Vitamine B1 – Thiamine

Vitamine B1 zit in een groep van 8 essentiële B-vitamines. Het is een wateroplosbare vitamine en het wordt ook wel ‘thiamine’ genoemd. We hebben het nodig voor onze energievoorziening, ons hart en zenuwstelsel. Vitamine B1 beïnvloedt onze stemming, vandaar dat vermoeidheid, stemmingswisselingen en depressies door een tekort hieraan veroorzaakt kunnen worden. Belangrijke bronnen zijn graan(producten) en varkensvlees.

Wat je moet weten van vitamine B1:

  • belangrijk voor de energieproductie
  • goed voor hersenen en geheugen
  • let op met (te) veel alcohol
  • goed voor het hart
  • goed voor het zenuwstelsel

1,1 milligram per dag

Op dit moment heeft de Nederlandse gezondheidsraad een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 1,1 milligram vastgesteld. Zowel voor mannen als vrouwen. Er is geen maximum vastgesteld. Een overschot wordt uitgescheiden via de urine.

AdvertentieBelangrijk voor de energieproductie

We hebben vitamine B1 samen met magnesium nodig voor de vorming van co-enzym thiaminedifosfaat (TPP). Dit co-enzym is erg belangrijk voor de energieproductie uit de koolhydraatstofwisseling. TPP maakt energie vrij uit glucose en andere koolhydraten.

Goed voor hersenen en geheugen

Vitamine B1 is nodig voor het goed functioneren van onze hersenen en het geheugen. Onze hersenen verbruiken veel energie (20% van totale energiebehoefte). Vitamine B1 zorgt voor deze energie door in de hersenen als co-enzym glucose in energie om te zetten. Met voldoende energie kunnen de hersenen goed functioneren. Dit draagt ook bij aan het concentratievermogen en een goed geheugen.

Let op met (te) veel alcohol

Alcohol werkt in het nadeel voor vitamine B1. Bij chronisch overmatig alcohol gebruik in combinatie met weinig vitamine B1 uit voeding ontstaat vaak een ernstig tekort aan vitamine B1 met een aantal vervelende gevolgen. Bij een vitamine B1 tekort door langdurig alcoholisme kunnen allerlei fysiologische processen verstoord raken. Dit zijn vooral loop-, psychische- en cognitieve stoornissen. Meestal zijn dit de eerste voorboden van het “syndroom van Warnicke en Korsakov”. Dit syndroom veroorzaakt geheugenverlies en geestelijke verwardheid.

Goed voor ons hart

Vitamine B1 is belangrijk voor een goede hartfunctie. Ernstig vitamine B1 gebrek kan leiden tot de ziekte ‘natte-beriberi’. Deze ziekte veroorzaakt verschillende hartafwijkingen (o.a een snelle hartslag en verwijding van de bloedvaten). Uiteindelijk kan dit leiden tot hartfalen,

Goed voor het zenuwstelsel

We hebben vitamine B1 nodig voor een goede geleiding van de zenuwimpulsen. Vitamine B1 en het co-enzym TPP komen voor in de axonen van onze zenuwen. Dit zijn uitlopers van neuronen die verantwoordelijk zijn voor de geleiding van elektrische impulsen. Bij een tekort aan vitamine B1 kunnen er zenuwstelsel gerelateerde klachten ontstaan zoals stemmingswisselingen of zelfs depressiviteit.

Graan(producten) en varkensvlees

Ons lichaam kan zelf geen vitamine B1 aanmaken dus we moeten het uit onze voeding halen. Het zit vooral in de zaadhuid van graanproducten. Daarom zijn volkorenproducten beter. Hier is de zaadhuid niet van verwijderd. Daarnaast zit het in varkensvlees, noten, peulvruchten, gist en melk. De lever kan een kleine voorraad opslaan, voldoende voor 4 tot 6 weken.

Geef als eerste een reactie on "Vitamine B1 – Thiamine"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.