Paardenbloem

Shares

Iedereen kent de paardenbloem. Het wordt gezien als onkruid, dat bijna overal groeit. Wat je waarschijnlijk niet weet is dat de plant geneeskrachtige eigenschappen heeft en al van oudsher gebruikt wordt om het lichaam te reinigen en om de werking van de lever en galblaas te stimuleren. Misschien dat je na het lezen van dit artikel de paardenbloem wel gewoon laat staan, om een keer op te eten.

De goede eigenschappen van paardenbloem:

  • zit vol gezonde voedingsstoffen, heerlijk in een salade
  • ondersteunt de lever en galfunctie (ontgiften/detox)
  • ondersteunt de spijsvertering
  • heeft vochtafdrijvende eigenschappen
  • goed bij jicht
  • helpt bij wratten en acne

De paardenbloem, in het latijn “Taraxacum officinalis” is een algemeen voorkomende wilde plant die nu bijna overal voorkomt. Zowel de wortel als de bladeren hebben geneeskrachtige eigenschappen. De plant zit boordevol gezonde voedingstoffen. Het bevat onder andere veel verschillende vitaminen, mineralen, bitterstoffen, vetzuren en flavonoïden.

AdvertentieDit zijn de voordelen:

Vol gezonde voedingstoffen, heerlijk in een salade

Wat veel mensen niet weten is dat de bladeren van de paardenbloem uitermate geschikt zijn om te eten, bijvoorbeeld in een salade. De bladeren zijn erg voedzaam, ze zijn zelfs gezonder dan gewone sla. Ze bevatten onder andere de vitaminen A, B1,B2,C, en E, ijzer, kalium, magnesium en calcium. Hoe jonger het blad, des te minder bitter de smaak.

Ondersteunt de lever en galfunctie (detox)

De bitterstoffen in de paardenbloem (wortel) hebben een gal verhogende en gal drijvende werking. Dagelijks komen er veel schadelijke stoffen in ons lichaam terecht. Een goed werkende lever is belangrijk om te ontgiften. Voldoende gal zorgt ervoor dat de lever de gifstoffen kan afvoeren. Met paardenbloem ondersteun je het ontgiftingsproces van de lever.

 Ondersteunt de spijsvertering

De bitterstoffen hebben ook een gunstige invloed op onze spijsvertering. Doordat ze de speekselafgifte bevorderden wordt voedsel beter verteerd in onze maag. Door de gal verhogende werking zorgt paardenbloem ervoor dat vetten goed afgebroken kunnen worden in de dunne darm. Ook hebben de bitterstoffen een eetlustopwekkende werking.

Werkt vochtafdrijvend

Paardenbloem is een natuurlijk diureticum (middel dat waterafgifte door nieren bevordert). Vooral de bladeren bevatten vochtafdrijvende stoffen die de urinestroom bevorderen. Het heeft ook een gunstige invloed (niet oplossend) op gal- en nierstenen. Een groot voordeel van paardenbloem is dat het geen kalium onttrekt aan het lichaam. Dit gebeurt wel bij veel andere diuretica.

Goed bij jicht

Jicht is een erg pijnlijke ontsteking in de gewrichten die veroorzaakt wordt door gekristalliseerd urinezuur. Dit gebeurt bij een te hoge concentratie urinezuur en geeft een hevige ontstekingsreactie met veel pijn. De vochtafdrijvende eigenschap van paardenbloem kan ervoor zorgen dat er voldoende urinezuur wordt afgevoerd zodat deze niet kan gaan kristalliseren.

Vermindert acne en wratten

Het witte melkachtige sap uit de stengel van de paardenbloem kan gebruikt worden om van acne en wratten af te komen. Bij acne wrijf je het sap op het puistje. Bij wratten doe je dit dagelijks voor een langere periode. Zo kun je op een natuurlijke wijze acne verminderen en van wratten afkomen.

Shares

1 Comment on "Paardenbloem"

  1. Heel goed, hier kunnen veel mensen hun voordeel mee doen, en het groeit gewoon op de weilanden.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares