Onderzoek: de voordelen van yoga

Het bekendste onderzoek is dat van de Harvard Universiteit, waar Brown RP et al in het Journal of Alternative and Complementary Medicine hebben gekeken naar het verband tussen Sudarshan kriya ademhalingsoefeningen en het effect op depressie, spanning en angst en hier een positief verband tussen ontdekten. Begin vandaag nog met leven volgens de 5 basisprincipes van de yoga lifestyle:

  1. Oefeningen voor een soepel lichaam
  2. Ademhaling voor energie
  3. Methoden om te ontspannen
  4. Positief denken en mediteren
  5. Voeding

Yoga brengt je veel

Behalve dat het een prima vorm van lichaamsbeweging is, is yoga ook goed voor je hersenen. Het is aangetoond door onderzoekers in de VS dat door yoga de stof GABA (gamma-aminoboterzuur) in je hersenen vrijkomt. Dit is een inhiberende neurotransmitter die voor een natuurlijke balans in je hersenen zorgt. Als je depressief bent, is je GABA-gehalte laag. Een uurtje yoga liet bij deze groep een verhoging van het GABA-gehalte van 27% zien. Er is veel gepubliceerd over tal van positieve effecten die yoga kan hebben.

AdvertentieYoga vraagt ook wat van je lichaam

Om je gewrichten soepel te houden is van een combinatie van glucosamine met omega-3 vetzuren in een onderzoek onder 177 proefpersonen met artrose in knieën en heupen gebleken dat na 26 weken een vermindering van klachten optrad van tussen de 48,5 en 55,6%.

Wat is de yoga lifestyle?

De yoga lifestyle wordt al duizenden jaren toegepast in India. Sinds de jaren ’60 kent deze levenswijze ook in het westen een toenemend aantal aanhangers.

De 5 basisprincipes:

1-Oefeningen voor een soepel lichaam

Bij yoga nemen de asanas ofwel posities een belangrijke rol in. Deze helpen gewrichten, spieren en de rest van je lichaam beter te functioneren door lenigheid en doorbloeding te stimuleren. Voordeel van deze oefeningen is, dat het dezelfde voordelen heeft als andere vormen van lichaamsbeweging: je hart gaat harder werken, je bloed stroomt weer beter.

2-Ademhaling voor energie

Speciale ademhalingstechnieken (de pranayarna) helpen om energie te krijgen zodat je je fysiek en psychisch jonger voelt.

3-Methoden om te ontspannen

Ontspanningsmethoden helpen om geestelijk en lichamelijk weer op te laden.

4-Positief denken en mediteren

Hierdoor kun je je gedachten beter focussen en je beter concentreren.

5-Voeding

Het eten van veel vezels, peulvruchten groenten, noten, zaden en wat melkproducten past goed bij de andere principes van de yoga lifestyle. Je kunt nu eenmaal niet zo lekker oefeningen doen of mediteren op een met een vette hap gevulde maag. In veel landen in Azië wordt traditioneel door iedereen dit voedingspatroon aangehouden en je vindt daar niet veel mensen met overgewicht. Deze voeding is vullend, zonder onnodige – ‘lege’ calorieën te bevatten.

1 Comment on "Onderzoek: de voordelen van yoga"

  1. Fijn dat er zoveel onderzoek wordt gedaan naar de positieve effecten van yoga en meditatie. Van dit onderzoek door de Harvard Universiteit had ik nog niet gehoord. Van het weekend maar eens de tijd nemen om het even door te lezen 🙂

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.