Feestdagen stress? 10 tips & trucs om er gezond door te komen

feestdagen stress

Een paar jaar geleden was ik echt elke kerstvakantie ziek. Zodra de kortste dag in zicht kwam, was het raak. Gingen we een weekje weg, wie zat er voortdurend te snotteren en te hopen dat het snel 12 uur zou zijn? Precies… ik. Het leek wel of zodra de adrenaline mijn lijf verlaten had, mijn weerstand er direct achteraan ging. Geen feest dus. Tot ik een aantal tips & trucs ontdekte die echt helpen bij feestdagen stress om altijd en overal in de juiste stemming te zijn.

  1. Bouw je weerstand stevig op
  2. Volg het jaargetijde
  3. Zeg nee (en houd je daaraan)
  4. Las superkorte vastperiodes in
  5. Denk je vrolijk
  6. Beperk het effect van alcohol
  7. Ga uitdroging tegen
  8. Eet groente en fruit
  9. Kies de noten
  10. Neem de tijd

10 tips & trucs tegen feestdagen stress

1 – Bouw je weerstand stevig op

Voorkom kwaaltjes door de natuurlijke afweer van je lichaam op te bouwen. Kies voedsel met essentiële vetzuren, zoals vette vis en noten, en neem teunisbloemolie. In combinatie met voedsel dat rijk is aan anti-oxidanten kan dit je immuunsysteem versterken.

Advertentie2 – Volg het jaargetijde

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde fluctueert ons energiepeil met de jaargetijden. In de winter zou je energieniveau een dieptepunt bereiken, maar dat is geen excuus om maar meteen in winterslaap te gaan. Kies voor meditatie, tai chi of work-outs met gewichten, zaken die het langzamere ritme van deze maanden weerspiegelen.

3 – Zeg nee (en houd je daaraan)

De feestdagen zouden een tijd van vreugde en genieten moeten zijn, maar familiebijeenkomsten en eindeloze dingen om te doen, kunnen te veel stress opleveren. Alles wat je doet vraagt energie, en dus kun je geen onbeperkte hoeveelheid taken op je nemen. Als je ja zegt tegen iets waar je eigenlijk geen tijd voor hebt, zul je meer stress veroorzaken bij jezelf en de ander(en).

4 – Las superkorte vastperiodes in

Iedere dag buiten de deur gegeten? Voel je je niet helemaal je dat? Las dan een pauze van vier uur in tussen de maaltijden. Zo zorg je er voor dat de ene maaltijd je maag heeft verlaten voordat de volgende aankomt. Een kopje pepermuntthee geeft je maag nog meer verlichting.

5 – Denk je vrolijk

Het is soms lastig om energiek en vrolijk te blijven als het buiten alleen maar miezert. Probeer deze instant-enthousiasme visualisatietechniek: vlak voor het ontbijt sluit je je ogen en stel je je voor dat je op een zonnige plaats bent. Voel de stralen van de zon op gezicht en lichaam en voel hoe je geest zich vult met heldere kleuren. Concentreer  je een paar minuten op dit beeld. Echt je wordt er vrolijker van!

6 – Beperk het effect van alcohol

Beperk de schade die ontstaat door overeten. Neem een vitamine B-complex en een mariadistelsupplement voor en ná een avondje uit. De B-vitaminen worden uit je lichaam gespoeld als je iets te veel drinkt dus die moeten aangevuld worden. Mariadistel kan de lever helpen en zo de effecten van alcohol verminderen.

7 – Ga uitdroging tegen

Soms lijkt het wel of je in de winter meer wilt drinken dan in de zomer. Niet zo gek, want we draaien allemaal de verwarming omhoog wat de lucht in huis te droog kan maken en zo tot uitdroging leiden. Neem voldoende warme drankjes op een dag. Probeer thee met een smaakje, zoals kaneel, citroen of gember, of gewoon heet water om je lichaam warm en voldoende gehydrateerd te houden.

8 – Eet groente en fruit

Stevige kost is verleidelijk in de wintermaanden maar kan ook voor een sloom gevoel zorgen. Een voedingspatroon met voldoende groenten en fruit is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende anti-oxidanten binnenkrijgt. Probeer dikke groentesoepen, gebakken en gekarameliseerde groenten, en warme compote van gedroogd fruit.

9 – Kies de noten

Verleidelijke buffetten en partysnacks kunnen je pogingen gezond te eten volledig teniet doen. Kies daarom alleen het lekkers dat bij het seizoen hoort en laat de rest staan. Kom je langs de schaal met noten? Kies dan de ongepelde soorten, zoals paranoten, walnoten of amandelen. Die zullen geen toegevoegd vet of zout hebben.

10 – Neem de tijd…

… voor jezelf! Het kan dan wel de tijd zijn om meer te geven dan te nemen, maar vergeet jezelf niet in deze vergelijking. De winter is de beste tijd om jezelf te trakteren op een lichaamsmassage. Dit helpt verloren energie te herstellen en revitaliseert en verjongt beschadigde cellen in het lichaam. Het zal ook je spierspanning verhogen en je spieren sterker maken.	

Geef als eerste een reactie on "Feestdagen stress? 10 tips & trucs om er gezond door te komen"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.