Bescherm je ogen tegen leeftijdsgebonden maculadegenaratie (LMD)

Shares
Tips & Trucs... tegen maculadegeneratie

Ben je boven de 50? En merk je dat je minder goed gaat zien, vooral in het onderscheiden van kleuren of dat er woorden ontbreken als je aan het lezen bent? Dan zou je weleens LMD (leeftijdsgebonden maculadegeneratie) kunnen hebben. Een oogaandoening waar 2,3% van de 65-plussers in Europa last van heeft en dat vooral het centrale gezichtsveld aantast. De oorzaak is in de meeste gevallen niet bekend, maar we weten dat er risicofactoren zijn. Hoewel er geen 100% garantie is dat je het helemaal voorkomt, zijn er wel tips & trucs om het proces te vertragen. Onze 7 favorieten:

Dit moet je doen:
√ Bescherm je ogen tegen de zon
 Kies voor de juiste pigmenten, zoals in tomaten en worteltjes
Eet vette vis en andere bronnen van omega-3 vetzuren
Minimaal 3x per week bewegen
En dit niet:
x Roken
x Een dieet rijk aan cholesterol en verzadigd vet
x Langdurig slikken van aspirine

Wat is leeftijdsgebonden maculadegeneratie?

De macula, of gele vlek, is een pigmentvlek en vormt het centrale punt van het netvlies. De gele kleur komt door het oogpigment, dat bestaat uit drie carotenoïden: luteïne, zeaxanthine meso-zeaxanthine. Door deze gele kleur kan de macula het te veel aan blauw en ultraviolet licht dat je ogen binnenkomt absorberen. Bij voldoende licht kijk je hiermee. Vergelijk het met een soort natuurlijke sunblock voor het binnenste van je ogen. Maculadegeneratie is de voornaamste oorzaak voor blindheid bij mensen boven de 50. Met name lezen, autorijden en het herkennen van gezichten verslechteren als eerste omdat dit allemaal met je centrale gezichtsveld gebeurt. Maculadegeneratie is een aantasting van de macula. Dit kan door een ziekte of erfelijke afwijking gebeuren en dan treedt maculadegeneratie vaak op jonge leeftijd op, maar meestal is de oorzaak onduidelijk.

AdvertentieDoor de samenstelling van de gele vlek, is het niet verwonderlijk dat voeding rijk aan deze drie carotenoïden beschermen tegen degeneratie. Er zijn twee vormen van maculadegeneratie: nat en droog. De eerste ontstaat doordat er een bloedvat gevormd wordt dat vervolgens bloed en serum gaat lekken in het midden van de gele vlek. Er bestaan voor deze vorm behandel- en zelfs geneeswijzen, maar voor de tweede nog niet. Je kunt LMD in een vroeg stadium ontdekken aan:

  • Rechte lijnen zien er golvend, gebogen of rafelig uit
  • Lezen, autorijden of andere taken waarvoor je een scherp zicht nodig hebt worden lastiger.
  • Je kunt geen gezichten meer onderscheiden.
  • In je centrale gezichtsveld treden donkere vlekken of lege plekken op.
  • Gevoeligheid voor te veel of te weinig licht of moeite met het onderscheiden van kleuren.

We weten dat een aantal risicofactoren de kans op maculadegeneratie vergroot:

Levensstijl

Door de stralen van de zon worden er vrije radicalen gevormd. Dat zijn stoffen die zeer schadelijk zijn voor cellen en deze kunnen beschadigen. Zo zijn vrije radicalen bijvoorbeeld verantwoordelijk voor een snellere veroudering van de huid. Antioxidanten maken deze vrije radicalen onschadelijk. Een tekort aan deze antioxidanten is hoogstwaarschijnlijk ook een van de oorzaken van LMD. Atherosclerose is een risicofactor voor het ontstaan van LMD en wordt vaak in verband gebracht met roken. Zo kan het roken van sigaretten de snelheid waarmee LMD schade veroorzaakt aanzienlijk versnellen. Helaas is ouder worden/zijn ook een risicofactor. De klachten beginnen meestal na het 50e levensjaar. Aan de andere kant is uit een onderzoek onder meer dan 3.800 mensen gebleken dat driemaal per week lichaamsbeweging je risico alweer behoorlijk kan verminderen.

Voeding

Voeding rijk aan omega-3 vetzuren blijkt je kans op LMD te verminderen. Vermijd aan de andere kant voedingsmiddelen met veel cholesterol en/of verzadigd vet. Deze blijken het risico juist te vergroten.

Shares

Geef als eerste een reactie on "Bescherm je ogen tegen leeftijdsgebonden maculadegenaratie (LMD)"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares