Zijn antibiotica slecht voor je seksleven?

Tips & Trucs bij... blaasontsteking

Zelfs bij jonge vrouwen neemt de zin in seks af wanneer zij een kuurtje tegen blaasontsteking nemen. Waarom zijn antibiotica slecht voor je seksleven? Ze tasten je goede bacteriën aan en verstoren het evenwicht in je vagina. Preventief slikken om blaasontsteking te voorkomen? Niet doen. Je kunt nog beter naar de W.C. rennen om snel te plassen. Of een van deze dingen: 

Dit moet je doen: 
 Prebiotica & probiotica (pil, poeder, drankje) nemen. 
 Veel water drinken & veel plassen.
 Cranberry's eten.
En dit niet: 
x Antibiotica slikken.
x Suiker en zetmeel eten.
x Pessarium als anti-conceptiemiddel.

Het kan even duren voordat je resultaten ziet, maar de aanpak biedt je de mogelijkheid van een echte en blijvende verlichting van je klachten en niet een tijdelijke quick fix met antibiotica die uiteindelijk desastreus voor je seksleven blijken te zijn.

Advertentie



Wanneer je goede bacteriën uit balans zijn, noemen we dat dysbiose. Sommige klachten hiervan manifesteren zich in je spijsverteringskanaal, zoals een opgeblazen gevoel, maar andere, bijvoorbeeld candida, hersenmist, vermoeidheid, huiduitslag, gewrichtspijn, angstaanvallen, vreetbuien, allergieën en auto-immuunziektes laten zien dat ze overal in je lichaam nodig zijn. Bovendien is een gezonde, evenwichtige flora essentieel voor een gezond en bevredigend seksleven.

Honeymoon disease

Blaasontsteking treedt – bij vrouwen voor de menopauze – in meer dan de helft van de gevallen op binnen 24 uur nadat ze gemeenschap gehad hebben. En de een is er gevoeliger voor dan de ander. Dit komt omdat tijdens de seks allerlei bacteriën via direct contact worden overgedragen en in de blaas terecht kunnen komen. Moet je vaak antibiotica slikken, dan zal de Lactobacillusgroei in je vagina in gevaar komen en vervangen worden door ziekteverwekkers. Dit kan leiden tot een brandend gevoel, jeuk en pijn bij de seks. Het wrange is dat onderzoek lijkt aan te tonen dat vrouwen die antibiotica krijgen tegen blaasontsteking vaak sneller een nieuwe infectie te pakken hebben dan vrouwen die uit zichzelf herstellen. Een veel minder aanlokkelijke optie vanwege de pijn en het ongemak die hiermee gepaard gaan, maar wel eentje die uiteindelijk beter zal zijn voor de goede bacteriën in je lichaam én je libido.

Waarom zijn antibiotica slecht voor je seksleven?

Puur anatomisch gezien, liggen je darmen dicht bij je voortplantingsorganen en microbiologisch bekeken hebben ze gemeen dat er min of meer dezelfde bacteriën huizen. De meeste hiervan zijn eerder noodzakelijk dan schadelijk. Zo helpen darmbacteriën om voedsel te verteren, maken ze belangrijke vitamines die ons lichaam zelf niet kan maken, neutraliseren ze schadelijke stoffen en zorgen ze ervoor dat het darmslijmvlies intact blijft, zodat voedingsstoffen in het lichaam blijven en toxines erbuiten. In de vagina zitten bepaalde Lactobacillus-soorten die zuur produceren dat schadelijke bacteriën afweert en op die manier bescherming bieden tegen SOA’s en andere infecties (en als je zwanger bent ook de foetus beschermen). Antibiotica na de seks, lijkt een oplossing, als je vaak last hebt van blaasontsteking, maar het blijkt dat antibiotica slecht voor je seksleven zijn: het verwoest niet alleen alle bacteriën, maar ook je libido. Op zoek naar een andere aanpak: eentje die ervoor zorgt dat infecties geen kans krijgen, maar waar je seksleven niet onder lijdt.

Aanpak zonder antibiotica

Verreweg de grootste risicofactor voor dysbiose is overmatig gebruik van antibiotica. Na slechts 5 dagen gebruik van een breedspectrum antibioticum, kan al een derde van de essentiële bacteriën vernietigd zijn – en er is geen garantie dat ze ooit terugkomen. Ziekteverwekkende bacteriën en gisten – die veel moeilijker uit te roeien lijken – vermenigvuldigen zich hierna supersnel en nemen de vrijgekomen ruimte in en veroorzaken allerlei klachten. Grootste schuldige van het te veel voorschrijven van antibiotica zijn al tientallen jaren die voor infecties van de bovenste luchtwegen waarvan naar schatting de helft onnodig is.

Verwijder producten met suiker en zetmeel uit je dieet (of probeer deze zoveel mogelijk te beperken). Suiker en zetmeel vormen namelijk een heel goede voedingsbodem voor de groei van gist. Aan de andere kant is het een goed idee om prebiotica op te nemen in je dagelijkse voeding. Deze voeden de goede bacteriën, die je nodig hebt voor een evenwichtige flora. Voorbeelden hiervan zijn haver, artisjok, asperges, knoflook, linzen en prei. Ook gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals zuurkool, zorgen voor een boost van de groei van deze goede bioten. Wanneer je darm- en vaginale flora in balans zijn, is je lichaam optimaal beschermd tegen infecties en zul je je stukken beter voelen. Cranberry’s worden van oudsher geassocieerd als goed tegen blaasontsteking. En dat is niet omdat ze zuur zijn, maar cranberry’s bevatten een combinatie van werkzame stoffen zoals proanthocyanidinen. Deze stoffen voorkomen dat de bacterie in het lichaam blijft en zich kan hechten aan de blaaswand en zo een infectie kan veroorzaken. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de bacteriën die al aan de blaaswand gehecht zitten worden losgeweekt. De bessen zijn hierdoor effectief bij het voorkomen en bestrijden van blaasontsteking. Probiotica bevatten levende bacteriën en vullen de goede stammen aan. Veel water drinken is heel goed om je urinewegen door te spoelen en ga ook vaak plassen, zodat er niks in je blaas achterblijft.

Geef als eerste een reactie on "Zijn antibiotica slecht voor je seksleven?"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.