Gember voor je spijsvertering

Gember is een plant die van oorsprong uit tropisch Azië komt. Het is een vaste plant die ondergronds groeit via een vertakte wortel. De wortel wordt in de Aziatische keuken gebruikt vanwege de scherpe zoetige smaak. Ook wordt vlees er malser van. Daarnaast wordt het al duizenden jaren gebruikt vanwege zijn medicinale eigenschappen. Gember is goed voor de spijsvertering, het vermindert misselijkheid en braken, en het kan je helpen om af te vallen.

Enkele voordelen van gember:

  • ondersteunt de spijsvertering
  • goed voor de maag
  • eetlustremmer
  • vermindert misselijkheid en braken
  • ontstekingsremmer
  • verlaagt de bloedsuikerspiegel
  • helpt bij verkoudheid en griep

De gemberplant – Zingiber officinale – behoort tot de familie van de Zingiberaceae. In de wortel zitten een aantal medicinale stoffen. Daarnaast is het rijk aan vezels en het bezit krachtige antioxidanten, magnesium, kalium, calcium, ijzer, natrium en vitamine B1, B2, B6 en C. De wortel kan vers gebruikt worden en het is in poedervorm verkrijgbaar.

AdvertentieWaarom gember?

1-Spijsvertering

Gember heeft een positieve invloed op onze spijsvertering. Het stimuleert de gal-, maagsap- en speekselproductie die hieraan bijdragen. Verder stimuleert het de aanmaak van spijsverteringsenzymen die ervoor zorgen dat ons voedsel goed verteerd wordt. Het bevat onder andere zingibain, een van de krachtigste eiwitsplitsende en eiwitverterende enzymen. Met gember kan de voedselabsorptie toenemen met wel 200%.

2-Maag

Veel mensen hebben maagproblemen, zoals brandend maagzuur en zure oprispingen. Er zijn verschillende medicijnen die je maag tot rust brengen. Nadeel zijn de vele bijwerkingen bij langdurig gebruik hiervan. Probeer gember. Het zorgt ervoor dat je maagzuur tot rust komt, beschermt het slijmvlies van de maag en darmen en ontspant de spieren van de slokdarm.

3-Eetlustremmer

Gember kan je ondersteuning bieden tijdens het afvallen. Dit komt omdat het een eetlustremmer is. Het geeft je een voller gevoel waardoor je minder honger hebt en daardoor minder eet. Dus krijg je minder calorieën binnen. Handig tijdens het afvallen. Neem een paar stukjes verse gember en begin de dag met een kopje gemberthee.

4-Misselijkheid en braken

Gember kan verlichting bieden wanneer je misselijk bent of wanneer je moet braken. Dit komt door de stof gingerol. Ook wanneer je last hebt van reisziekte kan gember een uitkomst zijn. Neem voor vertrek een capsule gemberpoeder. Bij chemotherapie zijn misselijkheid en braken veel voorkomende bijwerkingen. Uit onderzoek is gebleken dat dagelijks 1 tot 2 gram gemberpoeder deze (acute) klachten zou kunnen verminderen.

5-Ontstekingsremmer

Gember is een goede onstekingsremmer. Reumatoïde artritis wordt veroorzaakt door een chronische ontstekingen aan de gewrichten. Dagelijks 2 tot 4 capsules 500 mg gemberextract kan ervoor zorgen dat pijn, zwelling en stijfheid afnemen. Dit komt doordat het de aanmaak van ontstekingsbevorderende stoffen afremt.

6-Bloedsuikerspiegel

Gember heeft een positieve invloed op de bloedsuikerspiegel. Bij diabetes type 2 reageren de cellen niet goed op insuline waardoor een te veel aan suiker in het bloed blijft zitten. Dagelijks 3 gram gemberpoeder kan bijdragen aan een betere insuline gevoeligheid waardoor de bloedsuikerspiegel omlaag gaat.

7-Verkoudheid en griep

Gember kan ingezet worden bij bacteriële en virale infecties. Dit komt omdat het een antibacteriële en antivirale werking heeft. Ook lost het slijm op, is het ontstekingsremmend, koortswerend en weerstand verhogend. Door deze eigenschappen kan het tijdens een verkoudheid, bij keelpijn en griep er aan bijdragen dat je weer sneller beter bent.

Hoe krijg je gember binnen?

Gember kan op verschillende manieren geconsumeerd worden. In de meeste toko’s en supermarkten kun je het vers kopen. Dan kan het verwerkt worden in gerechten of je kunt er thee van maken. Daarnaast is er gemberpoeder en zijn er gestandaardiseerde gemberextract capsules te koop waarin minimaal 5% aan gingerolen verwerkt is. Zo ben je er zeker van dat je voldoende van de belangrijkste werkzame stoffen binnen krijgt.

2 Reacties op "Gember voor je spijsvertering"

  1. Een vraag: een potje gember bolletjes helpt dat ook?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.