Wanneer de lever minder gaat functioneren – dit kan allerlei oorzaken hebben, echt niet alleen alcohol – zijn er verschillende tekenen die al vrij snel te zien zijn. Let maar eens op bij ouderen. De huid kan geel worden door een ophoping van afbraak producten of de eetlust kan helemaal verdwijnen zodat vermagering en ondervoeding dreigen. Omdat het een orgaan is dat zich nog heel goed kan herstellen, is het de moeite waard scherp te zijn op deze eerste tekenen van leverproblemen en deze ook serieus te nemen.
10 vroege tekenen van leverproblemen:
- kleurverandering van je huid
- buikpijn
- veel winderigheid en aandrang
- vermoeidheid
- kleurverandering van urine
- jeuk
- misselijkheid en braken
- ernstig gewichtsverlies
- vochtophopingen (oedeem)
- kleurverandering van ontlasting
Problemen met de lever
De lever is een belangrijk orgaan. Essentieel voor je gezondheid. Een van de voornaamste taken is de afbraak van voedingsstoffen en ondersteuning van de spijsvertering. Daarnaast heeft het nog een aantal andere belangrijke functies die het noodzakelijk maken om extra aandacht te geven aan een goed functionerende lever. Wanneer er levercellen beschadigd of ontstoken zijn, dan is deze in staat om weer nieuwe, gezonde cellen aan te maken. Helaas gaat dit niet oneindig door en kan er blijvende schade ontstaan, zoals bij hepatitis, een vervelende ontsteking van de lever. Als gevolg van een ontsteking, bij vergiftiging (ook door langdurige medicatie) of overmatig alcoholgebruik, kan eerst levervetting en vervolgens levercirrose ontstaan. Dit is onomkeerbaar, want de afgestorven levercellen worden vervangen door littekenweefsel. Eerst wordt de lever groter maar in een later stadium juist kleiner. De leverfunctie gaat steeds verder achteruit. Als er teveel gezond weefsel verdwijnt ontstaan ernstige gezondheidsproblemen.
Advertentie
Waaraan kun je leverproblemen herkennen?
1-Huid
Een van de eerste zichtbare tekenen van leverschade zijn veranderingen in de huidskleur. Als je huid grauwer of geler wordt en oogwit en slijmvliezen geler van kleur, dan is de kans groot dat je lever niet goed functioneert. Je spreekt dan van geelzucht. De verkleuring wordt veroorzaakt door een ophoping van bilirubine, een afvalstof die ontstaat bij de afbraak van een eiwit uit rode bloedcellen. Normaal wordt dit met de galvloeistof afgevoerd, maar omdat de lever niet voldoende gal aanmaakt, hoopt bilirubine zich dan op in huid en slijmvliezen.
2-Buikpijn
De lever zit rechtsboven in de buikholte, naast je maag, achter de ribben. Wanneer de gezondheid van de lever achteruitgaat, gaat dit vaak gepaard met een vervelende stekende pijn in de buik en de ribben. Als je hiermee niet naar de huisarts gaat kan ascites (waterbuik) ontstaan. Bij leverschade worden namelijk minder eiwitten aangemaakt, waardoor het evenwicht in het bloed verstoord wordt en de bloedvaten het vocht niet meer binnen kunnen houden en dit dan de weefsels in gaat en het zich gaat ophopen in de buik.
3-Winderigheid
Veel winderigheid in combinatie met aandrang kan een indicatie zijn van leverschade. De lever is dan niet in staat om voldoende gal aan te maken om het voedsel af te breken. Een slecht werkende lever betekent meestal ook een slechte spijsvertering.
4-Vermoeidheid
De lever breekt ons voedsel af om daaruit energie vrij te kunnen maken voor onze dagelijkse bezigheden. Snel moe zijn is een teken van een gebrek aan energie. Dit kan betekenen dat de lever niet goed werkt.
5-Urine
Wanneer leverschade ontstaat verandert de kleur van urine naar donker geel. Er kan ook bloed bij zitten, dan is de urine bruin of rood tot roze. Sommige mensen denken dat deze verandering van kleur te wijten is aan uitdroging maar bij voldoende vochtinname betekent het meestal een slechte gezondheid van de lever.
6-Jeuk
Een symptoom dat met een slecht functionerende lever in verband gebracht kan worden is jeuk. Als er jeukende gebieden zijn die voortdurend erger worden kan dit een teken zijn van problemen met de galstoffen die niet afgevoerd worden, maar opgeslagen, net onder je huid.
7-Misselijkheid en braken
Spijsverteringsproblemen zoals indigestie en brandend maagzuur kunnen symptomen zijn van leverschade. Als problemen met de spijsvertering, misselijkheid en braken niet verbeteren met veranderingen in het je dieet, dan kan dit een teken zijn van leverschade.
8-Gewichtsverlies
Plotseling, ongewild, veel gewicht verliezen kan een een symptoom zijn van leverschade. Als je veel gewicht verliest zonder dat je op dieet bent, kan het komen door een gebrek aan eetlust. Dit gebeurt vaak bij een zwakke lever, je wordt dun en raakt ondervoed.
9-Vochtophoping
Ophoping van vocht in verschillende delen van het lichaam, vooral in de voeten, kan een teken zijn van een zwakke lever. Deze aandoening staat bekend als oedeem en het ziet eruit als een zwelling. Het kan ontstaan in je enkels, handen, voeten en dijen. Wanneer je je vingers zacht in een gezwollen gebied duwt, blijft de afdruk bij oedeem eventjes staan.
10-Ontlasting
Veranderingen in de ontlasting kunnen een indicatie zijn van leverschade. Als je ontlasting bleek of licht van kleur is of wanneer het veel vetten bevat, neem dan contact op met je huisarts. Onze ontlasting heeft een bruine kleur omdat de stof bilirubine via de ontlasting afgevoerd wordt. Bij bleke of lichte ontlasting wordt er onvoldoende gal aangemaakt door de lever.
Hoe voorkom ik leverschade?
De lever heeft het vaak zwaar te verduren. Met een gezonde leefstijl kun je goed voor je lever zorgen. In het blog “ Tien keer goed voor je lever” lees je hoe je dit kunt doen. Door overmatig alcoholgebruik en dagelijkse inname van medicijnen krijg je veel giftige stoffen binnen en het is een taak van de lever om je lichaam te ontgiften (detoxen). Artisjok, mariadistel en paardenbloem kunnen de leverfunctie ondersteunen. Zo beperk je de kans op leverschade!
Als men af en toe drinkt hoe zit het dan met je leverwaarde
Vrij snel zie je de leverenzym waardes tijdelijk stijgen. Bij overgewicht betekent overtollige alcohol inname dat de leverenzym waardes hoog blijven.