Ziek in de kerstvakantie? 7 dingen uit onverdachte hoek, waar je niet lekker van wordt.

ziek in de kerstvakantie
Shares

Ken je dat? Na een drukke periode van hard werken, is het eindelijk kerstvakantie. Lekker erop uit met familie en vrienden, maar dan word je geveld door de griep. Hoe kan dat nou? Sommige doodnormale gewoontes in de kerstvakantie, blijken lang niet zo onschuldig te zijn als ze lijken. Heel geleidelijk en zonder dat je het merkt, wordt je immuunsysteem erdoor verzwakt. Dit zijn de redenen dat je ziek in de kerstvakantie bent.

 1. Al die zoetigheid
 2. Droge vrieslucht
 3. Je slaapt op andere tijden
 4. Iedereen zit binnen
 5. Van de kerstboom moet je niezen
 6. Cadeautjesjacht
 7. Een feestdagendepressie

Dit is waarom je ziek in de kerstvakantie bent

Vitamine C ondersteunt je weerstand, altijd!

1 – Al die zoetigheid

Van pepernoten en chocoladeletters op Sinterklaas naar kerstbrood, chocoladekransjes en kerststaven met kerst, tot de oliebollen en appelflappen. We eten ons – soms letterlijk – ziek aan suiker. Al dat gesnoep is slecht voor je lijn én voor je immuunsysteem. Het blijkt dat suiker ervoor zorgt dat je infecties slechter te lijf kunt gaan. Juist in dit seizoen, waarin griep en verkoudheid hun piek bereiken, is dat een extra risico. Geraffineerde suikers verminderen de fagocytose met 50%. Dit is het proces waarbij witte bloedcellen de indringers (bacteriën en virussen) aanvallen, insluiten en opeten. In feite de eerste verdedigingslinie.

AdvertentieTip: eet voor je naar een feestje gaat een gezond tussendoortje en drink suikervrije drankjes. Dit helpt om je suikerinname te beperken.

2 – Droge vrieslucht

Hoewel je van koude buitenlucht niet ziek wordt, kan de droge vrieskou wel het risico op een infectie vergroten. Een virus kan zich veel effectiever vermenigvuldigen op een droog slijmvlies dan wanneer het veel vochtiger is. Dus zodra het gaat vriezen, kunnen griep en verkoudheid zich als een dolle verspreiden. Je moet misschien nog wel meer drinken dan ’s zomers en je van binnen en buiten gehydrateerd houden. Ook een droge, jeukende huid brengt risico’s met zich mee: door te krabben, kun je ziekteverwekkers je huid binnen laten dringen.

Tip: drink voldoende water of thee, hang bakjes water aan de CV en smeer je huid goed in.

3 – Je slaapt op andere tijden

In de vakantie blijf je langer op en kom je later je bed, zelfs als je geen feestje hebt. En die zijn er ook nog veel. Doordat je uit je ritme bent, krijgen veel mensen sneller hoofdpijn. Het blijkt dat wanneer je een regelmatig slaappatroon hebt de kans dat je hoofdpijn krijgt 29% kleiner is en dat de intensiteit van de hoofdpijn 40% minder is. Streef er dus ook in de kerstvakantie naar om lekker op tijd onder de wol te kruipen.

4 – Iedereen zit binnen

Omdat het buiten koud is, blijven we liever binnen. Ook is het veel langer donker en wanneer je minder zonlicht hebt, beweeg je minder en heb je de neiging om langer te blijven slapen. Deze dingen op zich hebben al een negatief effect op je immuunsysteem. Vitamine D, het gehalte in je bloed, speelt hierin ook een rol.

5 – Van de kerstboom moet je niezen

Geloof het of niet, maar sommige mensen zijn allergisch voor kerstgroen. Zodra ze dan een paar weken lang al die stukjes en een boom in huis hebben, wordt dit pijnlijk duidelijk: ze gaan niezen en krijgen een jeukerige neus. De enige oplossing is dan een plastic boom!

Tip: om allergische reacties te voorkomen, kun je je boom een week in de garage laten drogen, goed uitschudden en dan pas binnen zetten.

6 – Cadeautjesjacht

Wanneer je inkopen gaat doen (in echte winkels) voor de feestdagen, kom je vanzelf in contact met veel meer ziektekiemen, want je raakt onderweg van alles aan. Van de deurknoppen tot de toetsen op de pinautomaten. Aan de ene kant helpt het met mate om je weerstand te verhogen, maar je kunt natuurlijk ook wat oplopen. Op een Amerikaans dollarbiljet bleek bij een onderzoek dat er meer dan 3.000 bacteriesoorten op zaten.

Tip: vaak je handen wassen, handschoenen en niet met je handen eten om contact met ziektekiemen te vermijden.

7 – Een feestdagendepressie

Het is niet gek dat je je tussen al dat feestgedruis af en toe een beetje eenzaam voelt. Wanneer je niet zo’n groot sociaal netwerk hebt, kijk je wat vaker TV en ziet daar al die mensen vrolijk bij elkaar. Daar kun je je eenzaam en depressief door voelen. Erger dan de rest van het jaar. Wanneer je je zo voelt, dan komt er meer van het stresshormoon cortisol vrij en dat onderdrukt je immuunsysteem. Valeriaan kan je helpen je rust te vinden, maar als het erger wordt, is het een goed idee om een arts te raadplegen.

Shares

2 Reacties op "Ziek in de kerstvakantie? 7 dingen uit onverdachte hoek, waar je niet lekker van wordt."

 1. Wat is het beste?

  Om van iedere vitamine een tabletje te nemen of om multi-vitamine van a-z te gebruiken?

  Vriendelijke groeten,
  Nieck van Dijk

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares