Zijn energiedrankjes gevaarlijk?

De laatste tijd is de onrust rondom energiedrankjes enorm toegenomen en worden de gevaren – vooral voor (jonge) kinderen – in de media uitgebreid belicht. Er zouden zelfs al dodelijke slachtoffers zijn.

Energiedrankjes kunnen jou bij het sporten extra kracht geven, die je kunt gebruiken om minder snel uitgeput te raken. Ze geven een energie-impuls, met name aan duursporters. Top zou je zeggen, maar als je er te veel van drinkt, loop je veel kans op gevaarlijke neveneffecten die een risico voor je gezondheid zijn. Dit zijn:

Advertentie



  • slapeloosheid
  • hoge bloeddruk
  • osteoporose
  • onvruchtbaarheid
  • hartziektes
  • maagzweren
  • prikkelbaarheid
  • nervositeit
  • veel plassen
  • hartritmestoornissen
  • maagklachten

Stuk voor stuk voor mij redenen om te zeggen: ja, energiedrankjes zijn gevaarlijk voor je gezondheid en je moet ze gewoon niet drinken. Er zijn alternatieven voor handen die je energie geven tijdens het sporten en je gezondheid niet in gevaar brengen.

Energy: wat is het, wat doet het?

De meest gangbare ingrediënten in energiedrankjes (kortweg: energy) zijn cafeïne, vitamine B, water met of zonder koolzuur en dan natuurlijk heel veel suiker. De cafeïne komt uit allerlei stofjes, zoals ginseng, carnitine, acai, guarana, ginkgo biloba enzovoorts. Vaak zit er ook nog taurine in. Deze ingrediënten hebben niet alleen lichamelijk effect, maar ook geestelijk. Vooral de cognitieve functies nemen toe en ook krijg een soort van euforisch gevoel, een effect dat geheel toe te schrijven is aan cafeïne. Daarbij neemt ook het uithoudingsvermogen van de spieren van je bovenlichaam aanzienlijk toe.

Ongewenste neveneffecten

Wanneer je vel energiedrankjes drinkt, kunnen er dus allerlei nare bijwerkingen optreden. In extreme gevallen kun je serieuze problemen met je gezondheid krijgen. Je wordt chagrijnig en nerveus.  Oorspronkelijk zijn energiedrankjes ontwikkeld voor fanatieke sporters, vergeet dat niet. Drink je het omdat je het lekker vindt of om je uit een dipje te halen, dan zijn ze eigenlijk veel te ‘ zwaar’. Met name de cafeïne is de boosdoener, wanneer het eenmaal in grote hoeveelheden in je lichaam wordt opgeslagen, leidt dat ook op de lange termijn tot ongewenste neveneffecten.

Cafeïne de grote boosdoener

Hoe je op cafeïne reageert is heel individueel. Er zijn zelfs mensen die bij het minste geringste al last krijgen van hartritmestoornissen. En omdat cafeïne zich ophoopt in je lichaam, kan dit bij zwangere vrouwen – die misschien al weken geen koffie ophebben – ook leiden tot problemen. In het ergste geval zelfs tot een miskraam. Wie te veel ervan drinkt, gaat enorm plassen. Hierdoor heeft je lichaam al voordat je gaat trainen behoefte aan vocht en droogt het uit tijdens je workout.

Energiedrankjes en alcohol

In energiedrankjes zitten allerlei stofjes waardoor je scherp en alert, zeg maar wakker blijft terwijl alcohol precies het tegenovergestelde affect heeft: je voelt je slaperig en relaxed. De combinatie van deze twee is – figuurlijk – killing. Je hebt gewoon niet door dat je te veel alcohol binnenkrijgt en je drink door. Uiteindelijk kan dat zelfs leiden tot een alcoholvergiftiging. Extra gevaarlijk is dat beide als diureticum werken (je gaat er dus veel van plassen)  en tot uitdroging of cardiovasculaire problemen kunnen leiden.

Wel of niet drinken?

Net als bij alles waar te voor staat, is ook te veel aan energiedrankjes niet goed voor je. Ik kan me best voorstellen dat je in sommige gevallen echt even een oppeppertje kunt gebruiken, maar wees voorzichtig en geef nooit energy aan kinderen. Voor hen is het ronduit slecht en zij hebben van zichzelf energie genoeg. Als dat niet zo is, probeer dan eerste met goede voeding hen weer in een betere conditie te krijgen. Energiedrankjes zijn een quick fix en het is beter drankjes te kiezen om gezond en gelukkig te blijven.

Geef als eerste een reactie on "Zijn energiedrankjes gevaarlijk?"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.