Hardlopen op de loopband? Het is slimmer om dit buiten te doen.

loopband
Shares

Stap jij in de sportschool regelmatig op de loopband? Als warming up niks mis mee, maar wie echt wil profiteren van de hardloopinspanningen, moet dit in de buitenlucht doen. Italiaans onderzoek heeft aangetoond dat dit veel slimmer is, want je verbrandt dan 15% meer calorieën. Dit zijn 3 redenen die zij gevonden hebben:

  1. Op de loopband verbruik je minder zuurstof
  2. Buiten hardlopen is intensiever
  3. Op de loopband ontbreekt natuurlijke weerstand

Wetenschappers van de Universiteit van Milaan hebben onderzoek gedaan naar de fysiologische verschillen tussen buiten of op de loopband hardlopen. Aan het onderzoek deden 15 gezonde actieve mannen mee met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar. Ze moesten 15 minuten lang 30 seconden sprinten, gevolgd door 30 seconden rust. De test werd zowel buiten als op de loopband met 1% helling uitgevoerd. Ook liet men hen dezelfde loopbandoefening doen, maar dan met een 15% hogere snelheid.

Advertentie3 redenen waarom je buiten meer verbrandt

Door de resultaten tussen de drie oefeningen te vergelijken bleek dat de loopband oefening met een 15% hogere snelheid dezelfde fysiologische reacties vertegenwoordigde als het buiten lopen. Op de loopband moet je dus 15% sneller lopen om dezelfde hoeveelheid calorieën te verbranden dan wanneer je buiten loopt.

1 – Op de loopband verbruik je minder zuurstof

De onderzoekers ontdekten dat op de loopband beduidend minder zuurstof wordt verbruikt, wat aantoont dat er minder inspanning nodig is.

2 – Buiten hardlopen is intensiever

Hoewel het onderzoek niet aantoont waarom hardlopen op de loopband minder inspannend is in het verleden aangetoond dat de voorwaartse beweging van de band de lopers helpt met het afrollen van de voeten. Het gevolg is dat je automatisch harder gaat lopen. Ook mis je de afzetfase. Buiten hardlopen is daarom intensiever.

3 – Natuurlijke weerstand

Tijdens het hardlopen op de loopband heb je geen steile hellingen of weerstand van de wind. Wanneer je buiten hardloopt, heb je constant te maken met veranderingen van het loopoppervlak, en moet je tegen de weerstand van de wind lopen, waardoor je je inspanning constant moet aanpassen. Door deze verschillen verbrand je meer calorieën.

Op de loopband rennen is altijd beter dan niet rennen

Terwijl buitenlopers blij kunnen zijn met dit nieuws, betekent dat niet dat je de loopband moet opgeven. Het belangrijkste is dat je blijft lopen en dat je het leuk vindt. Heb je een hekel aan buiten lopen? Zo verbrand je meer calorieën op de loopband:

  • Veel sporters op de loopband rennen altijd met een vlakke band. Wanneer je de hellingshoek blijft veranderen verbrand je meer calorieën.
  • Als je lange tijd met dezelfde intensiteit traint, stelt je lichaam zich daarop in waardoor je minder gaat verbranden. Wanneer de snelheid telkens verandert dan verbrand je meer calorieën.
  • Sprintend verbrand je in verhouding minder calorieën dan wanneer je in een matig tempo blijft lopen. Je hartslag geeft aan wanneer je vet verbrandt. Wanneer je een matig tempo aanhoudt, verbrand je meer vet. Ook houd je het langer vol en heb je minder kans op blessures. De ideale hartslag voor vetverbranding ligt ongeveer op 60-70% van je maximale hartslag.
  • Je dient minimaal 20 minuten inspanning te leveren voordat de vetverbranding echt op gang komt. Voor meer uithoudingsvermogen kun je een sportdrank met L-carnitine en elektrolyten drinken. Ook van groene thee krijg je extra energie.
  • Regelmatig sporten vraagt om sneller herstel. Eiwitten helpen je hierbij.
Shares

Geef als eerste een reactie on "Hardlopen op de loopband? Het is slimmer om dit buiten te doen."

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares