L-Glutamine is het meest voorkomende vrije aminozuur in ons lichaam. Het is verantwoordelijk voor een aantal belangrijke processen waarvan een optimaal werkend immuunsysteem er één is. Glutamine wordt als een niet-essentieel aminozuur gezien omdat we het zelf aan kunnen maken. Door bepaalde omstandigheden, zoals veel stress, intensief sporten en bij ernstige ziekte kan er wel degelijk een tekort aan glutamine ontstaan. Vandaar dat het ook wel als een essentieel aminozuur gezien wordt. Zeker bij sporters, want die verliezen tijdens intensief trainen enorme hoeveelheden glutamine.
6 belangrijke functies van l-glutamine
- brandstof in de energievoorziening
- bouwstof voor spiergroei en bij spierherstel
- belangrijke bouwstof voor de antioxidant glutathion
- nodig voor een goed werkend immuunsysteem
- verantwoordelijk voor een goede hersenfunctie
- ontspant en kalmeert het zenuwstelsel
Onze skeletspieren maar ook de hersenen, longen en vetweefsel kunnen grote hoeveelheden glutamine produceren. 50% van de glutamine word gebruikt voor de energievoorziening, 10-20% voor glucosevorming en de rest wordt gebruikt voor de vorming van eiwitten. Ons lichaam maakt zelf glutamine aan uit glutaminezuur. Dit krijgen we via onze voeding binnen. Glutaminezuur zit vooral in eiwitrijke voeding zoals eieren, kip, melk, kwark, kaas maar ook in tarwe, rijst en maïs.
Suppletie van glutamine kan eventuele tekorten aanvullen die kunnen ontstaan bij een chronische ziekte, veel stress, bij zware lichamelijke inspanningen en bij herstel na een operatie of infectie. Ook voor een goede wondgenezing is veel glutamine nodig. Natuurlijke bronnen van glutamine zijn onder meer lever, vlees, kip, bonen, zuivelproducten en kool.
Advertentie
Hier heb je glutamine voor nodig:
1. Brandstof in de energievoorziening
Glutamine wordt als brandstof gebruikt om onze cellen (vooral de hersenen en het immuunsysteem) te voorzien van voldoende energie. Dit gebeurt vooral wanneer er onvoldoende glucose aanwezig is. Doordat onze hersen- en immuuncellen zich zeer snel delen hebben ze veel energie nodig. Indien nodig kan glutamine als brandstof dienen om benodigde energie te leveren zodat deze cellen toch optimaal kunnen functioneren.
2. Bouwstof voor spiergroei en bij spierherstel
Glutamine is de belangrijkste bouwstof voor spierweefsel. Een tekort aan glutamine zorgt voor onvoldoende spierherstel en een verlies van spiermassa. Bij zware trainingen gebruikt het lichaam grote hoeveelheden glutamine. Met voldoende glutamine herstel je sneller, voorkom je spierafbraak en blijft er voldoende aanwezig voor de vorming van nieuw spierweefsel zodat de spiermassa kan toenemen.
Mensen die langdurig of chronisch ziek zijn hebben vaak te maken met een afname van spierweefsel. Dit komt door een oplopend tekort aan glutamine. Om het tekort aan te vullen gaat ons lichaam spierweefsel afbreken om het tekort te compenseren. Met extra glutaminesuppletie kan dit voorkomen worden.
3. Belangrijke bouwstof voor de antioxidant glutathion
Glutamine is een belangrijke bouwstof van glutathion. Dit is een sterke antioxidant die ons helpt beschermen tegen vrije radicalen. Ook bindt het zware metalen en helpt het de lever ontgiften. Vrije radicalen kunnen onze cellen beschadigen wat uiteindelijk zelfs kan leiden tot kanker. Voldoende glutamine zorgt ervoor dat we beschermd worden tegen vrije radicalen en zware metalen.
4. Nodig voor goedwerkend immuunsysteem
Glutamine is belangrijk voor een goed functionerend immuunsysteem, vooral in de slijmlagen van onze luchtwegen en in het maag-darmkanaal. Bij een infectie worden veel antistoffen aangemaakt en daardoor schiet het glutamine verbruik omhoog. Duurt dit te lang, dan ontstaat een tekort aan glutamine wat leidt tot een verzwakking van het algehele immuunsysteem.
Onze afweercellen (o.a. lymfocyten en macrofagen) hebben veel glutamine nodig voor groei en ontwikkeling. Bij zware lichamelijke inspanningen verbruiken we veel glutamine. Ook tijdens het genezingsproces na een operatie of een verwonding is dit het geval. Hierdoor hebben de afweercellen onvoldoende glutamine tot hun beschikking met als gevolg dat de afweer omlaag gaat en we vatbaarder worden voor infecties.
Voldoende glutamine ondersteunt de groei en ontwikkeling van voldoende afweercellen, die bescherming bieden tegen infecties zodat we minder snel ziek worden. Ook mensen met een verstoord of slecht werkend immuunsysteem kunnen baat hebben bij glutaminesuppletie.
5. Verantwoordelijk voor een goede hersenfunctie
In onze hersenen wordt glutamine omgezet in de neurotransmitters glutaminezuur en gamma-amino-boterzuur (GABA). Glutaminezuur functioneert als een stimulerende neurotransmitter die in balans wordt gebracht door de remmende neurotransmitter GABA (kalmerend). Samen zijn ze onmisbaar voor een goede hersenfunctie en mentale stabiliteit.
6. Ontspant en kalmeert het zenuwstelsel
Vermoeidheid en een slechte concentratie kunnen het gevolg zijn van een tekort aan glutamine. Dit geldt ook voor stress, rusteloosheid en slapeloosheid. Deze klachten ontstaan vaak door een overdaad aan prikkeloverdracht in de zenuwen. Door de remmende werking van de GABA neurotransmitters op deze prikkels kunnen de klachten afnemen waardoor men weer tot rust komt.
Deze blog is uitsluitend bedoeld als achtergrondinformatie en geeft de persoonlijke mening van de blogger weer. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Bij vitamins.nl vindt u regelmatig blogs over een scala aan onderwerpen die worden beschreven door professionals. Meer weten over genoemde stoffen? Via de zoekfunctie kunt u meer informatie op de site vinden.
L-glucosamine mag je dit standaard elke dag gebruiken zoals een multivitamine.
Wel even onderscheid maken tussen glucosamine en glutamine; twee heel verschillende stoffen.
Ja hoor ik gebruik ook cartinine en arginine erbij. Slaap beter na 3 dagen na 6 jaar slapeloosheid