Tegenwoordig hebben we nu ook massaal huidhonger

huidhonger

Huidhonger. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar nu we niet meer bij elkaar in de buurt mogen komen (de beruchte anderhalve meter) krijgen we er blijkbaar massaal last van dat we elkaar niet kunnen aanraken. Hoe moeten we met onze behoefte aan lichamelijkheid omgaan? En wanneer weet je of je er zelf last van hebt? De belangrijkste kenmerken zijn: gevoelens van angst en depressiviteit, stress en slaapproblemen.

Er is nog steeds veel onbekend over deze nieuwe infectie, maar waar de experts het wel over eens zijn, is dat de verspreiding van het virus drastisch verminderd wordt door zoveel mogelijk thuis te blijven en zo min mogelijk in contact te zijn met anderen en anderhalve meter afstand te houden. Dat blijkt ook wel nu de curve ten tijde van het schrijven van dit blog (op 28 april 2020) – en we zes weken in een intelligente lockdown zitten – duidelijk begint af te vlakken en misschien zelfs al aan het dalen is. Het is waarschijnlijk nodig om dit ‘social distancing’ of de 1,5 meter-economie, nog maandenlang vol te houden en wellicht nog jaren met enige regelmaat voor een paar weken. Het idee dat we niet weten hoe lang we dit vol moeten houden is voor velen overweldigend. We mogen onze vrienden niet omhelzen, onze minnaars niet kussen en niet lekker tegen onze ouders of kinderen aan gaan liggen (als we niet samen een huishouden vormen tenminste). Het verlangen naar fysiek contact dat je nu misschien ervaart, wordt huidhonger genoemd. Fysiek menselijk contact is een emotionele en lichamelijke behoefte die voortkomt uit onze biologische en psychische aard. Aanraking zorgt voor het vrijkomen van oxytocine, vermindert stress en kalmeert ons zenuwstelsel.

Advertentie



Waarom hebben we huidcontact nodig

Mensen zijn sociale wezens en huidcontact is essentieel voor onze mentale, emotionele en fysieke gezondheid. Wanneer je gestrest bent, komt in je lichaam het stresshormoon cortisol vrij, wat onder meer negatief is voor je immuunsysteem. Een van de belangrijkste dingen van aanraking is dat het deze stress vermindert, waardoor ook het immuunsysteem weer zijn werk goed kan doen. Bovendien is aanraking goed voor je hartslag en je bloeddruk. Dit werkt als volgt. Door aanraking worden de zenuwreceptoren die gevoelig zijn voor druk gestimuleerd en dit stuurt signalen naar je nervus vagus, een grote lichaamszenuw die je hersenen met de rest van je lichaam verbindt. Deze zenuwverbinding is er bijvoorbeeld verantwoordelijk voor dat je bij een plotselinge schrik ook een reactie in je darmen voelt. De signalen die van de drukreceptoren komen bij aanraking leiden er juist toe dat je zenuwstelsel wordt gekalmeerd. Het is cruciaal dat baby’tjes veel huidcontact hebben, want daardoor zijn ze later in staat om gezonde relaties op te bouwen. De mechanismen voor het vrijkomen van knuffelhormoon oxytocine, serotonine (een natuurlijk antidepressivum en gelukshormoon) en het beloningshormoon dopamine worden zo al snel gestimuleerd. Daarnaast kan een simpele aanraking van een vreemde gevoelens van eenzaamheid en sociale uitsluiting verminderen. Social distancing heeft dus nog meer nadelen dan alleen een waardeloos kapsel!

Net als je maag een bepaalde hoeveelheid voedsel nodig heeft, heeft je grootste orgaan - de huid - een bepaalde hoeveelheid aanraking nodig. Wanneer je tekort komt, kan dit leiden tot een onbewust verlangen naar fysieke affectie en dit kan bijdragen aan een slechte gezondheid.

Zo word je huidhonger de baas

Geef als eerste een reactie on "Tegenwoordig hebben we nu ook massaal huidhonger"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.