Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Het leuke aan deze vetten is dat ze gezond zijn. Je wordt er niet dik van. Sterker nog, ze kunnen je zelfs een handje helpen om af te vallen. Omega-3 vetzuren worden vooral in verband gebracht met de beschermende werking tegen hart en vaatziekten, een goede hersenfunctie en het immuunsysteem.

7 redenen om vette vis boordevol omega-3 vetzuren te eten:

  1. beschermt tegen hart- en vaatziekten
  2. belangrijke bouwstof voor ontstekingsremmers
  3. vermindert chronische ontstekingen
  4. ondersteunt de vetverbranding
  5. goed voor de hersenfunctie
  6. voor een sterk immuunsysteem
  7. goed voor de oogfunctie

Nederlanders eten te weinig omega-3 rijke voeding

In Nederland ligt de consumptie van de omega-3 vetzuren een stuk lager dan wordt aanbevolen. Het is belangrijk om te zorgen dat je er voldoende van binnen krijgt. Dit kan door op je voeding te letten en wekelijks 1 of 2 keer vette vis te eten of door suppletie, bijvoorbeeld met visoliecapsules die veel omega-3 vetzuren bevatten.

AdvertentieDit zijn de omega-3 vetzuren:

Alfa-linoleenzuur (ALA) is een essentieel vetzuur. Het zit vooral in lijnzaadolie. Verder zit het in walnoten en in groene bladgroenten. Er is een aanbeveling van 2-3 gram ALA per dag.
Eicosapentaeenzuur (EPA) en Docosahexaeenzuur (DHA) zijn vetzuren die we zelf kunnen maken uit ALA. Goede bronnen zijn vette vis, zoals zalm, makreel, paling en haring en zee-algen. Voor volwassenen is er een dagelijkse aanbeveling van 450 mg van deze omega-3 vetzuren.

Omega-3 : omega-6 is 1:2

In ons Westerse voedingspatroon consumeren we ongeveer 10 tot 20 keer meer omega-6 vetzuren dan omega-3 vetzuren. Hierdoor kunnen een aantal vervelende aandoeningen ontstaan. We moeten meer omega-3 rijke voeding gaan eten. Dit kan eventueel aangevuld worden met omega-3 visoliecapsules. Een verhouding van 1:2 tussen omega 3 en omega 6 zou veel beter zijn.
Zolang de verhouding tussen de vetzuren niet goed is, heb je weinig profijt hebben van de voordelen die omega-3 vetzuren te bieden hebben.

Dit moet je weten over omega-3 vetzuren:

Beschermen tegen hart- en vaatziekten

Omega-3 vetzuren zijn goed voor ons hart en bloedvaten. Ze hebben een goede invloed op het cholesterol en verlagen het aantal triglyceriden in het bloed. Door de ontstekingsremmende werking en de invloed op het cholesterol voorkomen ze het dichtslibben van de bloedvaten (atherosclerose).
Omega-3 vetzuren verbeteren de elasticiteit van de vaatwanden, stimuleren de bloedcirculatie, verlagen de bloeddruk en voorkomen samenklontering van het bloed (trombose). Daarnaast verminderen ze de kans op hartritmestoornissen waardoor de kans op een hartaanval afneemt.
Ter preventie van hart- en vaatziekten wordt een minimale hoeveelheid van 750 mg omega-3 per dag aanbevolen. Bij bestaande hart- en vaatziekten wordt geadviseerd dagelijks minimaal 1 gram omega-3 vetzuren in te nemen.

Zijn bouwstof voor ontstekingsremmers

EPA is een belangrijke bouwstof voor de vorming van zogenaamde eicosanoïden. Dit zijn een soort hormonen die betrokken zijn bij allerlei processen in ons lichaam. Ze zijn belangrijk bij verschillende ontstekingsreacties en ze hebben een rol in het verwijden en vernauwen van bloedvaten, de bloedstolling en het reguleren van pijn en koorts.

Verminderen chronische ontstekingen

Er zijn een aantal aandoeningen (o.a. reumatische artritis, psoriasis en astma) die veroorzaakt worden door ontstekingsreacties. Door de ontstekingsremmende eigenschappen van de eicosanoïden dragen de omega-3 vetzuren bij aan het verminderen van deze ontstekingsreacties. Met voldoende omega-3 vetzuren kun je ook voorkomen dat je een ontsteking gerelateerde aandoening krijgt.

Ondersteunen de vetverbranding

Omega-3 vetzuren kunnen je helpen met afvallen. De vetzuren hebben een stimulerende invloed op de vetverbranding. Met wat extra beweging zorgen ze er voor dat je meer opgeslagen vet gaat verbranden. Ook voorkomen de omega-3 vetzuren dat vet opgeslagen wordt.

Goed voor de hersenfunctie

Ongeveer 8% van onze hersenen bestaat uit omega-3 vetzuren. Met een omega-3 tekort kunnen ze niet goed functioneren. DHA is belangrijk voor het goed functioneren van de zenuwen en voor een goede conditie van de celmembranen. Voldoende DHA bevordert de concentratie en de leercapaciteit.
Veel psychische aandoeningen worden in verband gebracht met een tekort aan omega-3 vetzuren. Ze worden vaak ingezet bij aandoeningen zoals depressiviteit, schizofrenie, psychose, ADHD en agressie. Met voldoende omega-3 vetzuren kunnen je hersenen goed blijven functioneren en neemt de kans af dat er psychische aandoeningen ontstaan.

Voor een sterk immuunsysteem

Omega-3 vetzuren zijn goed voor een sterk immuunsysteem. Dit komt door de ontstekingsremmende invloed van de eicosanoïden. Daarnaast stimuleren de vetzuren de aanmaak van witte bloedcellen die ons moeten beschermen tegen ziekmakers, zoals bacteriën en virussen.
Onze huid is ook een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. De huidcellen hebben een belangrijke barrièrefunctie om ervoor te zorgen dat ziekmakers de cellen niet binnen kunnen dringen. De omega-3 vetzuren zorgen ervoor dat de celmembranen van de huid soepel, sterk en stabiel blijven. Zo zijn we goed beschermd.

Goed voor de oogfunctie

Leeftijd gerelateerde maculadegeneratie (AMD) is een aandoening aan het oog die over het algemeen ontstaat vanaf het 50e levensjaar (door ouderdom). Er ontstaat schade aan het netvlies (de kegeltjes van macula sterven langzaam af) waardoor je minder scherp gaat zien. Het lijkt er op dat de omega-3 vetzuren de kegeltjes beschermen zodat ze minder snel afsterven. Zo blijf je scherp zien.

 

Geef als eerste een reactie on "Omega-3 vetzuren"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.