8 redenen waarom de avocado ook op jouw fruitschaal thuis hoort

We zijn in tien jaar tijd vier keer zoveel avocado’s gaan eten. Vorig jaar maar liefst 39 miljoen kilo. De avocado is enorm voedzaam en zit vol met vooral enkelvoudig onverzadigde – gezonde – vetten, vezels, vitaminen en mineralen. Met 200 tot 350 calorieën per vrucht wordt de avocado ook wel gezien als een ‘vetbom’. Onterecht. Je zou verwachten dat het een dikmaker is maar dankzij de gezonde vetten en het lage aantal koolhydraten is dat zeker niet het geval. Hier volgen 8 redenen waarom de avocado ook op jouw fruitschaal thuis hoort.

  1. Ondersteunt de spijsvertering
  2. Verlaagt het cholesterol
  3. Zorgt voor een mooie huid
  4. Beschermt de ogen
  5. Vermindert ontstekingsreacties in gewrichten
  6. Verlaagt de bloeddruk
  7. Ondersteunt sterke botten
  8. Het is gewoon lekker!

De avocado is een peervormige tot ronde vrucht die in Mexico ook wel het “groene goud” wordt genoemd. Ze groeien aan een tot 20 meter hoge koude-gevoelige boom van het geslacht  ‘Persea americana’ die vooral voorkomt in Centraal Amerika. Er bestaan veel verschillende soorten maar de ‘Hass’ is vanwege de smaak het populairst. Deze soort heeft een bobbelig ribbelig oppervlak en wordt na rijping bijna zwart. Het vruchtvlees is donkergeel-lichtgroen van kleur en bijzonder romig van textuur.

Advertentie8 redenen om avocado te eten

1 – Spijsvertering

Avocado’s bevatten erg veel voedingsvezels. Een portie van 100 gram bevat maar liefst 6,4 gram aan vezels. Dat is 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. 25% hiervan bestaat uit oplosbare vezels die in de dikke darm als voedsel dienen voor de ‘goede’ bacteriën en voor de darmcellen zelf. Deze bacteriën zijn belangrijk voor een goede afweer. De andere 75% bestaat uit onoplosbare vezels die zorgen voor de juiste structuur van de ontlasting. Samen zorgen ze voor een goede spijsvertering.

2 – Cholesterol

Een te hoog cholesterolgehalte gaat samen met hart- en vaatziekten. Onderzoek toont aan dat het dagelijks eten van avocado kan zorgen voor een afname van het totale cholesterolgehalte. Dit komt vooral door de stof bèta-sitosterol die in de avocado zit. Deze stof verlaagt de hoeveelheid van de triglyceriden en het ‘slechte’ LDL cholesterol wel tot 22%. Daarnaast verhoogt het het ‘goede’ cholesterol (HDL) tot 11%.

3 – Huid

Voor een mooie stralende huid is de avocado een echte aanrader. Het wordt niet voor niets in veel cosmetische producten verwerkt. Avocado bevat vetzuren die ervoor zorgen dat de huid niet uitdroogt. Ook zitten er verschillende antioxidanten (bètacaroteen, alfacaroteen, vitamine C en E) in die de huid beschermen tegen beschadiging door de zon. Ze vertragen het vroegtijdig ontstaan van rimpels en andere tekenen van veroudering. Daarnaast is vitamine C nodig voor de vorming van collageen, dat zorgt voor de stevigheid en elasticiteit van de huid.

4 – Ogen

In avocado zitten de antioxidanten luteïne en zeaxanthine. Deze beschermen het gezichtsvermogen en kunnen de kans op het krijgen van staar en maculadegeneratie verminderen. Luteïne komt veelvuldig voor in de randen van de macula (gele vlek) en zeaxanthine in het midden. Ze filteren het schadelijke blauwe licht weg dat het netvlies kan beschadigen.

5 – Bloeddruk

Avocado’s bevatten veel kalium. Aangezien we over het algemeen te veel natrium (= zout) eten, kan dit gepaard gaan met een te hoge bloeddruk. De kalium herstelt het evenwicht van de kalium- en natriumniveaus waardoor de bloeddruk omlaag kan gaan.

6 – Artrose en reumatische artritis

In een avocado zitten omega-3-vetzuren, carotenoïden, fytosterolen, polygehydroxyleerde vetacoholen (PSA) en diverse antioxidanten zoals vitamine C, vitamine E, selenium, zink. Deze stoffen hebben een ontstekingsremmende werking en kunnen de ontstekingsreacties bij artrose en reumatoïde artritis helpen voorkomen of verminderen.

7 – Sterke botten

Een halve avocado voorziet ons al voor een kwart in de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine K. Deze vitamine is erg belangrijk voor het behoud van sterke botten. Uit onderzoek blijkt dat vitamine K nodig is voor de aanmaak van bepaalde boteiwitten. Voor een optimale opname van calcium is het belangrijk dat je ook voldoende vitamine D binnenkrijgt.

8 – Avocado is lekker!

De avocado is het belangrijkste ingrediënt van guacamole, een (dip)saus uit de Mexicaanse keuken. Avocado’s hebben een lekkere, wat nootachtige smaak en zijn romig en zacht van textuur waardoor ze uitermate geschikt zijn om aan allerlei gerechten toe te voegen. Maak een heerlijke sandwichspread voor op brood of gebruik het als basis voor pesto. Ook kun je er een romige pastasaus van maken als variant van een saus met room of crème fraîche. Of gewoon zo door een salade met garnalen. Mmm…

Geef als eerste een reactie on "8 redenen waarom de avocado ook op jouw fruitschaal thuis hoort"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.