Saw palmetto

Shares

Serenoa repens is de botanische naam van de zaagbladpalm of dwergpalm. Het wordt ook Saw palmetto of Sabal serrulata genoemd. De zaagbladpalm komt oorspronkelijk uit de Amerikaanse staten Florida en South Carolina. De vruchten werden vroeger door de Indianen gebruikt voor problemen aan de prostaat en urinewegen. Bij ons wordt het vooral gebruikt voor een goede prostaat- en urinefunctie, én om kaalheid te voorkomen.

De voordelen van Saw palmetto:

  • ondersteunt een gezonde prostaat en goede urinefunctie
  • heeft vochtafdrijvende eigenschappen
  • voorkomt kaalheid

De gedroogde vruchten van de Saw palmetto bevatten een aantal stoffen waar van oudsher geneeskrachtige eigenschappen aan toegeschreven worden. Het gaat om verschillende fytosterolen, flavonoïden en maar liefst 12 verschillende vetzuren waaronder laurinezuur, palmitinezuur, linolzuur en stearinezuur.

AdvertentieProstaatvergroting

Wanneer mannen ouder worden kan de prostaat groter worden met een aantal vervelende gevolgen. Doordat de prostaat groter wordt kan het de urinebuis dichtdrukken en dit geeft veel problemen bij het plassen. Het kan zorgen voor veel plasdrang (vooral ’s nachts), een slappe urinestraal, nadruppelen, pijn tijdens het plassen, vaak kleine beetjes plassen en in erge gevallen zelfs tot incontinentie.

De voordelen op een rijtje

Ondersteunt de prostaat en een goede urinefunctie

Met saw palmetto kan voorkomen worden dat de prostaat groter wordt. Het vergroten van de prostaat wordt veroorzaakt door het hormoon di-dydro-testosteren (DHT). DHT wordt in de prostaatcellen gevormd uit het hormoon testosteron. DHT lijkt de celgroei en -deling van de prostaatcellen te stimuleren waardoor de prostaat groter kan worden.

Uit onderzoek is gebleken dat extract van Sabal palmetto de groei van de prostaat kan tegengaan. Dit gebeurt op twee manieren. Men denkt dat bepaalde stoffen uit Sabal palmetto extract ervoor zorgen dat de prostaatcellen minder hormonen kunnen opnemen en het zorgt ervoor dat het enzym 5-a-reductase geblokkeerd wordt waardoor er minder testosteron omgezet kan worden in DHT.

Heeft vochtafdrijvende eigenschappen

Saw palmetto is een natuurlijk diureticum (middel dat waterafgifte door de nieren bevordert). De vrucht bevat vochtafdrijvende stoffen die de urinestroom bevorderen. Ook heeft het ontstekingsremmende eigenschappen waardoor het kan helpen bij urineweginfecties.

Voorkomt kaalheid

Sabal palmetto kan gebruikt worden om haaruitval (alopecia adrogenetica) te voorkomen. In de haarwortelzakjes van de hoofdhuid wordt testosteron omgezet in DHT. Wanneer er een hoge 5-alpha-reductase activiteit is neemt de hoeveelheid toe.
De DHT zorgt ervoor dat de groeifase van het haar afneemt en uiteindelijk zal de haarwortel afsterven. Als dit proces doorgaat wordt het haar steeds dunner en uiteindelijk ontstaan er kale plekken. Sabal palmetto kan de omzetting van testosteron in DHT in de hoofdhuid blokkeren. Wanneer er minder DHT in de in de haarwortelzakjes aanwezig is neemt de kans op haaruitval af.

Shares

Geef als eerste een reactie on "Saw palmetto"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares