Zeven (ijzer)sterke supplementcombinaties

Shares

Sommige vitamines en mineralen werken gewoonweg beter in combinatie met elkaar. Synergie noemen we dat. Wist je bijvoorbeeld dat je altijd wat vitamine C moet eten bij spinazie of een ander voedingsmiddel dat rijk is aan ijzer? Hoe kun je er nu voor zorgen dat de vitamines en mineralen die je binnenkrijgt optimaal functioneren? We hebben een aantal ijzersterke combinaties op een rijtje gezet.

7 tips voor supplementcombinaties met synergie

  1. Vitamine C bevordert de opname van ijzer
  2. Vitamine D met magnesium voor je botten
  3. Weiproteïne, creatine & magnesium voor je spieren
  4. Groene thee met chitosan om af te vallen
  5. Mariadistel, collageen en vitamine C voor een mooie huid
  6. Vitamine C en E samen met mineralen als sterke anti-oxidant
  7. Vitamine B2 met koper & ijzer voor zuurstoftransport in je bloed

1-Vitamine C bevordert de opname van ijzer

Vitamine C bevordert de opname van ijzer – onmisbaar voor rode bloedcellen – uit je voeding. Zorg dus voor wat vitamine C als je voeding eet die rijk is aan ijzer. De hoeveelheid die je lichaam opneemt kan dan wel twee of drie keer zo veel zijn. Dus serveer de volgende keer dat je een biefstuk eet er paprika bij.

Advertentie2-Vitamine D met magnesium voor je botten

Vitamine D speelt een belangrijke rol in de botopbouw, want het zorgt ervoor dat mineralen kunnen worden opgenomen. De actieve vorm van vitamine D wordt door je lichaam aangemaakt onder invloed van zonlicht. In ons zonarme land ligt een tekort op de loer en dan is een aanvulling welkom. Magnesium zit in principe in onze voeding, maar door de uitputting van landbouwgronden zit er steeds minder in de bodem en dus in de groente en krijgen we gewoon minder binnen. Het is een belangrijk mineraal voor gezonde botten, misschien nog wel belangrijker dan calcium (daarvan krijgen wij als zuivel minnend volkje meestal ook wel genoeg binnen). Magnesium helpt om vitamine D om te zetten in zijn actieve vorm, die nodig is voor de opname van calcium.

3-Weiproteïne, creatine & magnesium voor je spieren

Sporters hebben baat bij eiwitten. Daarmee herstel je eerder na sportieve inspanningen en je spieren worden er steviger van. Iedere dag een weiproteïneshake is voor sporters een goede aanvulling op een gevarieerde voeding. Creatine is een lichaamseigen stof, die je door het eten van vlees en vis binnenkrijgt. Creatine bepaalt hoeveel werk je spieren kunnen verrichten en dus hoeveel spierkracht je hebt. Wanneer je veel traint helpt creatine om je prestaties te verhogen. Dit is vooral duidelijk bij sporten waarbij je kort en explosief presteert. Magnesium helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen en steunt je zenuwstelsel (ontspannen) en spierfunctie (bij stramme spieren na inspanningen).

4-Groene thee met chitosan om af te vallen

Groene thee, zeker in zeer geconcentreerde vorm, zet de vetverbranding aan. Hierdoor gebruik je meer energie en wordt vet niet opgeslagen. Je kunt het tijdens het sporten drinken of bij de maaltijd. Drink de hele dag door voldoende water om alle afvalstoffen goed te kunnen afvoeren. Chitosan vermindert de opname van vet uit je voedsel, waardoor je minder calorieën binnenkrijgt. Die hoef je dus ook niet te verbranden.

5-Mariadistel en collageen met vitamine C voor een mooie huid

Mariadistel ondersteunt de reinigende functie van je lever. Als je lever beter werkt, worden afvalstoffen afgevoerd en niet opgeslagen onder je huid. Het resultaat zie je met name op die plekken waar je huid dun is. Collageen bepaalt de structuur van je huid. Zijn de collageenvezels stevig, dan zie je dat aan je huid. Vitamine C speelt op celniveau een rol bij de aanmaak van deze vezels en ondersteunt dus het collageen.

6-Vitamine C en E met mineralen als sterke anti-oxidant

Een erg sterk anti-oxiderend team bestaat uit de vitamines C en E in combinatie met de mineralen selenium (in noten en schelpdieren) en mangaan (in granen). Samen helpen zij cellen te beschermen tegen de werking van vrije radicalen binnen de cellen en die kan leiden tot veroudering en celschade kan aanrichten.

7-Vitamine B2 met koper & ijzer voor zuurstoftransport in je bloed

Alle B-vitamines (van 1 tot 12) hebben elkaar nodig om efficiënt te kunnen worden opgenomen door je lichaam. Sommige hebben ook nog calcium nodig. Vitamine B2 wordt efficiënter samen met koper en ijzer. Met koper helpt het om ijzer te transporteren door het lichaam. IJzer is nodig voor het transport van zuurstof in ons lichaam en mét B2 is het effectiever dan zonder.

Shares

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares