Schoon en fris met 7 simpele trucs om te detoxen

detoxen

Goede voornemens… ik kan er een boek mee vol schrijven en velen met mij vermoed ik zo. Ieder jaar probeer ik me er echt aan te houden en toch lukt het niet. Het schijnt iets te maken te hebben met je reptielenbrein – je oerhersenen zeg maar – dat je driften aanstuurt (om al die leuke en lekkere dingen te doen die zo slecht voor je zijn) en je neocortex. In deze ‘hogere’ hersenen maak je plannen én voornemens. Heel mooi allemaal, maar je oerbrein wint de strijd meestal. Dus eet je te veel, slaap je te weinig. Maak het vooral niet te moeilijk, dan houd je het langer vol. Daarom voor wie het nieuwe jaar schoon en fris wil beginnen 7 trucs om te detoxen. 

  1. Gebruik een waterfilter
  2. Eet voeding zonder chemische additieven
  3. Borstel je huid
  4. Zorg voor een regelmatige stoelgang
  5. Adem diep
  6. Haal de bezem door je verzorgingsproducten
  7. Lach!

Gezond ≠ niet-ziek

Zonder het zelf te weten, zijn we vaak niet gezond. Immers, ook als je niet ziek bent, kan er best het een en ander mis zijn. Te makkelijk aanvaarden we dat ons energiepeil wel heel erg laag is, dat we te veel lichaamsvet hebben, obstipatie, verminderde weerstand of er gewoon belabberd uit zien. Het zijn dingen die nu eenmaal bij het leven horen. Toch? Nee! Dat is niet zo. Je kunt je lichaam helpen ontgiften en vandaag nog beginnen met gezonder worden. Detoxen helpt om meer energie te hebben, af te vallen, lekker in je vel te zitten en langer te leven.

AdvertentieWat is detoxen?

Detoxen, of ontgiften, is het proces waarbij ons lichaam toxines uit ons bloed filtert en via urine en ontlasting afscheid. Deze toxines (giffen) zijn aan de ene kant stoffen die ontstaan door eigen lichaamsprocessen, zoals de spijsvertering, energieproductie en de aanmaak van hormonen, en aan de andere kant komen er giffen van buiten ons lichaam binnen. Het is dus niet gek te bedenken dat ons lichaam continu bezig is deze toxines te verwijderen. Dit kan via de huid, met de urine of ontlasting en door uitademen. Er zijn twee belangrijke organen die voor deze ontgifting zorgen: lever en nieren. De lever produceert galvloeistof die helpt met afvoeren van afvalstoffen. Daarnaast zuivert de lever het bloed van geneesmiddelen, bacteriën en andere schadelijke stoffen. Meer dan 1.000x per dag! Ook de nieren filteren het bloed en scheiden via de urine schadelijke stoffen uit.

7 detox trucs

1 – Gebruik een waterfilter

Kraanwater bevat vaak stoffen als chloor en fluor of zware metalen. Dit kan de darmflora beschadigen en ook het endocriene systeem (waarin de hormoonproductie wordt aangestuurd en gereguleerd) ontregelen. Wanneer je gefilterd water drinkt, helpt dit de hydratatie van ons lichaam en de afvoer van gifstoffen beter, omdat dan in ieder geval de stoffen uit het water niet meer afgescheiden hoeven te worden. Zet ook een filter op je douche want chloor in warm water kan door de huid opgenomen worden. En juis hierdoor vindt het grootste deel van de ontgifting plaats.

2 – Eet voeding zonder chemische additieven

Als je niet oplet, krijg je echt van alles binnen met je voeding: pesticiden, chemicaliën, conserveringsmiddelen, transvetten, kleurstoffen, zoet- en andere smaakstoffen. Probeer deze zoveel mogelijk te vermijden door biologische producten te kopen die zo min mogelijk bewerkt zijn. Eet veel vezels en dingen die goed zijn voor je lever: artisjok, avocado’s, paardenbloemblad, knoflook, bietjes, broccoli, bloemkool, groene kool, limoenen, citroenen, appels en paddestoelen. Natuurlijke supplementen met mariadistel ondersteunen je leverfunctie ook.

3 – Borstel je huid

Hiermee verwijder je dode huidcellen en daardoor kan je huid beter ademen. Het beste tijdstip om je huid te borstelen is voordat je gaat douchen. Vuil en dode huid die is losgekomen, worden dan direct met het water weggespoeld. Laat je bodylotion achterwege na het douchen.

4 – Zorg voor een regelmatige stoelgang

De meeste afvalstoffen worden door het lichaam via de ontlasting uitgescheiden. Het is dus belangrijk dat je regelmatig naar de w.c. gaat. Minimaal 1x per dag, maar liever nog 2x. Dit houdt je darmen schoon (en geeft een opgelucht gevoel).

5 – Adem diep

Leer jezelf aan om diep adem te halen. Dit helpt om je lichaam via je longen te ontgiften, vermindert stress en zorgt voor de aanvoer van zuurstof waardoor je energieker wordt.

6 – Haal de bezem door je verzorgingsproducten

Van shampoo tot douchegel, dagcrème en make-up, dagelijks brengen we  geheel vrijwillig allerlei toxines aan op de huid. Vooral vrouwen lopen dit risico – meer dan mannen – omdat zij veel meer verzorgingsproducten gebruiken. Gemiddeld 12 per dag. En als je toch bezig bent, kijk dan ook eens in het keukenkastje en vervang giftige huishoudelijke producten, zoals schoonmaakmiddelen en insecticiden door niet-giftige alternatieven. Pak schimmel in natte ruimtes grondig aan, want ook deze zijn giftig.

7 – Lach!

Waarschijnlijk ontgift dit niet je lichaam, maar wel je geest. Lachen is gezond. Het vermindert stress en verlaagt de bloeddruk.

Geef als eerste een reactie on "Schoon en fris met 7 simpele trucs om te detoxen"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.