Vier redenen waarom vitamine C zo belangrijk is

vitamine C
Shares

Vitamine C is een van de bekendste onder de vitamines en heeft een aantal belangrijke functies. We kennen het allemaal met betrekking tot een goede weerstand en we nemen het dan vooral omdat we niet ziek willen worden, maar vitamine C doet meer. Niet onbelangrijk is de werking als antioxidant tegen vrije radicalen. Daarnaast heeft het een ondersteunende functie bij de vorming van bindweefsel en bevordert het de opname van ijzer. Waarom is vitamine C eigenlijk zo belangrijk?

  1. ondersteunt de afweer van het lichaam
  2. levert een bijdrage als antioxidant
  3. ondersteunt de vorming van bindweefsel
  4. verhoogt de opname van ijzer

Hoeveel vitamine C heb je nu eigenlijk nodig?

Op dit moment is er door de Nederlandse gezondheidsraad geen vastgestelde maximale veilige dosering, maar er wordt aangeraden om de 2000 milligram (2 gram dus) per dag niet te overschrijden. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 75 milligram. In één sinaasappel zit ongeveer 60 milligram . De belangrijkste bronnen van vitamine C zijn citrusvruchten en andere soorten groenten en fruit. Wie extra vitamine C wil naast een gezonde voeding, kan deze aanvullen met een multivitamine of vitamine C-supplement.

Advertentie4 redenen waarom je vitamine C nodig hebt:

1-Ondersteunt de afweer van het lichaam

Vitamine C is de bekendste weerstandsvitamine. Het stimuleert de vorming van witte bloedcellen die verantwoordelijk zijn voor onze afweer. Deze witte bloedlichaampjes zorgen er voor dat de ziekmakende bacteriën en virussen vernietigd worden. Daarnaast heeft vitamine C ook een ontstekingsremmende werking.

2-Levert een bijdrage als antioxidant

Door bepaalde processen in ons lichaam ontstaan vrije radicalen die zich aan bacteriën en virussen hechten om ze daarna af te voeren, maar door onze levensstijl en externe factoren zoals straling en milieuvervuiling wordt ons lichaam constant blootgesteld aan veel te veel vrije radicalen. Te veel van deze vrije radicalen in ons lichaam is niet goed en zorgt voor een versnelde huidveroudering, ziektes en zelfs DNA-beschadiging wat kan leiden tot kanker. Gelukkig is er een manier om deze vrije radicalen te neutraliseren en dat gebeurt door antioxidanten. Vitamine C heeft z’n antioxiderende werking.

3-Ondersteunt de vorming van bindweefsel

Vitamine C is van belang voor de vorming van bindweefsel, omdat het nodig is bij de bouw van collageenvezels. Deze zorgen voor stevigheid en elasticiteit van onze huid, spieren, bloedvaten en botten. Vroeger kwam er veel scheurbuik voor, vooral op lange zeereizen en men wist dat citrusvruchten en verse groenten hier een positief effect op hadden. Pas later kwam men erachter dat een tekort aan vitamine C in verband stond met deze ziekte. Door een tekort aan collageen ontstonden de voor scheurbuik kenmerkende zwellingen en bloedingen.

4-Verhoogt de opname van ijzer

We hebben ijzer nodig voor de aanmaak van het eiwit hemoglobine dat transport van zuurstof door de rode bloedlichaampjes mogelijk maakt. Te weinig opname van ijzer kan leiden tot duizeligheid, concentratieproblemen en vermoeidheid. Vitamine C zorgt voor een betere opname van ijzer en dus meer energie.

 

Shares

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares