Slechte adem? Spijsvertering van slag? Pepermunt biedt uitkomst

pepermunt

Heb je je weleens afgevraagd waarom je in een restaurant of hotel bijna altijd een pepermuntje krijgt bij de rekening of op je kamer? Dacht je dat een gebruik is en dat iedereen het maar van elkaar overneemt? Is misschien wel waar, maar oorspronkelijk zit er wél een gedachte achter. Pepermunt ondersteunt namelijk de spijsvertering en zorgt voor een frisse adem – niet alleen vanwege de geur, maar ook omdat het antibacteriële eigenschappen heeft. Maar dat is niet het enige. Pepermunt wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege deze geneeskrachtige eigenschappen:

 1. Ondersteunt de spijsvertering
 2. Vermindert duizeligheid, hoofdpijn en migraine
 3. Lost slijm op en heeft ontstekingsremmende eigenschappen
 4. Ondersteunt de mondhygiëne
 5. Vermindert pijn en jeuk

Pepermunt is een van de kruiden die eigenlijk niet in je tuin of medicijnkastje zou mogen ontbreken. Andere namen zijn: mentha, munt of mint. Het is een veelgebruikt kruid dat we de laatste tijd vooral terugzien in verse muntthee en het pepermuntje voor een frisse adem. Er zijn ongeveer 20 verschillende muntsoorten maar de Pepermunt (Mentha x piperita) en de wat minder sterke Aarmunt (Mentha spicata) zijn het bekendste en worden het meeste gebruikt. Vanwege de uitgesproken frisse smaak en verkwikkende geur is munt een veel gebruikt ingrediënt in allerlei gerechten, maar ook in kauwgum, snoep, tandpasta en thee.  

AdvertentieHoe gebruik je pepermunt?
Je kunt verse of gedroogde munt verwerken in gerechten.
 Maak een verfrissende thee van gedroogde of verse munt. Meng het eventueel met groene thee of andere kruiden.
Vanwege de geneeskrachtige eigenschappen wordt munt verwerkt in diverse gezondheidsproducten, tandpasta’s en mondwaters.
Er zijn essentiële pepermuntoliën verkrijgbaar met hoge concentraties werkzame stoffen. Je kunt de olie gebruiken als badolie, verdampen, verstuiven of stomen. Ook kun je het toevoegen aan een massageolie.
Neem voor een frisse adem een pepermuntje of kauwgom.

De werkzame stoffen van pepermunt

De bladeren van de muntplant bevatten een aantal verschillende werkzame stoffen. De verschillende etherische oliën – 1-3% – zijn hiervan het voornaamste werkzame bestanddelen. Pepermunt bevat onder andere:

 • Menthol (35-55%)
 • Neomenthol (3%)
 • Isomenthol (3%)  
 • Menthon (10-35%)
 • Bitter- en looistoffen (6-12%)
 • Flavonoïden; luteoline, rutine, hesperidine en eriocitrine
 • Rozemarijnzuur
De kracht van pepermunt wordt vooral bepaald door de hoeveelheid menthol.

De gezondheidsvoordelen van pepermunt

1 – Ondersteunt de spijsvertering

Verse munt stimuleert de speekselklieren in je mond. Op deze manier worden verschillende enzymen geactiveerd die de spijsvertering bevorderen. Ook stimuleert munt de galsecretie. Het zorgt voor een efficiëntere galstroom en helpt de spieren van het spijsverteringskanaal te ontspannen. Op deze manier wordt de spijsvertering verbeterd. Daarnaast helpt munt de gassen die bij de spijsvertering vrijkomen verdrijven en vermindert zo winderigheid. Verse pepermunt is vezelrijk waardoor het ook helpt om obstipatie te voorkomen.

 2 – Vermindert duizeligheid, hoofdpijn en migraine

Munt staat erom bekend dat het kan helpen tegen duizeligheid en sommige vormen van hoofdpijn waaronder spanningshoofdpijn en migraine. Door pepermuntolie op je voorhoofd en slapen te smeren of alleen al door eraan te ruiken kan misselijkheid afnemen en zelfs verdwijnen. Hetzelfde geldt voor hoofdpijn. Als je last hebt van reisziekte is het verstandig om een flesje pepermuntolie mee te nemen, zodat je eraan kunt ruiken als je duizelig wordt.

3 – Lost slijm op en heeft ontstekingsremmende eigenschappen

Bij verkoudheid of griep mag munt zeker niet ontbreken. Menthol heeft slijmoplossende en ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het goed helpt tegen verstopte luchtwegen. Een stoombadje met munt(olie) kan al voor verlichting zorgen. Ook kun je de olie of een zalf met pepermunt op je borst smeren. Menthol heeft verkoelende eigenschappen waarmee het keelpijn kan verlichten.

4 – Ondersteunt de mondhygiëne

Pepermunt is vanwege de ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen een veel gebruikt ingrediënt in tandpasta en mondwater en wordt het gebruikt als een traditionele mondverfrisser tegen een slechte adem.  

5 – Vermindert pijn en jeuk

Vanwege de verkoelende en verdovende eigenschappen van menthol kan pepermunt(olie) gebruikt worden om pijn te verminderen.  Wrijf de verse munt of de  olie op een pijnlijke plek en de pijn zal afnemen. Vanwege deze eigenschappen wordt het ook vaak gebruikt bij spier- en gewrichtspijn. Munt helpt ook tegen jeuk.

1 Comment on "Slechte adem? Spijsvertering van slag? Pepermunt biedt uitkomst"

 1. Het blijft belangrijk om goede mondverzorging producten te gebruiken.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.