Het is World Salt Awareness Week & wij doen mee: 6 tips om minder zout te eten

minder zout

Wereldwijd wordt deze week in de World Salt Awareness Week, van 29 februari t/m 6 maart, met nadruk aandacht besteed aan de gevaren van verborgen zout in onze voeding. Dat valt niet altijd mee. Wist je bijvoorbeeld dat een ontbijt met cornflakes je al bijna aan de limiet van 6 gram per dag breng? Je kan dan net zo goed chips eten. Probeer het volgende om je zoutconsumptie binnen de perken te houden:

  1. Gebruik minder zout met koken
  2. Vergeet kant-en-klaarmaaltijden
  3. Pas op met lang houdbaar
  4. & kijk uit voor sauzen
  5. Check het etiket
  6. Eet meer knoflook

We weten wel dat we te veel zout eten, maar vinden het moeilijk om daar iets aan te doen. Niet verwonderlijk want ongeveer driekwart van onze zoutconsumptie komt uit ‘verborgen’ zout dat in allerlei voedingsmiddelen zit die wij kopen. Door minder zout te eten, verlaag je de kans op een beroerte met 22% en een hartaanval met 16%. En zo moelijk is het niet:

Advertentie6 tips om minder zout te eten

1 – Gebruik minder zout met koken

Echt. Je mist het niet als je wat meer verschillende kruiden toevoegt. Knoflook en verse gember bijvoorbeeld in oosterse gerechten, of peper, of citroen. Mocht je dan toch wat zout willen toevoegen, neem dan zeezout.

2 – Vergeet kant-en-klaarmaaltijden

De zogenaamde magnetronmaaltijden, maar ook soep uit blik of van een poeder bevatten notoir heel veel zout. Te veel. Vermijd ook bewerkt vlees, zoals bacon of ham omdat deze hoogstwaarschijnlijk een hogere concentratie natrium bevatten om ervoor te zorgen dat het goed blijft. Slecht voor je bloeddruk, hart en bloedvaten.

3 – Pas op met lang houdbaar vers

Dat geldt ook voor verse producten met een lange houdbaarheid. Wanneer dit meer dan een paar dagen is, kun je er bijna zeker van zijn dat er heel veel zout in zit.

4 – & kijk uit voor sauzen

Vervang ketchup, salsasaus, tacosaus en wat er allemaal niet te krijgen is voor zelfgemaakte saus. Net zo pittig en smaakvol, maar dan zonder het zout.

5 – Check het etiket

Altijd! Hier kun je meestal wel uit afleiden of er veel zout in een product zit. De ingrediënten staat in volgorde van hoeveelheid. Hoe meer, hoe eerder het genoemd wordt.

6 – Eet meer knoflook

In je eten of probeer een supplement. Door te veel zout komt er veel druk op je bloedvaten te staan en dit wordt door het ontspannende effect dat knoflook op de vaatwand heeft, verminderd, waardoor je bloeddruk lager wordt.

Geef als eerste een reactie on "Het is World Salt Awareness Week & wij doen mee: 6 tips om minder zout te eten"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.