Zorgen je genen ervoor dat je snel verslaafd raakt?

Ben je geobsedeerd door sporten, wil je altijd maar drinken of zit je tot diep in de nacht online te winkelen? Het kan zijn dat je dan snel verslaafd raakt. Waarom sommigen hier meer risico op lopen dan anderen, is voor een groot deel (40-60%) genetisch bepaald. De test geeft je een indicatie of je een verslavingsgevoelige persoonlijkheid hebt en met onze tips kun je een begin maken om een verslaving aan te pakken (of te voorkomen).

Wat te doen als je verslaafd bent

 1. Zeg ‘nee’ en stop
 2. Zorg voor een hoog serotoninegehalte
 3. Acupunctuur
 4. B-supplementen
 5. Magnesium
 6. Ontdek nieuwe, gezonde gewoontes

Test: loop jij het risico dat je snel verslaafd raakt?

Beantwoord deze eenvoudige vragen en ontdek of je een verslavingsgevoelige persoonlijkheid hebt.

Advertentie1 Je bent in een hotel en de minibar zit stampvol knabbels en kleine flesjes drank. Wat doe je?

 1. Je bent niet op je gemak tot je alles op hebt. Als het eenmaal weg is, zul je er geen behoefte meer aan hebben.
 2. Je eet een paar nootjes bij een glas wijn, maar alleen als je in de stemming bent.

2 Werd je aangemoedigd je verdriet te uiten als kind?

 1. Je bent opgegroeid in een omgeving waar verdriet als een zwakte werd gezien.
 2. Je kon altijd je gevoelens uiten en ongemakkelijke emoties uitpraten.

3 Je baas heeft je net een vernederende uitbrander gegeven en een collega komt naar je toe en vraagt of het gaat. Wat zeg je?

 1. Je doet verbaasd en zegt dat er niets aan de hand is. Je laat niet snel je emoties blijken.
 2. Je legt uit dat je kwaad bent vanwege het onrecht. Je bent meestal open over je gevoelens.

4 Hoe ben jij als automobilist?

 1. Je negeert de maximumsnelheid meestal en parkeert waar het je uitkomt.
 2. Je houdt je aan de regels en parkeert waar het mag.

5 Je bladert door vakantiebrochures. Wat trekt je aandacht?

 1. Je bent op zoek naar iets nieuws en opwindends, zoals een extreme sport, liefst ook nog op een gevaarlijke plek.
 2. Zachte witte stranden. Een veilige plek, mooi en ontspannend.

6 Je hebt een nieuwe smartphone. Waar gebruik je hem voor?

 1. Alles en de hele dag. Van je social media bijhouden tot shoppen, mailen, filmpjes maken en het nieuws lezen.
 2. Om te bellen en contact te houden met vrienden (en misschien af en toe een fotootje).

7 Er zijn de laatste weken bijna dagelijks dozen van webwinkels bezorgd. Wat doe je ermee?

 1. Je schuift je nieuwe aankopen achter in de kast.
 2. Je laat je partner zien wat je gekocht hebt. Het is tenslotte erg mooi en zo vaak verwen je je zichzelf ook niet.

Vooral 1: Je vertoont enige tekenen van een gemakkelijk verslaafd rakend persoon: impulsief gedrag, niet aan de regels houden, schuldgevoelens, of onderdrukte emoties bijvoorbeeld. Als je jezelf herkent denk er dan aan dat je geneigd bent tot verslaving: een gewaarschuwd mens telt voor twee. Je kunt situaties waar verslaving op de loer ligt beter vermijden.

Vooral 2: Je kunt waarschijnlijk een week in Las Vegas doorbrengen en niets anders mee terugnemen dan een mooi bruin kleurtje. Je bent open over je gevoelens en vertoont geen tekenen van schuld of stiekem gedrag. Bedenk wel dat persoonlijkheid niet de enige factor is voor het ontstaan van een verslaving.

Wat te doen als je verslaafd bent

snel verslaafd1 – Nee zeggen

Voor de meeste mensen blijkt het niet afdoende te zijn om ‘gewoon nee te zeggen’. Stoppen met een verslaving laat een enorm gat achter in je leven en daarom wisselen veel verslaafden de ene verslaving in voor de volgende. Je bent verslaafd aan de rush, de stofjes die vrijkomen waardoor je je superblij en gelukkig voelt en de hele wereld aankan, maar zonder voeding van je verslaving (een nieuwe ‘high’) voel je je al snel weer moe of teneergeslagen.

2 – Serotonine

De truc is om je serotoninegehalte te verhogen met dingen die je leuk vindt of met supplementen, om nieuwe en gezonde gewoontes te ontdekken die dat gat kunnen opvullen.

3 – Acupunctuur

Acupunctuur kan ook helpen . Eer zijn acupuncturisten die gespecialiseerd zijn in verslavingsherstel).

4 – Vitamine B

Net zoals voedingstherapie omdat veel verslaafden essentiële voedingsstoffen missen, vooral de B-complex vitamines.

5 – Magnesium

Dit mineraal kalmeert je zenuwen, wat kan helpen om je niet de hele dag hyper te voelen.

6 – Nieuwe, gezonde gewoontes

Een gezond dieet, voldoende beweging, lachen, positief denken, ontspanning, meditatie en yoga zijn allemaal natuurlijke technieken en middelen om je serotoninegehalte omhoog te krikken. Bovendien blijft er dan weinig tijd meer over voor een verslaving…

Verslavingen in soorten en maten

Met bijna een half miljoen Nederlanders verslaafd aan alcohol, 80.000 gokverslaafden en natuurlijk de ruim 2,5 miljoen rokers die er nog over zijn lijkt het wel of we bijna allemaal gevoelig zijn voor verslaving. Opvallend is dat het aantal mensen dat aan geneesmiddelen verslaafd is nog hoger ligt dan de alcohol of softdrugsverslaafden. We zijn er immers nog wel een paar vergeten in dit rijtje: verslaving heeft niet alleen betrekking op drugs, alcohol of tabak. De term wordt ook gebruikt voor hen die geobsedeerd zijn door eten (of juist niet eten) zoals over-eters, boulimia- en anorexiapatiënten. Daarnaast strekt het begrip zich uit naar een hele reeks van gedragsverslavingen van gokken, sex, trainen en winkelen tot e-mailen of computerspelletjes. We kunnen grappen maken over workaholics en shopaholics, giechelen om beroemdheden die klagen dat ze sexverslaafd zijn, schamper doen over de buurvrouw die lacht om haar eigen verslaving aan soapseries. Het feit is wel dat iedere vorm van gedrag, indien dit overdreven en obsessief ten uitvoer gebracht wordt, tot problemen kan leiden. In extreme gevallen kan een gok- of winkelverslaving iemand tot diefstal brengen net als een junkie, en een eetverslaving of excessief trainen kan tot ernstige gezondheidsklachten leiden.

Stof Aantal verslaafden/misbruikers Aantal in behandeling
Alcohol 477.000 29.374
Tabak 539.000* 809
Cannabis 70.000 10.816
Snuifcocaïne 26.857 3.866
Crack 11.200 3.429
Heroïne 14.000 9.093
Gokken 79.000 2.186
Speed (amf) 6.700 1.794
XTC 420 122
GHB 3.160 837
Medicijnen (voornml benzo’s) 600.000 839
Internet gamen 16.000 537
Overig 1.121 1.119
Totaal 1.785.758 64.821

* dagelijkse gebruikers: 2,5 miljoen.      Bron: Jellinek

Terecht bezorgd dat je snel verslaafd bent?

Jammer genoeg worden sommige verslavingen in onze maatschappij aangemoedigd. Bijvoorbeeld ‘workaholisme’ wordt gezien als een vorm van verslaving die normaal en fatsoenlijk is: in Japan is overwerken zo algemeen dat er zelfs een woord bestaat voor ‘jezelf doodwerken’. Daar vallen dan ook honderden slachtoffers per jaar door problemen die verband houden met te hard werken. Social media zijn nog zo’n acceptabele verslaving en veel mensen zijn halve dagen lang online, vaak ten nadele van hun leven in de échte wereld. De high waar je blij van wordt, komt ook uit likes van je post, hartjes op een datingsites of een ‘verliefd’ smileytje via WhatsApp. Er bestaat weinig twijfel over dat verslaving een probleem is, maar waardoor wordt het veroorzaakt? Vooral alcoholisme is uitgebreid bestudeerd en daar is een genetisch verband gevonden, of liever 51 verbanden volgens een recente publicatie in het tijdschrift The American Journal of Medical Genetics. Alcoholmisbruik en alcoholverslaving blijken voor een deel genetisch bepaald te zijn. De schatting is tussen de 40 en 60%. Inmiddels is een aantal karakteristieken gevonden die genetisch bepaald worden én invloed hebben op het risico op alcoholisme, zoals de enzymen die nodig zijn voor het afbreken van alcohol in ons lichaam, maar ook een hoge drempel voor het effect van alcoholinname en verschillende elektrofysiologische metingen. Op basis hiervan probeert men de impact te bepalen op zowel preventie als behandeling van alcoholmisbruik. Een deel van het genetische verband heeft betrekking op een verlaagd gehalte serotonine en dopamine, de ‘prethormonen’, die onderdrukt lijken te worden bij mensen uit families waarin veel verslavingen voorkomen. Het is daarom waarschijnlijk dat zij die een verslavingsgevoelige persoonlijkheid hebben ook eerder ongelukkig en depressief zullen zijn.

Hoe herken je verslavingsgevoeligheid?

Natuurlijk drinken de meeste mensen een glas zonder alcoholist te worden en kunnen ze gaan winkelen zonder meteen een shopaholic te zijn, maar hoe kun je zien wie het risico loopt ergens aan verslaafd te raken? Met andere woorden, kunnen we een verslavingsgevoelige persoonlijkheid herkennen? Het lijkt erop dat mannen eerder verslaafd raken dan vrouwen: 80% van de alcoholisten is man en mannen vormen ook bijna driekwart van de verslaafden aan cannabis. Volgens de psychiatrie gaan onzekerheid en depressie vaak vooraf aan verslavingsgedrag, net als een slecht zelfbeeld. Onderzoek naar individuele persoonlijkheidskenmerken is schaars, maar wel fascinerend. Bijvoorbeeld een verslag in het tijdschrift Alcoholism: Clinical and Experimental Research waaruit blijkt dat mensen die zogenaamde ‘novelty seekers’ zijn, dat wil zeggen dat ze steeds op zoek zijn naar afwisseling en verandering, een grotere kans hebben om alcoholist te worden, zeker als ze ook een ouder hebben die alcoholverslaafd is. In de psychologie is het inmiddels algemeen aanvaard dat er zoiets bestaat als psychologische kwetsbaarheid. Mensen kunnen aanleg hebben voor een verslaving net zoals ze aanleg kunnen hebben voor depressiviteit, maar waarom kiezen sommigen dan voor nicotine, anderen voor alcohol en weer anderen voor eten of juist niet-eten? Voorlopig weet nog niemand het antwoord op die vraag.

Geef als eerste een reactie on "Zorgen je genen ervoor dat je snel verslaafd raakt?"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.