Dit zijn 15 feiten over candida

Shares

Candida dat is toch een vaginale schimmel? Ook ja, maar het kan allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken. Wat nog lang niet door iedereen wordt onderkend. Wat is er aan de hand? Dit zijn vijftien feiten over candida op een rijtje:

1 Van nature aanwezig

Candida albicans is een gist die in ons lichaam voorkomt. Wanneer je gezond bent, je afweer goed is en je lichaam in balans, dan houden de goede bacteriën – die ook van nature in je lichaam voorkomen – de groei van candida onder controle. Raakt je lichaam echter uit balans door ziekte, hormoonschommelingen, langdurige behandeling met antibiotica of een slechte voeding, dan kan de gist draden gaan vormen en treedt een candida-infectie op.

2 Méér dan vaginale schimmel en jeuk

Bij candida denken de meeste mensen aan vaginale schimmel en jeuk, maar er zijn meer feiten over candida die je moet kennen. Wanneer je gezondheid in het algemeen te wensen overlaat, zou dit heel goed door een candida-infectie kunnen worden veroorzaakt. Deze kan zich op tal van manieren in het lichaam manifesteren. Wanneer het de kans krijgt en gaat uitgroeien kunnen de sporen via de wand van je  spijsverteringskanaal in de rest van je lichaam terechtkomen. Candida tast deze wand zodanig aan, dat toxines hierdoor je bloedbaan in kunnen. Dit wordt het ‘lekkende darm syndroom’ genoemd en leidt vaak tot voedselallergieën, migraine en depressiviteit. Ook in je darmen kan candida problemen geven, zoals diarree of juist obstipatie, een opgeblazen gevoel en winderigheid.

3 Door je hele lichaam

Vanuit de bloedbaan kan er verspreiding door je hele lichaam optreden. Candida kan overal waar slijmvlies is overleven en voelen zich met name goed in de vagina, longen en voorhoofd- en bijholtes waar ze de celmembranen afbreken en andere bacteriën en virussen toegang geven.

4 Beïnvloedt je hormonen

Je endocriene systeem, verantwoordelijk voor de hormoonhuishouding, kan ook ontregeld worden door een candida-infectie en dit kan dan weer leiden tot allerlei verschillende onaangename symptomen variërend van gewichtstoename of juist gewichtsverlies, PMS, menstruatieproblemen, gewrichtspijn, astma, hooikoorts, spiermoeheid en chronische vermoeidheid.

5 Geen specifieke oorzaak

Wat bij de één problemen geeft, kan iets heel anders zijn dan bij een ander. Er is eenvoudig gezegd geen eenduidige oorzaak waardoor candida opeens toeslaat, maar er zijn meerder factoren die hieraan kunnen bijdragen. Het kan zoals gezegd door langdurig gebruik van antibiotica komen, waardoor de goede bacteriën vernietigd worden, maar het kan ook door hormonale veranderingen ten gevolge van de pil, hormoonsuppletietherapie en zelfs de puberteit, zwangerschap en de overgang. Ook een dieet dat rijk is aan suikers kan candida een kans geven om in je lichaam te gaan woekeren.

6 Vaker bij vrouwen

Er zijn maar weinig harde gegevens over candida en dit is deels te wijten aan het feit dat veel medici niet overtuigd zijn van het bestaan ervan. Wat we wel weten is dat vrouwen vaker getroffen worden dan mannen. De verhouding is ongeveer 60% vrouw, 20% man en 20% kind. Het lijkt erop dat erfelijkheid een rol speelt. Met name als je moeder er ook last van heeft, loop je een groter risico. Men vermoedt dat we de darmorganismen van onze moeder erven – dus als zij candida heeft, is de kans groter dat jij het ook krijgt.

7 Vraagt specifieke behandeling

Veel huisartsen missen de kennis voor een specifieke behandeling, die doorgaans bestaat uit het volgen van een candidadieet, medicijnen en voedingssupplementen. Wanneer de behandeling werkt, zullen de candidagisten afsterven en komen er toxines vrij die je lever overbelasten. Hierdoor kun je hoofdpijn en huiduitslag krijgen en je ‘niet lekker’ voelen. Dit wordt aangeduid met de term Herxheimerreactie.

8 Nodig de oorzaak weg te nemen

Wanneer je je uitsluitend richt op het bestrijden van de infectie, zal dit slechts kort effect hebben. Door de oorzaak te bestrijden kun je ervoor zorgen dat het nooit meer optreedt. Bovendien is het zo dat een therapie bij de een heel goed kan werken, maar bij de volgende persoon helemaal niet.

9 Gisten leven op suiker

Wanneer je een candida-infectie hebt, is het belangrijk om glucose en sucrose te vermijden. Je vindt deze suikers in koekjes, kaakjes, snoepjes en heel veel kant-en-klaarvoeding. Fructose, de suiker die van nature in fruit voorkomt, geeft een minder eenduidige reactie. Sommige mensen kunnen ertegen en anderen niet. Het is dus de moeite waard om eerst andere zoetigheid te laten staan alvorens je ook het fruit in de ban doet. Alcohol bevat veel suiker en kun je dus beter maar helemaal laten staan.

10 Beweging helpt

Net als bij veel andere gezondheidsklachten is het goed om zoveel mogelijk lichaamsbeweging te nemen. Hierdoor neemt de hoeveelheid zuurstof in je lichaam toe, wat prima is om de candidasporen te bestrijden en bovendien helpt om de stress in je lichaam te verminderen. Het is zeer vermoeiend om candida aan te pakken, met name om te achterhalen wat er precies aan de hand is. Veel mensen krijgen zulke ernstige klachten dat zij zich ziek moeten melden. Een goede diagnose is daarom heel belangrijk.

11 Gedijt in zuurstofarme omgeving

Het is de moeite waard om je ijzergehalte te laten checken. Candida gedijt het best in een zuurstofarme omgeving, dus als je bloed te weinig ijzer bevat om de zuurstof te transporteren dan vaart de candida daar zeer wel bij. En hier valt niet tegen op te diëten.

12 Voeding speelt mee

Ga na of je een voedselallergie of –intolerantie hebt. Wanneer je lichaam moeite heeft met de vertering van een bepaald voedingsmiddel kan een deel hiervan in je darmen achterblijven en als voedingsbodem voor de candida dienen waardoor de infectie alleen maar verergert. Ga nu niet op goed geluk gluten, zuivel en gist uit je dieet schrappen, maar laat eerst vaststellen of je echt wel een allergie hebt.

13 Vetzuren

Om je immuunsysteem in een goede conditie te houden, is het van belang wat je eet. Veel mensen met een candida-infectie hebben te weinig essentiële vetzuren, zoals omega-3 en -6, dus neem hiervan zoveel mogelijk in je voeding op. Vlaszaad en vette vis zijn goed bronnen, maar je kunt ook een supplement nemen. Daarnaast is een goed multivitaminen- en mineralensupplement prima, want als je lichaam niet helemaal goed functioneert kan het zijn dat je niet voldoende uit je voeding opneemt.

14 Probiotica

kan ook nuttig zijn om het aantal goede bacteriën in uw darmen, die helpen bij het beteugelen van candida, op niveau te brengen. U kunt ook een antigist- of antischimmelmiddel proberen om de candida te doden. Er is geen middel dat bij iedereen helpt – u moet gewoon proberen om het juiste voor u te vinden. Gebruik supplementen een paar maanden om ze de kans te geven effect te hebben.

15 De laatste van de feiten over candida: je wordt er depressief van

Niet direct van de candida-infectie word je depressief, maar sommige mensen worden het wel vanwege het effect dat candida op hun leven heeft en dus is het belangrijk om met iemand te praten over hoe je je voelt. Dit kan een therapeut zijn, een patiëntengroep, maar ook een vriendin of je moeder. Een candida-infectie is niet iets waar je je bij neer hoeft te leggen, maar het kan soms wel wat moeite kosten om hem te bestrijden. Wanneer je eenmaal de oorzaak hebt vastgesteld, kun je deze aanpakken en uitkijken naar een gezonde en gelukkige toekomst.

Shares

Geef als eerste een reactie on "Dit zijn 15 feiten over candida"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares