Mariadistel voor een sterke, gezonde lever

Shares

Mariadistel is een oude bekende onder de geneeskrachtige planten. Het wordt al eeuwen toegepast in de traditionele volksgeneeskunde, vooral bij leveraandoeningen. In het zaad van de mariadistel in het Latijn Silybum marianum, zitten de belangrijke werkzame stoffen. De belangrijkste is silymarine die weer onder te verdelen is in o.a. silybine, silychristine, en silydianine. Voordelen van mariadistel:

  • beschermt de lever tegen giftige stoffen
  • ondersteunt de lever bij het ontgiften
  • regenereert beschadigde levercellen
  • krachtige antioxidant
  • helpt aderverkalking te verminderen
  • stimuleert galvorming en voorkomt galstenen
  • helpt bij verschillende leveraandoeningen

Minimaal 600 mg extract met 75% silymarine

De aanbevolen dagelijkse dosering mariadistel ter ondersteuning van de lever is 3x daags 200 mg extract met 75% silymarine. Mariadistel dient langdurig en regelmatig ingenomen te worden voor een doeltreffend effect. Bij leveraandoeningen minimaal 4 tot 8 weken. Mariadistel wordt vaak gecombineerd met andere kruiden en voedingstoffen, zoals paardenbloemextract, damiana-extract, inositol of groenethee-extract om de lever te ondersteunen. Dit wordt meestal aangeduid met detoxen.

Advertentie
7 voordelen van mariadistel:

1-Beschermt de lever tegen giftige stoffen

De silymarine uit de mariadistel is in staat zich aan de buitenkant van een levercel te hechten. Giftige stoffen kunnen hierdoor niet de cel binnendringen waardoor deze beschermd wordt en de stoffen de lever niet kunnen beschadigen. Vroeger werd mariadistel al gebruikt bij de behandeling van ernstige vergiftiging na het eten van giftige paddenstoelen.

2-Ondersteunt de lever bij het ontgiften (detox)

De lever speelt een belangrijke rol bij het ontgiften van ons lichaam. Het haalt allerlei schadelijke en giftige stoffen uit ons bloed. In 24 uur tijd wordt maar liefst 1.400 liter bloed door de lever gefilterd. Mariadistel voorkomt een tekort aan glutathion, dat het ontgiftingsproces in de lever mogelijk maakt. Silymarine is in staat het glutathionniveau te verhogen. Glutathion maakt vetoplosbare gifstoffen oplosbaar in water zodat deze via de nieren uitgescheiden kunnen worden. Silymarine kan het glutathiongehalte wel met 35% omhoog laten gaan.

3-Regenereert beschadigde levercellen

Silymarine optimaliseert de eiwitsynthese van beschadigde of ontstoken levercellen en bevordert de productie van RNA waardoor er weer nieuwe en gezonde levercellen gevormd kunnen worden. Mariadistel bevordert de groei van nieuwe gezonde levercellen. De lever is ons enige orgaan dat in staat is tot regeneratie. Wanneer een stuk van de lever verwijderd wordt, dan kan dit weer uit zichzelf aangroeien.

4-Krachtige antioxidant

Mariadistel helpt je beschermen tegen zogenaamde vrije radicalen die vrij komen in ons lichaam door bijvoorbeeld tabaksrook, alcohol, straling, milieuvervuiling en bepaalde processen. Het zijn schadelijke deeltjes die onze cellen kunnen beschadigen. Silymarine ondersteunt de aanmaak van glutathion en superoxide dismutase (SOD) Dit zijn twee antioxidanten die ons lichaam zelf kan aanmaken. Ze zijn in staat vele verschillende vrije radicalen onschadelijk te maken.

5-Helpt aderverkalking voorkomen

Het eiwit LDL is er verantwoordelijk voor dat cholesterol in ons bloed vervoerd wordt om als vet opgeslagen te worden. In de lever wordt cholesterol gemaakt en gekoppeld aan LDL. Cholesterol heeft de eigenschap om vast te plakken aan onze aderen. Hierdoor begint het proces van atherosclerose, beter bekend als aderverkalking. Uiteindelijk kan dit leiden tot hart- en vaatziekten. Het eiwit HDL is juist in staat om het cholesterol af te voeren zodat het door de lever afgebroken kan worden. Mariadistel stimuleert de aanmaak van HDL. Wanneer er meer HDL dan LDL aanwezig is, neemt de kans op aderverkalking sterk af. Voeding heeft in dit proces een belangrijke rol, omdat veel verzadigde vetten de oorzaak zijn van een verhoogde cholesterolaanmaak. Silymarine remt de cholesterolvorming.

6-Stimuleert galvorming en voorkomt galstenen

Mariadistel stimuleert de vorming van gal. Dit komt onder andere door de bitterstoffen die in de zaden zitten. Gal wordt door onze lever aangemaakt. Het helpt vetten te verteren en stimuleert de darmactiviteit. Ook heeft mariadistel een positieve invloed op het voorkomen van galstenen. Galstenen ontstaan onder andere door een oververzadiging van cholesterol en onvoldoende galstroom. De silymarine remt de cholesterolvorming en verbetert de galsamenstelling zodat het cholesterol beter opgelost blijft.

7-Helpt bij verschillende leveraandoeningen

Sommige leveraandoeningen tasten de leverfunctie aan. Deze aandoeningen worden onder andere veroorzaakt door overmatig gebruik van alcohol-, drugs- en geneesmiddelen. Ook vergiftiging of blootstelling aan gifstoffen kunnen hier de oorzaak van zijn. Het virus hepatitis veroorzaakt een ontsteking aan de lever. Deze aandoeningen kunnen uiteindelijk zelfs leiden tot levercirrose wat inhoudt dat het leverweefsel dusdanig beschadigd raakt dat het zich niet meer kan herstellen. Uiteindelijk is de lever niet meer in staat om giftige stoffen onschadelijk te maken. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mariadistel een positieve invloed heeft op deze leveraandoeningen. Dit komt vooral door de celbeschermende werking waardoor de kans op beschadiging of vernietiging van de levercellen voorkomen wordt en doordat het de aanmaak van nieuwe gezonde cellen bevordert. Mariadistel kan helpen de leverfunctie te herstellen.

Shares

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares