Tien tips om een slimme baby te maken

Shares

Ben je zwanger? Dan wil je natuurlijk dat jouw baby gezond is en probeer je er alles aan te doen om dit te beïnvloeden: geen rood vlees, geen rauwmelkse kaas of alcohol. Wist je dat je tijdens de zwangerschap ook al invloed hebt op hoe slim je kind wordt?

Door vanaf het begin al de ontwikkeling van zijn hersenen zo goed mogelijk te ondersteunen, wordt je baby slimmer. Hoe je dat doet? Hiermee:

Advertentie 1. Liefde
 2. Je gewicht: niet te zwaar en niet te licht
 3. Lichaamsbeweging en aciviteit
 4. Eieren met spek
 5. Foliumzuur
 6. Vis, visolie en omega 3-vetzuren
 7. Zonlicht en vitamine D
 8. Alcohol, tabak en drugs vermijden
 9. Ontspanning
 10. Goede voeding

De basis voor de intelligentie van je kind wordt al in de baarmoeder gelegd. Dit stadium van de ontwikkeling is kritiek voor de rest van het leven, want nu worden alle ingrediënten voor intelligentie en persoonlijkheid voor de rest van het leven gevormd. Foetale hersenontwikkeling heeft een lange termijn effect op de persoonlijkheid van je baby.

Slimme baby? Met deze 10 tips steun je de hersenontwikkeling van je kind

1- Liefde

Moeders die liefde en affectie voelen en tonen aan hun ongeboren kind krijgen baby’s die gezondere, gelukkiger en relaxter zijn. Bonden met je kind als het nog in de baarmoeder zit en ermee praten heeft een positief effect op geheugen en emoties. Daarnaast is het goed omdat je baby dan de fundamenten voor taalvaardigheid al ontwikkelt.

2- Je gewicht: niet te zwaar en niet te licht

Wanneer je te veel aankomt, wordt je baby groter en de bevalling lastiger – wat op zich al een risico is voor de hersenen van de baby. Te weinig gewichtstoename kan er de oorzaak van zijn dat de baby juist een klein hoofd en kleinere (te kleine) hersenen heeft bij de geboorte, wat in verband gebracht wordt met een lager IQ. De ideale gewichtstoename ligt tussen de 10 en 15 kilo.

3- Lichaamsbeweging en activiteit

Relaxation ExerciseBlij zo lang mogelijk sporten als je zwanger bent. Dat is niet alleen goed voor de moeder in spe, maar juist ook voor de foetus. Het verbetert de ademhalingsbewegingen en de ontwikkeling van het autonome zenuwstelsel. Al van 3x per week 20 minuten lichaamsbeweging wordt de hersenactiviteit van een pasgeborene verbeterd, matig intensief sporten verhoogt de activiteit van mitochondriën (deze zitten in onze cellen) in de hersenen van de zwangere en dit effect wordt via de placenta doorgegeven. Uit onderzoek is ook gebleken dat vrouwen die blijven werken tijdens de zwangerschap slimmere baby’s krijgen.

4- Eieren met spek

Goed nieuws als je graag een gebakken ei eet. In deze combinatie zit met name choline dat een essentiële rol speelt bij de foetale ontwikkeling van hersendelen die verantwoordelijk zijn voor geheugen en herinnering.

5- Foliumzuur

Waarschijnlijk week je wel dat foliumzuur noodzakelijk is voor een goed sluiting van de neurale buis, het weefsel waaruit hersenen en ruggenmerg zich ontwikkelen. Wanneer deze buis niet goed dichtgaat in de vroege zwangerschap kan dit tot ernstige misvormingen van deze lichaamsdelen leiden. Groene bladgroenten, broccoli, bonen, citrusfruit en lever bevatten foliumzuur, maar je kunt ook een supplement slikken. Begin ermee als je zwanger wilt worden, zodat de vrucht vanaf het eerste moment voldoende binnenkrijgt.

6- Vis, visolie en omega 3-vetzuren

Zuigelingen van moeders met een hoger gehalte docosahexaeenzuur (DHA), een van de omega 3-vetzuren uit visolie, in hun bloed bleken zich zeker tot hun tweede jaar langer te kunnen concentreren en gedurende de eerste zes maanden van hun leven waren deze kinderen hun leeftijdgenoten twee maanden vooruit. Uit een ander onderzoek bleek dat kinderen van vrouwen die veel vis aten tijdens de zwangerschap een hoger IQ hadden. Eet minimaal twee vismaaltijden per week en kies voor allerlei verschillende soorten vis en schaal- en schelpdieren, zoals garnalen, tonijn in blik, zalm, kabeljauw en meerval.

slimme baby

7- Zonlicht en vitamine D

Gebrek aan zonlicht in de eerste drie maanden van de zwangerschap leidt ertoe dat kinderen een hoger risico hebben op het later ontwikkelen van MS. Vitamine D, dat onder invloed van zonlicht in de huid gemaakt wordt, is belangrijk voor de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel van de foetus. Ook groeiachterstand en astma kunnen door een gebrek aan dit vitamine worden veroorzaakt. Heb jij een tekort? Dan loopt je kind 2x zoveel kans op ernstige taalproblemen.

8- Alcohol, tabak en drugs vermijden

Alle soorten genotmiddelen zijn toxisch voor de baby. Alcohol kan gemakkelijk via de placenta en vervolgens de foetus vergiftigen. Het leidt tot: een lager IQ, slecht en kort concentratievermogen, slechte leervaardigheden en geheugen, impulsief gedrag en moeite met het zien van consequenties van acties. FAS (foetaal alcohol syndroom) komt voor wanneer moeders veel drinken en deze baby’s hebben allerlei klachten, zoals slecht ontwikkelde hersenen. Door nicotine treedt vernauwing van bloedvaten op waardoor er minder bloed en voedingsstoffen naar de placenta gaan. Een grotere kans op psychiatrische problemen bij kinderen en pubers is het gevolg van de invloed van nicotine op het zich ontwikkelende brein. Drugs hebben verschillende effecten. Van mentale achterstand en een kleinere schedel (cocaïne) tot gedragsafwijkingen (heroïne) en een verhoogde kans op hersenbloedingen (weed).

9- Ontspanning

Stress bij de moeder kan leiden tot aangeboren hersenafwijkingen. Het heeft invloed op de neurale ontwikkeling in de eerste 3 maanden, die later tot schizofrenie zou kunnen leiden. Dit effect wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de langdurige aanwezigheid van te hoge concentraties cortisol die de foetale ontwikkeling in de weg staan.

10- Goede voedingsstoffen

Blog slimme baby voedingsstoffenEen tekort aan calcium, ijzer, jodium en vitamines leidt uiteindelijk tot het slechter kunnen leren van de baby, een vertraagde taalontwikkeling, gedragsproblemen, vertraagde motorische vaardigheden en een lager IQ. De baby heeft jodium nodig om schildklierhormonen, essentieel voor de hersenontwikkeling, aan te maken. IJzer is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen die zuurstof naar de baby vervoeren en een tekort heeft negatieve invloed op groei van lichaam en hersenen.

 

Shares

3 Reacties op "Tien tips om een slimme baby te maken"

 1. Alcohol tabak en drugs kan toch niet waar zijn!!!! Ik eis dat jullie dat verwijderen.

 2. Dit zijn hele bruikbare tips! Bedankt

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares