Is een detoxkuur iets voor mij?

Je voelt je energieker dan ooit, je huid ziet er weer gezond uit en je hebt gewoon overal weer zin in. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn maar dit is wat veel mensen ervaren na een detox. De verklaring hiervoor is simpel: detoxen is een manier om van je opgeslagen afval- en gifstoffen af te komen en je lichaam grondig te reinigen. Er zijn veel verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Meer weten over het hoe en waarom van een detoxkuur? Dan vind je hier de antwoorden op 20 van de meest gestelde vragen:

 1. Waarom zou een detoxkuur iets voor mij zijn?
 2. Hoe weet ik of het nodig is om te ontgiften?
 3. Kan ik zomaar aan met detoxen beginnen?
 4. Hoe kan ik een detoxkuur doen?
 5. Welke methode is voor mij het geschiktst?
 6. Hoeveel water moet ik drinken om te ontgiften?
 7. Kan ik alles blijven eten tijdens de detoxkuur?
 8. Met welke producten ondersteun je een detox?
 9. Kan ik tijdens een detox blijven sporten?
 10. Wat is sapvasten?
 11. Val ik af van detoxen?
 12. Is een detoxkuur goed voor je huid?
 13. Krijg ik meer energie na een detoxkuur?
 14. Slaap ik beter na de kuur?
 15. Moet ik stoppen als ik hoofdpijn krijg?
 16. Mag ik alcohol drinken tijdens een detox?
 17. Is een detoxkuur goed voor je weerstand?
 18. Kan ik detozen als ik zwanger ben?
 19. Is detoxen duur?
 20. Zijn er ook nadelen aan een detox?

20 vragen en antwoorden

1. Waarom een detoxkuur?

Door onze leefstijl en leefomgeving krijgen we allerlei giftige stoffen binnen, onder andere door roken, alcohol, slechte voeding, medicijnen en luchtverontreiniging. Vaak hebben we het niet eens in de gaten. Deze gifstoffen worden door onze lever afgebroken en verlaten via de nieren met de urine of via de darmen met de ontlasting ons lichaam. Een overschot aan afvalstoffen, die niet door het lichaam verwerkt kunnen worden, wordt tijdelijk opgeslagen in onze vetcellen en het bindweefsel van de huid. Af en toe detoxen is een manier om je te ontdoen van alle opgeslagen afval- en gifstoffen.

Advertentie2. Hoe weet ik of het nodig is om te ontgiften?

 • Heb je weinig energie?
 • Drink je dagelijks alcohol?
 • Rook je?
 • Eet je ongezond?
 • Gebruik je dagelijks medicijnen?
 • Heb je last van je spijsvertering?
 • Ben je regelmatig ziek?
 • Heb je een vale, doffe huid?

Is het antwoord op een of meerder van deze vragen ja? Dan wordt het tijd om een detoxkuur te overwegen.

3. Kan ik zomaar beginnen?

Er zijn veel verschillende manieren om een detox te doen. Ik raad je aan om je eerst te verdiepen in de mogelijkheden. Daarna kun je voor jezelf bepalen welke manier het best bij je past en of je meteen aan een detox kunt beginnen. Bij twijfel altijd overleggen met je huisarts.

4. Hoe kan ik een detoxkuur doen?

Er zijn verschillende manieren waarop je een detoxkuur kunt doen. Je kunt deze methoden ook met elkaar combineren:

 • aangepast dieet
 • voedingsstoffen die je lichaam helpen te ontgiften
 • sapkuur
 • vasten
 • voedingssupplementen met vezels, vitamines, kruiden en mineralen
 • detoxdrankje
 • darmspoelingen
 • detoxpleisters

5. Welke methode is het geschiktst voor mij?

De methode die je kiest hangt zal bepaald worden door een aantal factoren zoals, de intensiteit van de detox, het budget, de duur. Er is voor iedereen wel een geschikte methode. Wanneer je een intensieve detoxkuur wilt volgen vergt dit een goede voorbereiding. Je kunt er ook voor kiezen om dagelijks een detox drankje te drinken na het ontbijt en je kunt het ontgiftingsproces ondersteunen door wat meer op je voeding te letten of om ervoor te zorgen dat je minder giftige stoffen binnen krijgt.

6. Hoeveel water moet ik drinken?

Het doel van een detoxkuur is je lichaam te ontgiften van afvalstoffen. Door extra veel water te drinken bevorder je de uitscheiding hiervan via nieren, darmen en zweet. Drink minimaal 1,5 liter water per dag. Door er wat vers citroensap aan toe te voegen stimuleer je de spijsvertering. Het citroenzuur stimuleert de aanmaak van gal wat het afvoeren van de afval- en gifstoffen ondersteunt.

7. Kan ik alles blijven eten?

Dit is afhankelijk van de methode die je kiest. Er wordt aangeraden om vooral te kiezen voor rauwe voeding. Dit bevat meer voedingsstoffen en enzymen die je spijsvertering ondersteunen, ook bevat het minder giftige stoffen. Vaak wordt afgeraden zuivel, eieren, vlees, schaaldieren, suiker en granen te eten tijdens een detoxkuur. Zorg er in ieder geval voor dat je geen bewerkte voedingsmiddelen eet, want deze bevatten kunstmatige toevoegingen, kleurstoffen en conserveermiddelen die allemaal weer afgebroken moeten worden.

8. Met welke producten ondersteun je een detox?

Er zijn veel producten te koop die je helpen om te ontgiften. Met een verandering van je voedingspatroon zet je al een eerste goede stap. Met voldoende verse groenten en fruit, noten en zaden die veel vezels bevatten stimuleer je de afvoer van afval- en giftige stoffen. Daarnaast is er een hele reeks aan producten verkrijgbaar met ontgiftende eigenschappen die je lever ondersteunen zodat deze kan doen waar hij goed in is, ontgiften.

Lever ondersteunend:

Ontgiftend:

9. Kan ik tijdens een detox blijven sporten?

Een detoxkuur kan veel energie van je vragen. Het is dan beter om rustig aan te doen, maar je mag wel sporten. Bewegen is juist goed en al helemaal als je er flink bij zweet, want dit bevordert de afvoer van de afvalstoffen.

10. Wat is sapvasten?

Een sapvastenkuur is een detoxmethode waarbij je je dagelijkse voeding vervangt door groente- en fruitsappen, water en kruidenthee. Dit is een rigoureuze kuur dus wees voorzichtig. Bereid je lichaam erop voor door alvast ‘af te bouwen’ en doe het zeker niet te lang omdat je niet alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt tijdens zo’n kuur.

11. Val ik af tijdens een detoxkuur?

Ons lichaam slaat een overschot aan giftige stoffen op in vetcellen. Om er voor te zorgen dat deze stoffen niet vrij komen worden deze vetcellen niet verbrand. Door te ontgiften zorg je ervoor dat de opgeslagen giftstoffen in de vetcellen afgevoerd worden. Heeft je lichaam daarna energie nodig, dan kan het een beroep doen op deze vetcellen.

12. Is het goed voor je huid?

Lever en huid zorgen samen voor de afvoer van stoffen. Heeft je lever het zwaar te verduren, dan zie je dit vaak terug aan de huid. Dit komt omdat afvalproducten en overtollige vetten ook opgeslagen worden in het onderhuidse bindweefsel. Allerlei problemen en onzuiverheden van de huid kunnen een teken zijn van een lever die te hard moet werken om te ontgiften. Met een detoxkuur kun je je lever ondersteunen en dat zie je vaak terug aan een gezondere huid.

13. Krijg ik meer energie na een detoxkuur?

Een van de redenen waarom iemand besluit om een detoxkuur te doen is om meer energie te krijgen. Je lichaam verbruikt veel energie om zichzelf te reinigen van alle afval- en gifstoffen. Na een detoxkuur is de kans dan ook groot dat je weer meer energie hebt.

14. Slaap ik beter na een detox?

Tijdens het slapen vertragen veel processen in ons lichaam zodat er weinig energie verbruikt wordt. Dan komt het ontgiftigingsproces op gang. De lever gaat hard aan het werk om alle afval- en gifstoffen af te voeren. Weinig slaap remt dit proces. Een overschot aan giftige stoffen zorgt er juist voor dat je slecht slaapt. Je zult zien dat je na een detoxkuur beter slaapt.

15. Moet ik stoppen als ik hoofdpijn krijg?

Tijdens een detox kunnen er allerlei ongemakken ontstaan. Je kunt er onder andere misselijkheid, diarree, constipatie en hoofdpijn van krijgen. Dit kan een teken zijn dat er gifstoffen vrijkomen en afgevoerd worden. Het is dus heel normaal dat je last krijgt van hoofdpijn tijdens een detoxkuur. Vertrouw je het niet, stop dan.

16. Mag ik alcohol drinken ?

Het is beter om geen alcohol te drinken. Alcohol is enorm belastend voor de lever. Het is zelfs een van de belangrijkste oorzaken van allerlei leverziektes. Alcohol (ethanol) is een giftige stof die door de lever omgezet wordt in acetaldehyde (ook giftig) en daarna in azijnzuur, dat als energiebron kan dienen. Bij overmatig alcoholgebruik kan de lever beschadigen en daardoor gaat de ontgiftende functie ook achteruit.

17. Is een detox goed voor je weerstand?

Wanneer je lichaam druk bezig is met ontgiften dan kan dat een negatieve invloed op je weerstand hebben. Eet je ongezond, sport je weinig en drink je regelmatig een biertje of wijntje, dan kan het heel goed dat je sneller een verkoudheid te pakken hebt. Met een detox ondersteun je de weerstand zodat je minder vatbaar bent voor ziekteverwekkers.

18. Kan een detox tijdens de zwangerschap?

Nee, een detox wordt afgeraden tijdens de zwangerschap.

19. Is een detox duur?

Kies de methode die bij je past en die binnen je budget ligt. Je kunt complete detoxpakketten krijgen, die erg duur kunnen zijn, maar vaak is dat helemaal niet nodig.

20. Zitten er ook nadelen aan een detox?

Zolang je je gezonde verstand gebruikt, zitten er weinig nadelen aan een detox. Doe je een detox om gewicht te verliezen? Houd er rekening mee dat je vaak weer snel op je oude gewicht zult zitten als je je leef- en eetstijl niet verandert. Een detoxdieet kan moeilijk vol te houden zijn en omdat je weinig voedingsstoffen binnenkrijgt kan dit ten koste gaan van je energie en je weerstand. Ook kunnen er een aantal bijwerkingen optreden zoals misselijkheid, diarree, hoofdpijn en huiduitslag. Bedenk dus vooraf waarom je eigenlijk een detox nodig hebt. Vaak kun je met een verandering van je leefstijl en voedingspatroon de hoeveelheid aan afval- en gifstoffen die je lichaam te verwerken krijgt verminderen. Lukt dit niet, dan zijn er voldoende mogelijkheden om je lever en je lichaam te ondersteunen bij de afvoer ervan.

Geef als eerste een reactie on "Is een detoxkuur iets voor mij?"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.