Transvetten: onderschat ze niet

Shares

De laatste jaren is het aandeel van transvetten in onze voeding enorm afgenomen. Door vernieuwde technieken zijn de hoeveelheden aan deze vetten in margarines, bak- en braadproducten teruggebracht tot minder dan 1 gram per 100 gram product. Toch bevatten sommige margarines en frituurvetten, en vooral bakkersvet, nog steeds veel ongezonde transvetten. Het is dan ook verstandig om nog eens bij dit type vetzuren, die de kans op hart- en vaatziekten met een factor 10 verhogen, stil te staan. 

Wat je moet weten over transvetten:

 • ongezondste vetzuren die er zijn
 • ontstaan bij het harden van plantaardige oliën
 • ontstaan bij het sterk verhitten van onverzadigde oliën
 • verhogen het cholesterolgehalte in het bloed
 • vergroten kans op hart- en vaatziekten
 • bevorderen insulineresistentie
 • dagelijkse inname beperken tot 2 gram of minder

Ongezondste vetzuren die er zijn

Transvetten zijn bewerkte onverzadigde vetten die erg slecht voor je gezondheid zijn. Nog slechter dan verzadigde vetten. Transvetten worden door fabrikanten aan voedsel toegevoegd om de houdbaarheid, stevigheid en smeerbaarheid te verbeteren. Ze worden veelvuldig gebruikt bij de bereiding van snoep, koekjes, gebak, snacks, margarine, bak- en braadproducten, frituurvet en gefrituurde snacks.

AdvertentieOntstaan bij het harden van plantaardige oliën

Transvetten ontstaan door hydrogenering. Dit is een proces waarbij plantaardig meervoudig onverzadigde vetten (olie) omgezet wordt in transvet (gehard). Door dit proces krijgt de zachte olie/vet een harde structuur waardoor het goede functionele eigenschappen krijgt om te verwerken in producten. Ook zijn deze transvetten veel goedkoper dan verzadigde vetten zoals roomboter.

Ontstaan bij het sterk verhitten van oververzadigde oliën

Deze vetzuren ontstaan ook wanneer (vooral meervoudig) onverzadigde vetten te sterk verhit worden. Wanneer deze bij verhitting gaan dampen, dan ontstaan er transvetten. Dit proces verergert bij het ouder worden van de olie en het herhalen van het verhitten (vooral bij frituren). Let op dat de olie niet te warm wordt.

Verhogen het cholesterolgehalte

Transvetten verhogen het cholesterolgehalte in het bloed. Dit komt doordat ze het goede HDL-cholesterol verlagen en het slechte LDL-cholesterol verhogen. Onverzadigde vetten zijn juist goed voor het cholesterol omdat ze een tegenovergestelde invloed hebben.

Verhogen de kans op hart- en vaatziekten

Transvetten zijn slecht voor het hart en de bloedvaten. Ze verminderen de elasticiteit van de bloedvaten en ze hebben een negatieve invloed op het enzym paraoxonase (PON1). Dit enzym beschermt de bloedvaten tegen aderverkalking (atherosclerose) door oxidatie van HDL- en LDL-cholesterol tegen te gaan. Een 2% hogere inname van transvetten verhoogt de kans op hart- en vaatziekten al met 23%.

Bevorderen insulineresistentie

Transvetten verhogen de kans op insulineresistentie. Uiteindelijk kan dit leiden tot diabetes type 2. Bij insulineresistentie worden we ongevoelig voor het hormoon insuline en dit leidt weer tot allerlei ongemakken zoals een snelle gewichtstoename, hoog cholesterolgehalte, vermoeidheid en slapeloosheid. Door zo min mogelijk transvetten te eten voorkom je insulineresistentie.

Niet meer dan 2 gram per dag

De Gezondheidsraad heeft de aanvaardbare bovengrens van transvetzuren vastgesteld op 1% van de dagelijkse calorie-inname (2 gram per dag). Ongeveer de helft van de transvetten komen uit natuurlijke dierlijke producten zoals kaas, zuivel en vlees. De andere helft komt van industriële oorsprong. Door te kiezen voor vloeibare onverzadigde (koudgeperste) vetten en niet te veel snacks, koek en gebak te eten kun je voorkomen dat je te veel transvetten binnenkrijgt.

Advertentie

HET AMISET DETOXPAKKET
Van toxines word je snel moe. Denk hierbij aan geneesmiddelen, luchtvervuiling, roken en rook, zware metalen, alcohol, vetten, conserveermiddelen, cosmetica, kunstmatige zoetstoffen en kleurstoffen. Het is allemaal gif voor je lichaam waardoor je hoofd eerder moe is. Een detoxkuur reinigt je lever en zorgt ervoor dat deze zijn functies om je lichaam vrij te maken van deze gifstoffen, weer optimaal doet. Wanneer je lever meer werk moet doen, heeft deze extra voedingsstoffen, water en vitamines nodig om alle overtollige stoffen te verwijderen. Wat niet verwijderd kan worden, wordt opgeslagen. Door je lever te ondersteunen, help je al die stoffen verwijderen. Zonder dat je sloom wordt.detoxpakket

 

Shares

3 Reacties op "Transvetten: onderschat ze niet"

 1. heb zelf EHC erfelijke hyper cholesterol
  kan niet alle statines verdragen ivm nare bijwerkingen
  heb al jaren geleden opgelopen hersenstoringen door deze middelen en ook spieren en rugproblemen waarschijnlijk ook oogproblemen omdat het allemaal samen begon
  mijn triglyceriden zijn aan de hoge kant vandaar dat ik eigenlijk wel zou moeten slikken, voordat ik begon met slikken van medicaties NOOIT ZIEK en VOLOP ENERGIE
  NOOIT MOE en sinds jaren precies het omgekeerde
  en afgekeurd kan niet meer en vooral geestelijk heel snel moe/leeg/op overprikkelt,overbelast en gebruik heel veel
  orthomoleculaire middelen en wie vergoed dat? wie kan mij hier iets over vertellen, ben bij MBOG artsen geweest
  die BIG Register hebben en kan het zelfs ondanks herhalingsrecepten niet meer aftrekken van belasting???
  heb het beslist nodig om redelijk te kunnen blijven leven
  welke organisatie weet hier meer van? heb onwijs veel ervaringen met orthomiddelen op breed terrein ook boeken maar kan moeilijk lezen mede door genoemde
  Inputproblemen en ben nu 63 jaar wie o wie weet raad?
  bvd mvg John Poeze j.poezi@upcmail.nl

  • Beste John – dat is een heleboel wat je daar allemaal beschrijft. Wij kunnen jou helaas hier niet echt verder mee helpen, en adviseren je dit met je huisarts te bespreken. In sommige gevallen kun je wat meer energie krijgen van supplementen co-enzym Q10, maar wellicht heb je dat al lang ook zelf geprobeerd. Supplementen vervangen nooit een goede voeding, dus blijf altijd gezond eten. Veel lichaamsbeweging, onder begeleiding, kan wellicht ook helpen voor je cholesterolgehalte. Misschien dat je dat eens kunt proberen. Veel succes!

 2. orthomoleculaire Middelen zelf betalen stom weet ik maar als je troep slikt en steeds zieker wordt (dat is de bedoeling) al geloof je dat niet. Had diabetes type 2 door de statines, hooge bloeddruk hoog cholesterol alles na een cva. Tijd die rotzooi gelikt bij een orthomoleculairearts geweest (alles zelf betaald want ik wilde ervan af na 3 mnd gestopt met de statines, na1 jaar met de rest van de troep q-10 l-lysine carnitine rode gist magnesium vit c 3000 perdag krillolieenz en voelde me steeds beter worden en de supplementen meer en meer afgebouwd, nu doe ik Low Carb High Fat leefstijl gezonder dan ooit ben 62 zwager moest insuline spuiten mee getrokken in die lifestyle geen insuline meer 30 kg kwijt in een jaar ook zo gezond als een vis

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares