Knoflook kan dodelijke verstopping van bloedvaten tegengaan

knoflook

Het blijkt dat gerijpte knoflook het risico op hart- en vaaktziekten kan verlagen door de ophoping van bepaalde type plaques in de bloedvaten tegen te gaan en zelfs te verminderen. Van knoflook wordt al eeuwenlang beweerd dat het ‘goed’ is voor je hart, en je ‘bloed verdunt’, maar onlangs pas is in een onderzoek aangetoond wat knoflook precies doet. De proefpersonen hadden allen het metaboolsyndroom dat wordt gekenmerkt door obesitas met name vet in de buikregio, hoge bloeddruk, verlaagd gehalte van goed cholesterol, verhoogd gehalte triglyceriden in het bloed en in het algemeen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Onderzoek toont het aan: knoflook is goed voor je

 • Extract van gerijpte knoflook vermindert het ontstaan van plaques in de slagaderen.
 • De onderzoekspersonen hadden na een jaar inname 80% minder plaquevorming
 • Een vermindering van de plaques helpt om de progressie van (hart- en vaat)ziekten te voorkomen

In een eerdere blog kun je uitgebreid alle voordelen van knoflook lezen, dat door sommigen wel als superfood wordt aangemerkt vanwege de hoge concentratie antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen. Het heeft één groot nadeel: je ruikt het nogal goed aan iemands adem. Toch lijkt dit minder belangrijk na dit onderzoek waarin is aangetoond dat meer knoflook kan helpen om langer te leven. Het onderzoek is uitgevoerd bij LA BioMed en in vier randomtests werd hetzelfde effect vastgesteld: extract van gerijpte knoflook kan de omvang van de zogenaamde zachte plaques bij deze groep verminderen en heeft zo een positief effect op de gezondheid waar het gaat om de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

AdvertentieGerijpt wat is dat?

Extract van gerijpte knoflook wordt gewonnen nadat de verse bolletjes 20 maanden gerijpt heeft op kamertemperatuur. Het effect van deze rijping is dat het gehalte antioxidanten toeneemt. Bovendien vindt er omzetting plaats van instabiele stoffen – die toch niet door het lichaam kunnen worden opgenomen maar via huid en longen ons lichaam verlaten en voor die specifieke geur verantwoordelijk zijn, zoals allylmethylsulfide (AMS). Gerijpte knoflook bevat zodoende meer stabiele en biologisch beschikbare stoffen, met name wateroplosbare zwavelhoudende stoffen, zoals AMC (allymercaptocysteïne) en SAC (allylceysteïne). Krachtige antioxidanten die voor 98% worden opgenomen in het bloed en voor het grootste deel verantwoordelijk zijn voor de werking.

Wat heeft men onderzocht?

Aan dit onderzoek deden 55 personen van tussen de 40 en 75 mee die de diagnose metaalsyndroom hadden. Aan het begin zijn zij allemaal gescreend door middel van een CCTA (Coronaire CT angiografie), een niet-belastend onderzoek, waarbij nauwkeurig calcium (kalk)neerslag en de vorming van plaques geregistreerd werd. Vervolgens kreeg de ene groep een placebo en de andere groep 2400 milligram gerijpte knoflook extract. Een jaar later werd dezelfde screening uitgevoerd en constateerde men bij de personen die de knoflook geslikt hadden dat plaquevorming met maar liefst 80% was vertraagd, dat de zachte plaque minder was geworden en zelfs een afname van sommige vormen die een voorspellende waarde hebben voor het optreden van een hartaanval.

Wat doet knoflook?

Een supplement vermindert het risico op hart- en vaatziekten, gaat trombose tegen en heeft ontstekingsremmende effecten, stimuleert de bloedsomloop en verlaagt LDL (slecht cholesterol)gehalte, concentratie van triglyceriden en bloeddruk. Daarnaast is gesuggereerd dat het ook leeftijdgerelateerde syndromen zoals de ziekte van Alzheimer of Parkinson zou kunnen voorkomen.

 

3 Reacties op "Knoflook kan dodelijke verstopping van bloedvaten tegengaan"

 1. Hallo Marjoke,

  Leuke topic, maar hoe kunnen mensen nu deze knoflook bemachtigen?
  Het gaat hier om Kyolic Garlic oftewel Black garlic dat door fermentatie zijn goede eigenschappen behoud. De smaak is dan ook vergelijkbaar met Sojasaus..
  Heel gezond volgens vele artikelen en ook heel prijzig helaas.
  Nieuwere technieken kunnen dit ook in 30dgn bereiken en naarmate het de volumes omhoog gaan kan de kostprijs omlaag.

 2. Gewoon nu al beginnen met knoflook, rauw geperst door ’n maaltijd. m’n hart heeft weer overuren gemaakt ! De ene dramatische gebeurtenis (familie en vrienden)na de andere, het kon niet op ! Dus m’n nachtrust was minimaal, de stress torenhoog, en toen begon m’n hart te stuiteren. Supersnel. Metoprolol. En nu kom ik weer uit op sites met de eeuwenoude medicinale knoflook. Vroeger deed ik vaak n kuur, maar eigenlijk moet ik gewoon niet meer stoppen. Altijd knoflook , iedere dag .

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.