Tips & trucs voor... beter sperma
Met de regelmaat van de klok bereiken ons verontrustende berichten over de afnemende vruchtbaarheid van de Westerse mannen. Met name het aantal zaadcellen per lozing, is dramatisch verminderd. Externe factoren zoals je mobiel dichtbij je ballen en interne factoren als chemicaliën die al voor de geboorte hun invloed uitoefenen worden als boosdoeners voor een slechtere zaadkwaliteit genoemd. Daarbij wordt er ook al geruime tijd een verlaging in het testosterongehalte geconstateerd. Reden genoeg voor een aantal tips & trucs:
Dit moet je doen:
√ schelpdieren en gerechten van hele vis (bouillabaise)
√ met tribulus, zink en muira puama
√ meer (tantrische) seks
√ eens per jaar testosterongehalte bepalen
√ pilates ter versterking van je prostaat
En dit niet:
x vis zonder huid eten
x je smartphone in je broekzak (naast je ballen)
Wat maakt een man een man?
Hoewel ze zich buiten het lichaam bevinden is hetgeen er binnenin de testikels gebeurt wat er echt toe doet. Gonaden is een woord dat niet iedereen zal kennen maar wel wat ermee wordt bedoeld: de geslachtsklieren. Bij mannen ontwikkelen zich onder invloed van testosteron de testikels en bij vrouwen (zonder testosteron) de eierstokken. De testes, of testikels, zijn de twee mannelijke voortplantingsorganen die zich bevinden in het scrotum, achter de penis. Ze zijn verantwoordelijk voor de voortplanting omdat ze het sperma maken, maar ook voor de baardgroei en het lage stemgeluid van mannen, omdat ze ook testosteron aanmaken. Testikels hangen buiten het lichaam, omdat sperma zich ontwikkelt bij een lagere temperatuur dan lichaamstemperatuur. Het is overigens volstrekt normaal dat de ene bal iets groter is dan de andere, net als dat zo kan zijn bij borsten, handen of voeten.
Advertentie
Temperatuur is van invloed op de zaadkwaliteit. Een eeuwenoude vorm van anticonceptie bij mannen is om zo lang mogelijk in een heet bad te zitten.
De zaadkwaliteit wordt steeds opnieuw bepaald
In elk van de kleine, ovale organen bevindt zich bijna een kilometer aan leidingwerk. Dit is onderverdeeld in de zogenaamde tubuli seminiferi, waar zaadcellen aangemaakt worden, en de epididymis ofwel bijbal waar het zaad rijpt. Iedere testikel maakt ongeveer 300 miljoen spermatozoën per dag. Als ze ‘geboren’ zijn verhuizen de zaadcellen naar de bijbal waar ze rijpen en een paar weken opgeslagen blijven. Dan verhuizen ze opnieuw, naar een buis die ‘vas deferens’ heet, en waar de zaadcellen worden gecombineerd met vocht uit de prostaat en de zaadblaasjes om tot semen te worden. Dit duurt alles bij elkaar een week of tien, en dat lijkt erg veel werk als u bedenkt dat er bij iedere zaadlozing 300 miljoen zaadcellen worden afgescheiden.
Geef als eerste een reactie on "Hellup! Onze zaadkwaliteit wordt steeds slechter…"