Word jij ook – letterlijk – moe van die wintertijd? Serotonine is het antwoord

wintertijd

Ieder halfjaar moeten we (Europese regelgeving) er weer aan geloven: de overgang van wintertijd – onze normale tijd – naar zomertijd en andersom. En dan loop ik een paar weken lang de hele dag te geeuwen, ben ik extreem vroeg wakker (net als mijn huisgenoten), eet ik meer, want eerder honger,  en ben moe, moe, moe. Pas na Sinterklaas voel ik me weer normaal en heb ik mijn ritme te pakken. En eerlijk gezegd als ik om me heen kijk, ben ik niet de enige! Wat is hier de reden van?

Iedere laatste zondag van maart schuiven we de tijd een uurtje naar voren en iedere laatste zondag van oktober wordt hij met hetzelfde gemak weer terug geschoven. Dit spelen met de tijd is ooit verzonnen om de energierekening wat te drukken maar helaas heeft het ook negatieve gevolgen.

Advertentie



    1. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
    2. Zorg voor voldoende nachtrust
    3. Houd je vitamine D-niveau op peil

Hormoonhuishouding

Onze hormoonhuishouding wordt voor een groot gedeelte beïnvloed door factoren van buitenaf. Zo spelen nachtrust, zonlicht en fysieke inspanning een grote rol bij het aanmaken van hormonen. Wie een gezond leven leidt met veel lichaamsbeweging en voldoende nachtrust zal een betere hormoonhuishouding hebben dan iemand die wat minder waarde hecht aan zo’n gezonde levensstijl. Ook de hoeveelheid zonlicht die we per dag krijgen, heeft invloed op het aanmaken van bepaalde hormonen. Dat zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D wisten we al, maar lichte dagen dragen ook bij aan de aanmaak van serotonine.

1 – Lichaamsbeweging

Serotonine staat beter bekend als gelukshormoon. Voldoende serotonine zorgt voor een vrolijk en gelukkig gevoel. Wanneer de productie van dit hormoon ineens afneemt loop je het risico wat angstig te worden of zelfs een depressieve periode tegemoet te gaan. Een snelle manier om je geluksgevoel te verbeteren is lichaamsbeweging, want daardoor ga je zelf serotonine aanmaken. Het wisselen van zomer- naar wintertijd en vice versa heeft dusdanig veel invloed op de mindere productie van serotonine dat zeker 400.000 Nederlanders ieder jaar na het verzetten van de klok in een soort winterdepressie belanden. Wetenschappers van de universiteit van Kopenhagen onderzochten 11 mensen met een seizoensgebonden depressie en 23 die geen last hebben van de winterblues. Hersenscans toonden dat bij de mensen met een winterdepressie afhankelijk van het seizoen grote verschillen optreden in de hoeveelheid eiwitten die het gelukshormoon transporteren. Bij minder licht was bij hen de serotonine minder actief. Met als gevolg een depressie.

2 – Nachtrust

Als je voldoende slaapt heeft dit ook een gunstige invloed op je hormoonhuishouding. Ook zorgt het ervoor dat je goede beslissingen neemt, bijvoorbeeld om te gaan sporten in plaats van op de bank te hangen.

3 – Vitamine D op peil

De oplossing ligt wellicht wat voor de hand maar een tekort aan vitamine D door een langdurig gebrek aan voldoende licht kan de oorzaak zijn van een laag serotonine gehalte. In een land als Nederland, waar de zon toch al niet al te vaak schijnt, ligt een vitamine D tekort op de loer en daarom is het niet geheel onverstandig wat te doen aan je dagelijkse vitamine inname.

Een andere, maar wel veel duurdere oplossing is lichttherapie. Veelal gebeurt dit in een soort van zonnebank waarbij de betreffende persoon gedurende 20 minuten blootgesteld word aan een hoge dosis ultraviolet licht. Echter is dit een kostbare oplossing en 1 waar weer andere gezondheidsrisico’s aan vast zitten. Denk bijvoorbeeld aan huidkanker.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.