstellen.
Beter door sport
Als je al niet lekker bent, moet je oppassen met al te inspannende activiteiten. Je immuunsysteem staat dan al onder druk door de infectie en extra stress kan je herstel belemmeren. In het algemeen kun je als je verkoudheidsklachten hebt, maar geen koorts, door te sporten je soms zelfs wel beter voelen doordat je immuunsysteem van beweging een oppepper krijgt. Zware training zal het alleen maar erger maken.
We kunnen dus concluderen dat regelmatige lichaamsbeweging één manier is om verkoudheid en andere infecties buiten de deur te houden en zelfs te verminderen. Maar je kunt meer doen: lees 11 tips om je weerstand te verbeteren.
Geef als eerste een reactie on "Welk effect heeft (duur)sport op je weerstand?"