Waarom slimme ouders hun kinderen visolie geven

Vis wordt steeds minder vaak gegeten. Een visstick gaat er meestal nog wel in, maar een moot zalm of haring toch liever niet. En dat is meer dan jammer, want juist visolie is belangrijk voor structuur en functioneren van hersenen en immuunsysteem. Niet verwonderlijk dus dat leerproblemen en allergieën steeds vaker voorkomen. Dit doet visolie voor je kinderen:

  1. Ondersteunt leren en spreekvaardigheid
  2. Geeft goede ontwikkeling van de ogen
  3. Werkt mee aan een gezond brein
  4. Steunt het geheugen al tijdens de zwangerschap
  5. Bestrijdt eczeem en andere ontstekingsprocessen in je huid

Vis past heel goed bij een gezond voedingspatroon en lekker in je vel zitten, wat alle ouders belangrijk vinden voor hun kinderen. Het is bekend dat vis, met de essentiële (dat wil zeggen dat ons lichaam deze niet zelf kan maken) omega-3 vetzuren eicosapentaeenzur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), vele voordelen heeft die een gezonde levensstijl ondersteunen. DHA zit in ogen, het centrale zenuwstelsel en ook in de hersenen. EPA is een voorloper van prostaglandine en leukotriene, stoffen die een rol spelen bij ontstekingsprocessen in het lichaam. Het is mogelijk om DHA om te zetten in EPA en andersom. Zodoende kan je lichaam een tekort van de een opvangen met de ander. Wanneer je voldoende van deze omega-3 vetzuren wilt binnenkrijgen, dan kan je het gevoel bekruipen dat je werkelijk dag en nacht vette vis aan het eten bent. Visolie in capsules zijn zeer geconcentreerd en daarom een goed alternatief.

Advertentie5 redenen waarom je met visolie je kinderen helpt

1 – Beter leren en spreekvaardigheid

Tijdens een onderzoek naar de effecten van DHA werden de deelnemers getest op onderwerpen als uit het hoofd leren, leertempo en spreekvaardigheid. Geheugen en leertempo verbeterden na vier maanden dagelijkse inname van 800 mg DHA met 12 mg luteïne. Alleen 800 mg DHA gaf duidelijke verbeteringen in de spreekvaardigheid.

2 – Goede ontwikkeling van de ogen

De eerste 8 levensjaren zijn bepalend voor de ontwikkeling van de ogen. DHA speelt een belangrijke rol in het netvlies en daarmee voor een gezonde oogfunctie. Om er zeker van te zijn dat je kind goede ogen heeft, zou je deze om het andere jaar moeten laten testen. Wanneer er vroeg genoeg gesignaleerd wordt dat er iets aan de hand is, kun je langetermijnproblemen voorkomen.

3 – Een gezond brein

Essentiële vetzuren zijn een belangrijke bouwsteen voor de hersenen en komen er in hoge concentraties voor. Ze bevorderen een optimaal leervermogen, geestelijke ontwikkeling, cognitieve functies en neurologische ontwikkeling. Onderzoek toont aan dat kinderen met leerproblemen en dyslexie een significante vooruitgang met lezen lieten zien na suppletie met essentiële vetzuren. De combinatie van EPA en DHA blijkt beter te zijn de alleen DHA bij kinderen met AD(H)D of gedragsproblemen door herstel van de balans tussen omega-3 en omega-6 vetzuren. Het blijkt dat evenwicht hierin met name bij deze kinderen van het grootste belang is.

4 – Vanaf de zwangerschap

Al in de baarmoeder zijn omega-3 vetzuren belangrijk voor de gezondheid van het brein. Van DHA is bij jongens tussen de 8 en 10 aangetoond dat het specifieke gebieden van de hersenen activeert die betrokken zijn bij het werkgeheugen en de aansturing van de motoriek.

5 – Eczeem

Essentiële vetzuren, met name EPA, gaan door hun werking op prostaglandines ontstekingsprocessen in onder meer de huid tegen. Dit is goed nieuws als je eczeem hebt, want ook dan is sprake van een dergelijk proces.

Geef als eerste een reactie on "Waarom slimme ouders hun kinderen visolie geven"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.