Wil jij dat je kind gezond leeft? Dan moeten jullie nu in beweging komen

in beweging komen

Obesitas, diabetes, hartklachten… de strijd tegen welvaartsziekten begint in je eigen gezin. Want of je het nou leuk vindt of niet (en je kinderen zullen het altijd ontkennen): ouders zijn nog steeds hét rolmodel voor hun nageslacht. En niet beroemdheden met miljoenen volgers op Instagram on Snapchat. Dat gaat ook over fit en gezond blijven. Als ouders moeten we dus iedere dag bewegen. Voor onze eigen gezondheid en die van ons kroost. Wandelen is nou typisch zo’n activiteit die je met z’n allen doet. Zeker in de vakantie. Het helpt je in beweging komen.

Het lijkt wel of we tegenwoordig nergens meer tijd voor hebben. Ergens tussen werk, gezin, sociale contacten en familie, lijkt de tijd voor lichaamsbeweging volledig te verdwijnen. En toch willen we gezond en fit blijven. Heb je kinderen? Dan is regelmatig – liefst dagelijks – bewegen het beste dat je kunt doen voor jezelf én voor je kinderen. Opvoeden is voorleven. Ook als het om een gezonde levensstijl gaat. (Nog) geen kids? Dan is het natuurlijk ook gewoon goed voor je.

Advertentie



Wandelen is de ideale vorm van in beweging komen

Veel mensen kijken er van op als ze horen dat er bij wandelen meer aan te pas komt dan alleen maar de ene voet voor de andere zetten. Een klein beetje techniek helpt al snel om je wandelingen prettiger en effectiever te maken. Zeker als je hoopt fitter en slanker te worden is een goede techniek belangrijk, want daarmee kun je sneller en langer wandelen. Met een rechte rug bewegen je spieren meer en verder zodat je pas krachtiger wordt. Met een betere wandelhouding straal je niet alleen meer zelfvertrouwen uit, je voelt je ook zekerder en daarnaast: je lijkt dan al slanker nog voordat het eerste pond er af is. Ook helpt het om pijntjes te verlichten en stelt het je in staat dieper adem te halen zodat je meer energie hebt.

Elke week 2,5 uur wandelen (dat is maar 21 minuten per dag) kan je risico op hartziekten met 30% verminderen. Daarnaast zorgt wandelen, de activiteit die je overal kunt doen zonder dat je spullen nodig hebt, voor een lager risico op diabetes, het verlaagt je bloeddruk en je cholesterol en houdt je geest scherp. Zelfs een snelle tippel van een minuutje heeft al effect. Een onderzoek van de University of Utah uit 2014 liet zien dat voor elke minuut stevig wandelen die vrouwen op een dag deden hun risico op obesitas met 5% daalde. Geen tijd is dus ook geen excuus meer! 

Tips voor elke manier van wandelen

Sta rechtop Veel mensen wandelen alsof ze nog achter hun computer gebogen zitten. Deze houding maakt het lastig om goed adem te halen kan tot rugklachten leiden. Weer anderen leunen achterover. Beter is het om je ruggengraat te strekken alsof je wordt opgetild aan je kruin (beeld je in dat je een marionet bent). Zet je duimen op je onderste ribben en je vingertoppen op je heupen. Ga zoveel mogelijk rechtop staan en je zult zien dat de afstand tussen duimen en vingers toeneemt. Probeer dit uitrekken vol te houden tijdens het wandelen.

Kijk vooruit Als je naar je tenen kijkt, is dat een onnodig zware belasting van je nek en schouders. Kijk naar een punt dat tussen de drie en zes meter voor je ligt. Eventuele obstakels op je weg kun je dan nog steeds zien en je voorkomt spanning in je bovenlichaam.

Schouders naar achter, naar beneden en ontspannen Trek je schouders op, breng ze naar achter en dan naar beneden. Op deze plek zouden je schouders ook moeten zitten als je loopt, niet opgetrokken naar je oren. Denk er aan om je schouders weg van je oren te houden om spanning in je bovenlichaam te voorkomen en ruimte te hebben voor een vrije zwaai van je armen.

Zwaai uit de schouders Laat je armen vrij zwaaien vanuit de schouder, niet vanuit de elleboog. Zwaai je armen naar voren en naar achter als de slinger van een klok. Draai ze niet voor je lichaam langs en laat ze niet hoger komen dan je borst.

Houd je heupen recht Houd je buikspieren aangespannen, maar trek je stuitje niet aan en steek je buik niet naar voren zodat je rug krom getrokken wordt.

Wandel met een lichte tred Je voet moet afrollen van hak naar tenen, niet met een dreun plat op de grond neerkomen. Strek je been ook niet te ver naar voren. Daarmee verhoog je de belasting op je gewrichten en vertraagt je tempo zelfs. Wat je wilt is een soepele, rustige pas: geen gestuiter of geschuifel zodat je het risico op blessures zo laag mogelijk houdt.

Geef als eerste een reactie on "Wil jij dat je kind gezond leeft? Dan moeten jullie nu in beweging komen"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.