Zó moet je een supplement kiezen en selecteren waar je het koopt

supplement kiezen

Bijna wekelijks worden er onderzoeken gepubliceerd met nieuwe feiten over gezondheid, prestaties en leefstijl. Via online marketing en social media wordt hier volop ingespeeld. Doe voordat je iets (online) koopt eerst research, zodat je niet opgelicht wordt en geen product koopt dat niet voldoet aan je verwachtingen. Deze checklist helpt je een goed supplement kiezen:

√ Is er klinisch onderzoek over de werkzame dosering van de stof?
√ Is er een analyse beschikbaar van dit product?
√ Ben je een topsporter? Controleer dan of het product dopingvrij is.
√ Ken je het bedrijf?
√ Kun je de klantenservice bereiken?
√ Zijn er beoordelingen en recensies van het product?
√ Heeft het bedrijf een keurmerk en een beveiligde internetverbinding?
√ Wees voorzichtig bij aankopen in het buitenland!

AdvertentieDe Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de samenstelling en etikettering van voedingssupplementen en sportvoeding.

Er bestaat geen twijfel over dat voedingssupplementen en sportvoeding onze gezondheid en prestaties kunnen ondersteunen. Ze bevatten voedingsstoffen waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze een bepaalde werking hebben. Er worden dan ook allerlei ‘gezondheids- en voedingsclaims’ gedaan, die jou moeten verleiden tot aankoop. Dit zijn beweringen over de eigenschap van een voedingsmiddel of product zoals:

  • Toename van spiermassa
  • Ondersteunt het afvallen
  • Geeft meer energie
  • Ondersteunt de weerstand

Op het etiket mogen geen misleidende claims staan. Alle claims dienen wetenschappelijk onderbouwd te zijn. In Nederland houdt de NVWA toezicht op deze claims en op de samenstelling.

Hier moeten we op letten als we een supplement kiezen

√ Is er onderzoek naar de dosering?

Wil je een bepaald product kopen, dan is het slim om te controleren of er wel voldoende van de werkzame stoffen in zitten. Dit kun je doen door online op zoek te gaan naar informatie met betrekking tot de juiste dosering. Deze vind je in publicaties van wetenschappelijke onderzoeken op websites als Pubmed of Google Scholar. Vergelijk de dosering. Zo weet je zeker dat je een product koopt dat werkt.

√ Analyse van het product

Er duiken regelmatig labtesten op van voedingssupplementen en sportvoeding waaruit blijkt dat de inhoud niet overeenkomt met wat er op het etiket staat. Ook kunnen er dopingstoffen in zitten. Betrouwbare fabrikanten laten hun producten analyseren om de betrouwbaarheid te waarborgen zodat je verzekerd bent van een goede aankoop. Heeft een product een analytisch rapport, dan kun je er van uitgaan dat het product veilig is.

√ Topsporters: check op dopingstoffen

Voor topsporters is het extra belangrijk dat ze een betrouwbare voedingssupplement en sportvoeding kopen. Voor hen is het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) opgezet. Dit is een systeem dat fabrikanten de mogelijkheid biedt om per batch hun supplementen te laten controleren zodat ze er verzekerd zijn dat er geen dopingstoffen in zitten. Alle producten/batches die voldoen aan de eisen vind je hier.

√ Ken je het bedrijf?

Bedrijven en merken investeren veel om vertrouwen op te bouwen. Als er vertrouwen is, wordt er verkocht. Vaak wordt dit gevolgd door loyaliteit. Wanneer een merk of bedrijf al lange tijd op de markt is, dan geeft dit aan dat er waarschijnlijk geïnvesteerd wordt in kwaliteit en service.

√ Klantenservice

Kijk voor je iets bestelt of er een klantenservice is. Onbetrouwbare bedrijven zijn lastig te bereiken. Web(winkels) moeten zich aan verschillende regels houden. Zo heb je altijd 14 dagen bedenktijd. Indien je ontevreden bent over de aankoop moet er altijd een mogelijkheid zijn om producten te retourneren. Check wel eerst de voorwaarden die hiervoor gelden.

√ Beoordelingen en recensies?

Dit lijkt misschien voor de hand liggend maar lang niet iedereen kijkt naar de beoordelingen en recensies van een product of winkel. Wanneer klantenbeoordelingen goed zijn dan kun je er van uitgaan dat het product en/of het bedrijf betrouwbaar zijn. Websites zoals Kieskeurig.nl en Trustpilot.nl geven betrouwbare beoordelingen en recensies.

√ Keurmerk en beveiliging

Pas op voor nep-webwinkels en check altijd of het bedrijf een keurmerk van de Thuiswinkel Waarborg, Webshop Keurmerk of het Qshops Keurmerk heeft. Ga altijd naar de echte website van het betreffende keurmerk en controleer of de webwinkel is aangesloten. Controleer ook altijd of de internetverbinding veilig is en of je veilig online kunt betalen.

Wees extra voorzichtig wanneer je iets in het buitenland koopt.

√ Buitenland

In Nederland houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit toezicht op de samenstelling en etikettering van voedingssupplementen en sportvoeding. In het buitenland gelden andere regels. Het kan zijn dat het product dat je in het buitenland wil kopen hier niet toegestaan is omdat het als onveilig wordt gezien. Er kunnen – te hoog gedoseerde -werkzame stoffen in zitten die de gezondheid in gevaar brengen.

 

Geef als eerste een reactie on "Zó moet je een supplement kiezen en selecteren waar je het koopt"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.