Wetenschappelijk aangetoond: vlierbes goed tegen griep én meer

vlierbes goed tegen griep

Je kunt echt merken dat het lenteweer wel heel erg lang op zich laat wachten dit jaar: iedereen loopt nog – of weer – te snotteren, hoesten en proesten. Niet erg genoeg om ziek te zijn, maar koude (feest)dagen zijn een aanslag op je weerstand. Ben je die paracetamol zat, maar wil je toch erger voorkomen? Een natuurlijke hulp om je keel en luchtwegen te sparen is de vlierbes. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat vlierbessiroop de symptomen van griep bestrijdt. Bovendien hebben zowel de bloesem als de bes gezondheidsvoordelen:

  1. Stimuleert je immuunsysteem
  2. Ondersteunt je cardiovasculaire systeem
  3. Kalmeert je spijsvertering
  4. Goed voor je ogen
  5. Brengt rust en ontspanning

De belangrijkste actieve stoffen van de vlierbes zijn de antioxidanten – ze bevatten zelfs 2x zoveel antioxidanten als zwarte bessen. Deze antioxidanten, de anthocyanines, geven de bessen hun dieppaarse kleur en therapeutische werking. Die blijkt niet alleen bij verkoudheid effectief te zijn, maar ook voor hart- en bloedvaten, spijsvertering en je ogen.

AdvertentieWat doet vlierbes voor je …?

1 – …immuunsysteem

De anthocyanines in de vlierbes zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor een extra afgifte van de stoffen die je immuunsysteem reguleren én ze zorgen er voor dat virussen zich niet aan cellen kunnen hechten (wat nodig is om te vermeerderen). In een Israëlisch onderzoek onder mensen met griep, was de groep die dagelijks vier eetlepels vlierbloesemsiroop nam na drie dagen hersteld en de controlegroep na zes, maar er zijn veel meer bewijzen dat deze siroop effectief is tegen allerlei vormen van griep.

2 – …cardiovasculaire systeem

Het verlaagt het LDL-cholesterolgehalte, de veroorzaker van veel problemen in je bloedvaten en beschermen de vaatwand tegen beschadiging door vrije radicalen.

3 – …spijsvertering

Door het hoge vezelgehalte is de vlierbes een nuttig hulpmiddel bij spijsverteringsproblemen. In Italië worden de bessen in water gekookt tegen verstopping, in Frankrijk worden ze gebruikt om hun algemene gunstige invloed op de gezondheid van maag en darmen.

4 – …ogen

Anthocyanines versterken de haarvaten (heel kleine bloedvaatjes) in je ogen en kunnen zo helpen om met name in het donker en bij weinig licht beter te kunnen zien doordat het pigment in je ogen wordt hersteld.

5 – …ontspanning

Als je fysiek gespannen bent, bijvoorbeedl omdat je al de hele dag achter alles en iedereen aanrent, kunnen vlierbessen de spanning in je lichaam verminderen. Extract van vlierbessen verhoogt het glucosepeil in uw lichaam zodat je energie sneller wordt aangevuld en de hersteltijd na fysieke inspanning korter wordt.

Vlierbes goed tegen griep en verkoudheid

Als je de pech hebt dat je een (zomer)verkoudheid op te lopen kan vlierbloesem helpen symptomen als een loopneus en tranende ogen te verlichten. Bovendien is het een goede diaforetische remedie, dat wil zeggen dat het zweten bevordert, en daarom is het een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen verkoudheid en griep. Combineer vlierbloesem met muntthee voor het beste effect, liefst na een bad. Je kunt dit gemakkelijk doen door een capsule vlierbloesem te openen en te legen in een kop sterke muntthee. Zweten helpt het lichaam af te koelen en de koorts te ‘breken’, en daarbij helpt de stijging in lichaamstemperatuur om pathogenen (ziekteverwekkende organismen) af te weren doordat de activiteit van immuuncellen omhoog gaat. Herbalisten beschouwen deze zweet-therapie als superieur aan traditionele koortsremmende behandelingen omdat in plaats van alleen de symptomen te onderdrukken op deze manier de natuurlijke afweer van het lichaam versterkt wordt en we in feite sterker geworden zijn na een ziekte, in plaats van zwak en vatbaar voor de volgende bacterie die langskomt

Geef als eerste een reactie on "Wetenschappelijk aangetoond: vlierbes goed tegen griep én meer"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.