Niet alleen met Halloween: 7 redenen waarom pompoen (pit) goed voor je is

Pompoenpitten zijn een uitstekende manier om ijzer en zink binnen te krijgen. Een handje van 30 gram bevat éénderde van de ADH voor ijzer en 15% van die van zink. Dat ze goed zijn voor de prostaat is al langer bekend maar er zijn nog veel meer redenen om die prachtige, oranje pompoen niet alleen uit te hollen om als lantaarn te gebruiken, maar om het vruchtvlees en de pitten ook op te eten, want ze zijn goed voor:

  1. Darmen en spijsvertering
  2. Hersenen
  3. Weerstand
  4. Prostaat
  5. Ogen
  6. Hart
  7. Nachtrust en stemming

7x goed – pompoen daar word je beter van!

1 – Darmen

Doordat pompoen boordevol vezels zit, zul je langer verzadigd zijn na het eten en daardoor minder eten. Goed voor de lijn! Ook hebben deze vezels dezelfde gezondheidsvoordelen als andere vezelrijke voeding: goed voor je darmen en je spijsvertering, bevordert weerstand, gezond cholesterol en bloeddruk en vermindert het risico op hartziektes.

Advertentie2 – Hersenen

Pompoenen zitten boordevol luteïne, waarvan bekend is dat het goed is voor de conditie van je ogen. Daarnaast helpt ook je leervermogen te verbeteren, je geheugen, concentratie en focus. Samen met een andere carotenoïde, zeaxanthine, zou het zelfs het verwerken van visuele prikkels versnellen.

Weetje: Pompoenzaden bevatten per 30 gram 162 calorieën en 13,7g vet.

3 – Weerstand

Doordat er zo veel vitamine A, C en zink in zit, antioxidanten die je immuunsystemen versterken, helpt het je weerstand te vergroten. Het is vast geen toeval dat juist in de herfst, als er allerlei virussen ronddwalen, deze vruchten rijp en eetbaar zijn.

4 – Prostaat

Pompoenpitten zijn een zeer goede bron van mineralen als ijzer, zink, mangaan, fosfor en magnesium. Strooi een handjevol (geroosterd) over een salade van geraspte wortel met koriander, citroensap en olijfolie.

5 – Ogen

Dankzij de carotenoïden en bèta-caroteen die er in ruime hoeveelheden inzitten, helpt pompoen om de kans op chronische oogafwijkingen te verkleinen, waaronder zaken die echt leeftijdsgerelateerd zijn, zoals degeneratie en catarat.

6 – Hart

De fyto-oestrogenen in pompoenpitten helpen om je cholesterolgehalte goed te houden en verbeteren de gezondheid van je hart.

7 – Slapen en humeur

Met name de pompoenpitten zijn een rijke bron van tryptofaan, het aminozuur dat in je lichaam wordt omgezet in serotonine. Van serotonine is bekend dat het belangrijk is om lekker te slapen en je gelukkig te voelen. Gebruik zo vaak mogelijk pompoenpitten, want je lichaam kan zelf geen tryptofaan aanmaken.

Terwijl je kinderen zich verkleden als skelet of heks, kun jij lekker een pompoensoepje maken.

Geef als eerste een reactie on "Niet alleen met Halloween: 7 redenen waarom pompoen (pit) goed voor je is"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.