Tribulus terrestris

tribulus terrestris

Tribulus terrestris is vooral bij sporters populair, omdat het de aanmaak van testosteron kan stimuleren wat extra spiergroei met zich meebrengt. Het kruid wordt al eeuwen lang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde en in de Indiase ayurveda bij aandoeningen aan de urinewegen en ter bevordering van het libido (ook bij vrouwen) en de potentieverhogende werking. 

Voordelen van tribulus terrestris

  • verhoogt de potentie
  • stimuleert de aanmaak van testosteron
  • ondersteunt extra spiergroei
  • beschermt tegen vrije radicalen
  • verlaagt de bloeddruk
  • helpt bij aandoeningen aan de urinewegen

Tribulus terrestris is een éénjarig kruid dat behoort tot de Zygophyllaceae familie. Het groeit in het Middellandse-Zeegebied, Oost-Europa, Azië en Australië. Het is een erg sterke plant die zeer droge omstandigheden kan overleven. Een van de meest belangrijke werkzame stoffen van tribulus is protodioscine. Dit is een steroïde saponine. Daarnaast is het een rijke bron van polyfenolen (tannine, lignine en flavonoïde) en het bevat alkaloïden, steroïden en glycosiden.

AdvertentieAlle voordelen op een rijtje:

Verhoogt de potentie

In tribulus terrestris zit de saponine protodioscine. Dit is een stof die de potentie verhoogt. Het zorgt ervoor dat de stikstofniveaus in ons bloed toenemen en werkt dus als een soort stikstofbooster. Bij een toename van stikstof zetten de vaatwanden van onze bloedvaten uit. Protodioscine bevordert de doorbloeding in de zwellichamen van de penis waardoor een erectie tot stand komt. Tribulus terrestris kan zo helpen bij erectieproblemen.

Stimuleert de aanmaak van testosteron

Als we ouder worden neemt de testosteronproductie af. Protodioscine heeft een stimulerende invloed op de aanmaak van testosteron. Het stimuleert de hypofyse LH (luteïniserend hormoon) aan te maken. Dit hormoon zorgt ervoor dat de Leydigcellen in de teelballen meer testosteron gaan produceren. Indirect kan tribulus bijdragen aan een verhoging van het testosteronniveau.
Wetenschappelijk is dit vooral bij proeven met dieren vastgesteld maar men denkt dat het bij mensen ook zo werkt. Tribulus terrestris kan een testosteronverhogende werking hebben. De meningen hierover zijn verdeeld. Er zijn sporters die er bij zweren, anderen zeggen dat het niet helpt.

Ondersteunt extra spiergroei

Bij sporters is tribulus terrestris erg populair omdat het de spiergroei ondersteunt. Testosteron heeft een invloed op de anabole spiergroei doordat het in de spiercellen reacties veroorzaakt die de eiwitopbouw stimuleren. Daarnaast blokkeert het de receptoren van het eiwit afbrekende hormoon corticosteroïde zodat er geen spierweefsel afgebroken wordt.
Anabole steroïden werken op dezelfde manier maar ze zijn ontzettend ongezond met veel vervelende bijwerkingen. Tribulus terrestris is een natuurlijk alternatief.

Beschermt tegen vrije radicalen

Uit onderzoek is gebleken dat tribulus terrestris net als vitamine C en vitamine E een sterke antioxidant is. Dit komt door de hoge concentratie polyfenolen. De fenolische verbindingen bezitten het vermogen om de oxidatieve schade door vrije radicalen te verminderen. Deze worden geassocieerd met vele ziekten, zoals kanker, cardiovasculaire aandoeningen, diabetes, artritis, immuundeficiëntie en veroudering.

Verlaagt de bloeddruk

Tribulus is een natuurlijk middel dat je kan helpen de bloeddruk laag te houden. Door de protodiocine zetten de vaatwanden uit. Het gevolg: de bloeddruk daalt.

Helpt bij aandoeningen aan de urinewegen

Van oudsher is bekend dat tribulus terrestris helpt bij een aantal aandoeningen aan de urinewegen. Door de vochtafdrijvende eigenschappen bevordert het de urinestroom. Het kalmeert en koelt de slijmvliezen van het urinekanaal, bevordert de uitscheiding en voorkomt de vorming van nierstenen. Tribulus werkt ontstekingsremmend bij blaasontsteking en infecties aan de urinewegen. Ook versterkt het de nierfunctie.

2 Reacties op "Tribulus terrestris"

  1. Waar is Tribulus terrestris verkrijgbaar

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.