Meer resultaat? Supplementen voor mannen!

Shares

Wil je meer resultaat uit je training halen? Op een slimme manier je spierontwikkeling ondersteunen en geen schade aan je lichaam aanbrengen? Dat kan! Van doping ga je misschien wel beter presteren, maar je loopt er ook veel meer kans op blessures mee, het heeft nadelige bijwerkingen en het is illegaal. Afblijven dus. Met onze top-10 van supplementen voor mannen haal je net zo goed meer uit je trainingen en bouw je aan echte spieren. Zonder de risico’s!

Dé top-10

 1. Zink
 2. Tribulus terrestris
 3. Proteïne
 4. Magnesium
 5. Anti-oxidanten
 6. Essentiële vetzuren
 7. Creatine
 8. Carnitine
 9. Horny goat weed
 10. Pompoenpitten

 

AdvertentieFit zonder doping: supplementen voor mannen

1-Zink

Beroemd is het voorbeeld van oesters, die lustopwekkend zouden zijn. Het is gewoon een heel goede bron van zink! Dit mineraal reguleert de hormoonspiegel; dus je testosterongehalte. Train je veel? Dan loop je de kans dat dit gehalte wat laag is. Gevolg: je voelt je misschien neerslachtig en de aanmaak van testosteron wordt moeilijker. Hoewel zink in vele groenten zit, raden we toch dierlijke producten aan omdat het hieruit door ons lichaam beter geabsorbeerd wordt. Dagelijks oesters is misschien wat té, maat het zit ook in rundvlees, kip, varkensvlees, kaas, paranoten en kikkererwten.

2-Tribulus terrestris

Supplement dat je lichaam helpt om de productie van testosteron te verhogen (met wel 30-50%). Het geeft je lijf een oppepper, ondersteunt de spieren en is goed voor je libido.

3-Proteïne

Het is belangrijk om eiwitrijk voedsel te eten. Voor de gemiddelde bevolking wort 0,8 gram per kg lichaamsgewicht geadviseerd. Eiwitten heb je nodig om spieren te ontwikkelen. Door trainen worden ze eerst afgebroken om daarna sterker te worden opgebouwd. Extra inname helpt nog meer hierbij. Na de training of voor je naar bed gaat.

4-Magnesium

Ben je de hele dag druk en kom je moeilijk aan de nodige rust en ontspanning (en dus herstel van je lichaam) toe? Dan kan ’s avonds een uur voor je naar bed gaat wat magnesium je helpen te ontspannen. Het geeft namelijk een verlaging van het stresshormoon cortisol. Dit heeft als gevolg dat je relaxter bent én het spaart je spieren. Cortisol zorgt er namelijk voor dat spierweefsel als brandstof wordt gebruikt. Ook stimuleert magnesium de aanmaak van testosteron, dat juist weer goed is voor de opbouw van spieren.

5-Anti-oxidanten

Als je veel sport, heb je antioxidanten nodig. Waarom? Je krijgt tijdens intensieve lichaamsbeweging 10 tot 20 keer meer zuurstof binnen, waardoor de kans op het ontstaan van vrije radicalen veel groter is. Deze zijn op hun beurt weer verantwoordelijk voor beschadiging en veroudering van lichaamscellen. Vitamine C, E, selenium en Q10 ruimen deze vrije radicalen op.

6-Essentiële vetzuren

Van je hersenen tot je hart, essentiële vetzuren zijn goed voor veel lichaamsfuncties. Het is goed voor je cholesterolgehalte en je bloeddruk, ontwikkelen en functioneren van je hersenen en hiermee je concentratievermogen én humeur. Ook je gewrichten hebben er baat bij, want pijn en stijfheid kunnen hierdoor positief beïnvloedt worden. Goede bronnen zijn vette vis: zalm, makreel, sardientjes, forel en tonijn (in blik met (olijf)olie). Ben je vegetariër? Kies dan vlaszaad, pompoenpitten, walnoten of algen nemen. En soms bevatten eieren bijvoorbeeld omega 3-vetzuren, als de kippen dit te eten hebben gekregen. Vind je dit te ingewikkeld? Dan zijn er ook capsules die je dagelijks als aanvulling op je voeding kunt nemen.

7-Creatine

Wil je je spieren trainen? Dan helpt creatine daarbij omdat het het herstel van je spieren na de training ondersteunt. Ze worden sterker en je kunt steeds meer presteren. Wanneer je je spieren op juiste wijze traint, kan zo de groei verbeteren. getraind wordt kan dit zorgen voor verbeterde groei. Creatine wordt in de lever, nieren en alvleesklier gemaakt en uitgescheiden in het bloed dat het naar onder andere de spierweefsels transporteert. Het wordt gevormd uit de aminozuren arginine, methionine en glycine. Je lichaam kan maar een beperkte hoeveelheid creatine per dag verwerken. Te veel innemen is niet nodig. De maximale hoeveelheid is iets meer dan 2 gram. Creatine zit voornamelijk in rood vlees en vis. Zorg bij extra inname voor voldoende vocht omdat creatine vocht onttrekt en dit zou tot uitdroging kunnen leiden.

8-Carnitine

Ben je een echte duursporter en lever je langdurige lichamelijke inspanning? Dan helpt carnitine je om voldoende energie te hebben. De belangrijkste functie is namelijk het leveren van energie uit vet, waardoor de glycogeenvoorraad van het lichaam gespaard wordt. Ook vermindert carnitine de kans op de vorming van melkzuur in de spieren en zo op het ontstaan van kramp. Wie carnitine gebruikt zal ook merken dat bij regelmatig sporten vet wordt omgezet in spierweefsel. Het beste kun je carnitine bij je ontbijt innemen, omdat het je energieniveau verhoogt. Inname ’s avonds kan de nachtrust mogelijk verstoren omdat het ook zorgt voor een toename van de waakzaamheid en voor een verhoogde activiteitsdrang. Vlees is de beste bron, dat bijna uitsluitend in dierlijke producten voorkomt. Een vegetarische voeding is vaak ook nog eens arm aan lysine en methionine, de bouwstenen van carnitine.

9-Horny goat weed 

Dit kruid met z’n plastische naam is een energie-opwekker met opwindend effect. Het doet dit doordat het stoffen bevat die in de hersenen bepaalde boodschapperstoffen aanmaken waardoor het libido wordt verhoogt. In China wordt het van oudsher gebruikt wanneer een stel kinderen wil.

10-Pompoenpitten

Ben je niet zo van de supplementen slikken? Dan zijn dagelijks wat lichtgeroosterde pompoenpitten in een salade of door je muesli lekker en goed voor je. Ze ondersteunen prostaat en blaas, zijn rijk aan vitamine E, onverzadigde vetzuren en vezels.

Shares

1 Comment on "Meer resultaat? Supplementen voor mannen!"

 1. Bedankt voor deze gegevens en tips want die komen goed van pas bij mijn dagelijkse fitness training voor body building.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares