Al winterklaar? Dat is niet alleen belangrijk voor je auto!

winterklaar

We treffen om goed voorbereid te zijn als de winter komt de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen… voor onze spullen: zomerbanden van de auto laten we vervangen voor winterbanden, de waterleiding buiten sluiten we af en de CV-ketel krijgt zijn jaarlijkse onderhoudsbeurt. Vreemd genoeg vergeten we bij het winterklaar maken onszelf. Dat moet anders.

Elk jaar doen we met z’n allen net alsof griep, verkoudheid of winterdepressie iets nieuws is wat onverwacht de kop opsteekt. Dit jaar gaan we voor een andere aanpak. Eentje die helpt om jezelf goed voor te bereiden op de winter en zo een winterdepressie en allerlei kwaaltjes (zo lang mogelijk) op afstand te houden. Je moet er gewoon voor zorgen dat je op tijd winterklaar bent door fit en gezond te blijven. Lichamelijk en geestelijk.

Advertentie



Je lichamelijke ik: licht, vitamines, vocht en buitenlucht

De winter is nu eenmaal andere koek dan de zomer. De dagen zijn korter, verse voedingsmiddelen zijn schaarser, en we komen veel minder buiten. Je kunt jezelf pas echt winterklaar maken, wanneer je je goed realiseert welke dingen je in de winter moet missen, en hoe je dit vervolgens kunt compenseren.

 Onderschat de kracht van de zon niet.

Ons bioritme wordt voor een groot deel bepaald door blootstelling aan (zon)licht en hier zitten door het jaar heen grote verschillen in. In de zomermaanden juli en augustus hebben we bijna 200 uren zon en in december nog geen 50! Je kunt je voorstellen dat dit een groot verschil maakt. Als je daarbij bedenkt dat wanneer het licht is overdag bijna iedereen binnen zit, blijft voor tijd in de buitenlucht alleen de koude, donkere avond over. De eerste stap is om het gemiste licht te compenseren. Daglichtlampen zijn een goede manier om met de verandering in licht om te gaan en een seizoensgebonden depressie (SGD) te beteugelen. Het aanbod is uitgebreid. Je kunt er het beste eentje uitkiezen die je kunt instellen op een vaste tijd. Dan komt de ‘zon’ iedere dag op wanneer jij dat wilt.

Vitamines die helpen.

Winterdepressie komt opvallend genoeg niet voor in noordelijke landen waar veel vis – vijf keer zo veel als bij ons – gegeten wordt. De grote hoeveelheden vitamine A en D in het vet van vis beschermt hen tegen het tekort dat niet-viseters in koude gebieden wel hebben. We hebben niks tegen vis hoor, maar voor de meesten is dagelijks vis eten wel een dingetje. Is dat voor jou ook zo? Dan is visolie, in capsules, een prima oplossing. Het kan bovendien geen kwaad wanneer je dagelijks een goede multivitamine neemt, omdat je waarschijnlijk ’s winters minder vers fruit en groente eet.

Vocht op peil.

Ook heel belangrijk voor je lichaam om echt winterklaar te zijn is voldoende vocht. ’s Zomers drinken we meestal genoeg water en andere drankjes, maar in de winter niet. Toch drogen we dan juist ook uit: door de CV is de lucht binnen veel droger en de buitenlucht is in ieder geval kouder en vaak ook droger, zeker als het vriest. Door deze lagere luchtvochtigheid droogt je huid uit en ook het slijmvlies van je neus, keel en longen heeft eronder te lijden. In feite kun je droge, koude winterlucht vergelijken met de té droge atmosfeer in een vliegtuig. Water drinken helpt, maar let op dat je niet te veel drinkt. Beter is het om voor een hogere luchtvochtigheid te zorgen. Hier zijn luchtbevochtigers voor verkrijgbaar, maar een bakje water op de radiator werkt ook.

Ga naar buiten en blijf actief.

’s Zomers zijn we lekker veel buiten. Dat gaat eigenlijk gewoon vanzelf, want alle leuke dingen zijn daar: het strand, het park, festivals in de stad. In de winter lijkt het wel alsof iedereen een paar maanden in een diepe winterslaap is. Verzet je tegen de neiging om lekker op te krullen op de bank met de gordijnen dicht en zoek bezigheden die net zo leuk zijn als wat je in de zomer doet (en het liefst ook buiten). Wandelen kan altijd en fietsen zo lang het niet glad is buiten, maar als het vriest kun je weer lekker schaatsen. De meeste gemeenten hebben wel ergens een (kunst)ijsbaan waar je de hele winter terecht kunt. Doe dit overdag zodat je – als de zon schijnt tenminste – ook nog wat zonlicht mee pakt. Belangrijk voor je bioritme en je interne klok.

Magnesium zorgt altijd voor geestelijke en lichamelijke ontspanning.

Je geestelijke ik: voel je goed, wees sociaal

Om je goed voorbereid op de winter te voelen, kom je een heel eind door goed voor je fysieke gesteldheid te zorgen: voldoende slaap, extra vitamines, genoeg licht en frisse lucht zijn prima oppeppers voor je stemming. Om een winterdipje helemaal uit de wereld te helpen is vaak nog wel wat meer nodig. Gelukkig kun je ook daar zelf een heleboel aan doen.

Aandacht voor je stemming en je psychische gezondheid.

In de winter hebben veel mensen beduidend meer last van bijvoorbeeld depressiviteit. Houd in koude, donkere maanden je eigen stemming(swisselingen) goed in de gaten en mocht je je wat minder gaan voelen, doe dit dan niet gelijk af als ‘maar’ een winterdepressie, maar schenk er extra aandacht aan. Als je echt een seizoensgebonden depressie hebt, is dit een serieuze aandoening en of je dit nou wel of niet eerder gehad hebt, je moet er altijd alert op zijn.

Aandacht voor je sociale leven. Kruip niet in november achter de verwarming om er eind maart weer achter vandaan te komen. ’s Zomers kom je op straat veel mensen tegen en is er ruimte voor spontane borrels, bbq’s en picknicks in de buurt. Dat gaat in de winter natuurlijk niet. Toch zijn sociale contacten heel belangrijk. En dan hebben we het niet over virtuele contacten, maar die in het ‘echte’ leven. Probeer contact te houden en nodig mensen bij je thuis uit als je zelf niet naar buiten kunt of wilt. In de winter zijn er voldoende feestdagen om met je vrienden en familie te vieren. Maak daar gebruik van!

De tips die je hier vindt, kunnen altijd en voor iedereen nuttig zijn, maar let op. Wanneer je veel meer dan gemiddeld serieuze stemmingswisselingen hebt, depressief bent of lusteloos, ga dan in ieder geval ook naar je huisarts. Een echte seizoensgebonden depressie (SGD) is ernstig en heeft op veel mensen hetzelfde desastreuze effect als ernstige depressiviteit.

Geef als eerste een reactie on "Al winterklaar? Dat is niet alleen belangrijk voor je auto!"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.