Wie geen (schoolgaande) kinderen heeft, kan zich nu op gaan maken voor een rustige vakantie. Vanaf eind augustus zijn de mediterrane stranden een stuk minder druk en dat geldt ook voor al die andere mooie plekjes in warme, zonnige landen. En hoewel de de zonnestralen inmiddels wat minder krachtig zijn, kan het nog steeds goed warm worden. Dat heeft invloed op de (bij)werking van sommige medicijnen, bijvoorbeeld pijnstillers. Je kunt je hier tegen wapenen. Dit zijn mijn tips:
- Weet wat je slikt
- Drink veel
- Zorg voor goede bescherming in de zon
- Zoek de koelte op
- Wees alert op signalen van hitte-aandoeningen
- Bewaar je medicijnen goed
Zonlicht verandert effect van geneesmiddelen, zelfs van ‘gewone’ pijnstillers:
- Pijnstillers, bijvoorbeeld diclofenac, kunnen tot 24 uur later huiduitslag geven als je in de zon bent geweest.
- Antihistaminica en antidepressiva kunnen het vermogen van je lichaam om genoeg te zweten verminderen, waardoor je lichaam het moeilijk krijgt om de temperatuur goed te reguleren. Dit leidt bijvoorbeeld tot spierkramp, hitte-uitputting en zelfs een zonnesteek. Een aandoening die heel snel noodlottig kan zijn.
- Diuretica zijn ervoor om je te laten plassen, maar door deze verhoogde urineproductie kun je ook sneller uitdrogen. Ook zijn er die wanneer je in de zon komt een vorm van hyperpigmentatie geven. Hierbij onstaan er op je grote bruine vlekken.
- Sommige antibiotica verhogen de kans op pijnlijke, jeukende huiduitslag die lijkt op zonnebrand maar al na enkele minuten in de zon kan ontstaan. Je kunt zelfs blaren krijgen en het vervelende is dat al deze klachten ook lang nadat je gestopt bent met het antibioticum (of klaar bent met je kuur) kunnen voortduren.
Wanneer je geneesmiddelen gebruikt is het altijd een goed idee om je lever te ondersteunen. Deze zorgt ervoor dat alle stoffen die je lichaam in komen ook weer worden afgebroken en afgevoerd. Met een gezonde lever, houd je je lichaam schoon.
Advertentie
6 slimme strategieën
1 – Weet wat je slikt
Vraag aan de dokter of apotheek of de geneesmiddelen en supplementen die jij gebruikt je gevoeliger maken voor zonlicht of warmte op welke manier dan ook (dus niet alleen huiduitslag, maar ook uitdroging) en lees de bijsluiter. Informeer of je ze misschien ’s avonds kunt innemen om het effect te beperken.
2 – Drink veel
Zorg dat je de hele dag iets te drinken bij de hand hebt en neem steeds kleine slokjes – zelfs als je geen dorst heb. Vermijd alcohol en koffie zoveel mogelijk want hiervan droog je eerder uit dan andersom.
3 – Zorg voor goede bescherming in de zon
Gebruik elke dag een goede zonnebrand en breng deze iedere twee uur aan. Hiermee beperk je de kans op huidproblemen tot een minimum. Draag liefst beschermende kleding en probeer om op het heetst van de dag binnen te blijven.
4 – Zoek de koelte op
Wanneer het zonnetje hoog aan de hemel staat, is het beter om niet buiten te sporten. Als je de buitenlucht echt niet kunt missen, ga dan ’s ochtends vroeg de deur uit.
5 – Wees alert op signalen van hitte-aandoeningen
Krijg je bonzende hoofdpijn? Klopt je hart wel heel erg hard of ga je snel ademen? Ben je licht in je hoofd, misselijk of moe? Dit kunnen symptomen van hitte-aandoeningen zijn. Ga dan liggen op een koele plek met je benen boven je hoofd. Leg natte doeken op je huid, drink elk kwartier een half kopje sportdrank of zoutoplossing (5 gram tafelzout in een liter water).
6 – Bewaar je medicijnen goed
Hoge temperaturen en vocht kunnen het effect van veel geneesmiddelen verminderen. Doodgewone aspirine breekt onder invloed van vocht af in azijn en salicylzuur, waardoor je maag geïrriteerd wordt. Bij twijfel over de kwaliteit is het aan te raden om je medicijnen weg te gooien. Let dus goed op de kleur, samenstelling, hardheid en de geur.
Geef als eerste een reactie on "Door de zon worden zelfs pijnstillers gevaarlijk… 6 slimme strategieën"