Met deze 9 tips geef je collageen in je huid een boost

collageenboost
Shares

Maak je je zorgen omdat je huid slapper wordt of doffer of omdat je rimpeltjes krijgt? Dan is het tijd dat je aandacht gaat besteden aan collageen. Een belangrijke, maar wat onbekendere, bouwsteen van je huid en weefsels. Wordt alles wat slapper? Het collageen in je huid krijgt een boost van:

  1. Vitamine C
  2. Lycopeen
  3. Vitamine E
  4. Adaptogenen als ashwgandha
  5. Zwavel
  6. Groene thee
  7. Probiotica
  8. Enzymen
  9. Zink

Collageen is een eiwit dat in je lichaam het meest voorkomt. 70% van je huid, haar en nagels is eruit gemaakt en bijna 100% van je bindweefsel bestaat uit collageen. Het is als het ware lijm dat je weefsels bij elkaar bindt en dat helpt om je weefsels in ‘vorm’ te houden. Zo zorgt het in je huid voor een stevig en jeugdig uiterlijk. Als we ouder worden, neemt de collageenproductie af en dat ga je merken. Maar in plaats van dure verzorgingsproducten te kopen in de strijd tegen een slappere huid, is het een verreweg beter idee om een aantal goede gewoonten te adopteren: goed slapen, beperkte exposure aan UV-stralen en andere milieuvervuiling, zo min mogelijk stress om de productie van het stresshormoon cortisol tegen te gaan en zorgen voor voeding met veel collageenboosters.

AdvertentieZo geef je collageen in je huid een boost

1 – Vitamine C

Voeding die rijk is aan vitamine C helpt om het gehalte collageen in je huid een boost te geven waardoor deze elastischer wordt en daardoor steviger en strak uitziet. Kruisbessen, guave en ananas zitten boordevol deze vitamine. Andere goede alternatieven zijn sinaasappels, zoete aardappels, kiwi´s en aardbeien.

Suiker beïnvloedt de manier waarop vitamine C in je lichaam wordt verwerkt. Het is dus verstandig om je inname van suiker te beperken. 

2 – Lycopeen

Lycopeen is een krachtige anti-oxidant dat de huid ondersteunt van binnenuit, de afbraak van collageen in je huid voorkomt en tegelijkertijd de celvernieuwing bevordert. Het helpt bovendien om de schade die ontstaat aan belangrijke huidstructuren door vernietigende UV-stralen tegen te gaan. Lycopeen zit onder andere in rood fruit en rode groente. Het is eigenlijk zo dat deze rood zijn dóór de aanwezigheid van lycopeen. Lekker veel lycopeen vind je in tomaten, watermeloen, roze guave en papaya’s.

3 – Vitamine E

Vitamine E of tocopherol is ook een antioxidant dat ervoor zorgt dat je huid er jonger uitziet door de collageenproductie te bevorderen en zo fijne lijntjes, rimpels en ouderdomsvlekken vermindert. Broccoli, groene bladgroenten, noten en zaden bevatten veel vitamine E.

4 – Adaptogenen als ashwagandha

Stresshormonen zijn desastreus voor je huid. Chronische verhoging van je cortisolgehalte veroorzaakt weer een verhoging van je bloedsuikergehalte. Deze pieken beschadigen collageen- en elastinevezels die je huid zacht, stevig en soepel houden. Adaptogene kruiden, bijvoorbeeld ashwagandha en basilicum, helpen om stress buiten de deur te houden en zo collageen in je huid intact.

5 – Zwavel

Zwavel is een bouwstof van bepaalde aminozuren, die de bouwstenen vormen van collageen. Eet daarom veel zwavelrijke voeding, zoals kruisbloemige groente (broccoli, koolsoorten, spruitjes, rucola, waterkers, tuinkers, koolrabi en koolraap), zuurkool, volkoren producten, uien, knoflook en eigeel.

6 – Groene thee

Drink gedurende de dag drie tot vier kopjes groene thee. Het bevat onder andere L-theanine, een ontspannend aminozuur, dat helpt om de golf van het stresshormoon cortisol te beteugelen. Zo blijven collageenvezels intact wat ervoor zorgt dat je huid er elastisch, stevig en stralend uit blijft zien.

7 – Probiotica

Yoghurt is supergoed voor je darmen, maar ook voor je huid. Begin je dag met een grote bak – eventueel met muesli – en neem liefst ’s middags of ’s avonds ook nog wat. Het ondersteunt de goede bacteriën in je darmen, wat weer een positief effect heeft op je huid, bijvoorbeeld bij acne en het stimuleert de productie van collageen waardoor je huid minder lijntjes krijgt. Eet meer gefermenteerde voedingsmiddelen, augurken en andere zuur ingelegde groenten, yoghurt en probioticasupplementen.

8 – Enzymen

Papaïne uit papaya’s en bromelaïne uit ananas zijn twee enzymen die het lichaam helpen om collageeneiwitten op te nemen. Geen straf om dit fruit regelmatig om-en-om te eten. Niet bij de hand? Dan zijn er ook supplementen waar het inzit.

9 – Zink voor collageen in je huid

Om je collageen in goede conditie te houden is zink essentieel. Het zit vooral in schaal- en schelpdieren, gevogelte, eieren, noten en zaden, volkoren producten, tofu en groenten.

Shares

Geef als eerste een reactie on "Met deze 9 tips geef je collageen in je huid een boost"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares