Waarom krachttraining doen? Dit zijn 17 redenen

waarom krachttraining
Shares

Echt, ik eet gezond en sport 3x per week en toch… Toch zag ik in de spiegel nou niet het resultaat dat ik graag zou willen. Te zwaar ben ik niet, maar om nou te zeggen dat ik lekker strak in mijn vel zat… tot iemand me aanraadde om krachttraining te gaan doen. Een goed idee. Dit zijn de 17 beste antwoorden op de vraag waarom krachttraining?

 1. Stimuleert je stofwisseling
 2. Bevordert de spiergroei
 3. Verhoogt je testosterongehalte
 4. Voorkomt blessures
 5. Maakt lenig
 6. Verstevigt je botten
 7. Geeft startsnelheid
 8. Je ziet heel snel resultaat
 9. Use it or lose it
 10. Verhoogt je IQ
 11. Houdt je focus vast
 12. Tegen verveling
 13. Bestrijdt depressiviteit
 14. Goed voor je zelfvertrouwen
 15. Minder kans op welvaartsziektes
 16. Goed voor je conditie
 17. Helpt je slapen

17 redenen waarom krachttraining goed voor je is

1 – Stimuleert je stofwisseling

Al na een paar sessies zul je merken dat je metabolisme, ook in rust, omhoog is gegaan. Combineer je je oefenroutine met een goed, eiwitrijk, dieet dan zul je merken dat dit veel effectiever is om af te vallen dan cardio. Drink je tijdens de sessie groene thee, dan zul je nog meer effect hebben en het langer volhouden.

Advertentie2 – Bevordert de spiergroei

Of je doel nu is om sterker te worden of om af te vallen er is altijd een trainingsschema dat je helpt om jouw doel te behalen. Plus dat bij het ouder worden het natuurlijke verlies van spier- en botweefsel wordt bestreden. HIIT training blijkt zeer effectief bij het bestrijden van osteoporose. Bouw ook rust in om je spieren de gelegenheid te geven om te herstellen en zorg voor voldoende eiwitinname.

3 – Verhoogt je testosterongehalte

Dit zullen ze ook wel in je sportschool verteld hebben: begin met het trainen van je grote spieren, zoals je rug. Door snel meer spiermassa te kweken, wordt je testosterongehalte hoger. Immers, vet zet testosteron om in oestrogeen, maar spierweefsel doet dat niet. Tegen de tijd dat mannen 30 worden, gaat de natuurlijke productie omlaag. Met een goed dieet, training en supplementen kun je het testosterongehalte op peil houden.

4 – Voorkomt blessures

Krachttraining is essentieel in het voorkomen van blessures. Niet alleen je spieren worden er door versterkt, maar ook banden en pezen profiteren van gewichttraining. Hierdoor is het minder waarschijnlijk dat je deze scheurt of uitrekt.

5 – Maakt lenig

Na verloop van tijd kan krachttraining er ook voor zorgen dat je flexibeler wordt. Dit bleek uit een onderzoek waarin vrouwen met een zittend beroep een matig zwaar oefenprogramma volgden. Zelfs dat maakte hen leniger.

6 – Verstevigt je botten

Door regelmatig met gewichten te trainen, zullen ook je botten sterker worden waardoor het risico op fracturen minder wordt. En dat is mooi. Zeker als je geen fan bent van calciumrijke melkproducten of geen lactose kunt verdragen.

7 – Vergroot je startsnelheid

Wil jij sneller sprinten en hoger springen? Wat extra krachttraining kan ervoor zorgen dat type II spiervezels, de zogenaamde fast twitch vezels, gestimuleerd worden. Deze vezels hebben een hoge anaerobe capaciteit en zijn wit van kleur. Ze zijn verantwoordelijk voor het leveren van kracht met als resultaat dat je niet alleen sterker wordt in de sportschool maar er ook profijt van hebt als je bijvoorbeeld gaat tennissen of basketballen.

8 – Je ziet heel snel resultaat

Nog een fysiek voordeel is dat je heel snel resultaat kunt zien van krachttraining. Binnen een maand, met 2-3 sessies per week zie je je spieren al vorm krijgen. Is het niet echt jouw ding om 100 kg te kunnen liften? Geen nood: ook met veel minder gewicht kun je resultaat boeken zolang je maar doorgaat tot je je spieren echt voelt branden.

9 – Use it or lose it

Niet echt verrassend, maar je moet je spieren blijven gebruiken om krachtsverlies tegen te gaan. Liever iedere dag een beetje dan 1x veel te intensief.

10 – Verhoogt je IQ

Wél verrassend: studeren is niet de enige manier om je hersenen te stimuleren. Ook van lichaamsbeweging blijft je brein gezond. Met name bij ouderen blijkt de cognitieve functies aanmerkelijk verbeteren wanneer zij krachttraining doen.

11 – Houdt je scherp

Ergens op de dag een snelle, korte workout zorgt ervoor dat je de rest van de werkdag scherp en gefocused blijft. Zelfs als je niet naar de sportschool kunt, kan een half uur lopen in je lunchpauze je stemming verbeteren en stress verminderen.

12 – Tegen verveling

Spieren hebben tijd nodig om te herstellen en je lichaam went ook aan steeds dezelfde oefening. Probeer daarom vier of vijf routines te vinden, die je kunt afwisselen. Natuurlijk wel elke dag de nodige oefeningen met gewichten.

13 – Bestrijdt depressiviteit

Zie je het even niet meer zitten? Het blijkt dat door krachttraining er net zo goed endorfines vrijkomen als bijvoorbeeld wanneer je hardloopt. Hierdoor blijven angst en negatieve gevoelens weg en zelfs zou het kunnen helpen om depressiviteit te bestrijden.

14 – Goed voor je zelfvertrouwen

Door te trainen krijg je een beter beeld van hoe je je eigen lichaam ziet – dit geldt vooral voor vrouwen. En, hoewel en niet echt onderzoek naar is gedaan, weet ik zeker dat het gewoon goed voelt om de vooruitgang die je boekt te voelen en te merken hoe je steeds sterker wordt. De psychologische effecten gaan zelfs zo ver dat je je ook op je werk beter zult voelen. Zelfs als het erg stressvol is.

15 – Minder kans op welvaartsziektes

Het is aangetoond dat na 6 maanden 3x per week trainen de oxidatieve stress (het aantal vrije radicalen, die schadelijk zijn voor je cellen) afneemt. Hierdoor kan ook het risico op kanker verminderen. Overigens heeft ook hatha yoga hetzelfde positieve effect. Daarbij is regelmatig oefenen met gewichten gunstig voor je cardiovasculaire systeem en biedt het bescherming tegen hart- en vaatziekten.

16 – Goed voor je cardioconditie

Heb je een hekel aan de loopband? Een workout met gewichten van hoge intensiteit zorgt er ook voor dat je hartslag omhoog gaat en dit kan zelfs zo goed zijn als een cardiotraining. Eindig daarom met een paar oefeningen die je hartslag echt verhogen.

17 – Helpt je slapen

Je kent vast al die bekende tips wel om beter te slapen: kruidenthee, een hete douche, aromatherapie en ook van lichaamsbeweging is bekend dat het de slaap bevordert, is er onderzoek geweest dat bevestigt dat juist krachttraining een goede nachtrust geeft.

Shares

Geef als eerste een reactie on "Waarom krachttraining doen? Dit zijn 17 redenen"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares