Goji: superfood met roots in China

Shares

Gojibessen, ook wel happy berries genoemd, zijn supergezond en hebben de laatste jaren een enorme opmars gemaakt. De goji kan zich plaatsen tussen de superfoods vanwege de hoge voedingswaarde. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt de bes al ruim 2500 jaar toegepast vanwege zijn medicinale eigenschappen bij allerlei kwalen, zoals diabetes en een hoge bloeddruk, ook worden er libidoverhogende eigenschappen aan toegeschreven en zouden ze het verouderingsproces vertragen.

9 voordelen van goji:

 1. adaptogeen
 2. ondersteunen welbevinden
 3. bevat krachtige antioxidanten
 4. anti-ageing
 5. ondersteunt immuunsysteem
 6. voor je bloeddruk
 7. voor je het libido
 8. goed voor het cholesterol
 9. ondersteunen de bloedsuikerspiegel

Wat is een gojibes?

Een gojibes is een 1,5-2 cm grote oranjerode bes die groeit aan de boksdoorn, een struik die in het Latijn “Lycium barbarum” heet. Van oorsprong is de bes afkomstig uit China, Tibet en Mongolië. In Nederland komt de struik verwilderd voor langs de duinen en rivieren. De bessen zijn klein, maar ze bevatten een zeer hoog gehalte aan antioxidanten, vitamines en mineralen, aminozuren en andere voedingsstoffen.

AdvertentieVoedingsstoffen in gojibessen:

 • 18 aminozuren, waarvan 8 essentiële
 • 22 mineralen: o.a. ijzer, selenium, koper, germanium, calcium en zink
 • Vitamine A, B1, B3, B6, E en C
 • 5 onverzadigde vetten, onder andere linolzuur en alfalinolzuur
 • 8 polysacchariden
 • fytosterolen
 • carotenoïden, zoals betacaroteen, lycopeen en luteïne
 • polyfenolen

Een gojibes bestaat voor 12% uit proteïne, 68% uit koolhydraten en voor 10% uit vetten en vezels.

Waarom gojibessen?

1-Adaptogeen

De gojibes is een adaptogeen . Dit houd in dat het ons lichaam helpt zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Ze brengen het lichaam weer in balans, onder andere door het immuunsysteem te versterken en door hormonen aan te maken die ervoor zorgen dat stress en spanning verminderen.

2-Welbevinden

Goji bessen ondersteunen het algemeen welbevinden. Ze worden niet voor niets ‘happy berries’ genoemd. Dit komt onder andere door het aminozuur tryptofaan, de bouwstof van het gelukshormoon serotonine.

3-Krachtige antioxidant

De bessen bevatten veel antioxidanten (vitamine C en E , betacaroteen en de mineralen zink en selenium), die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Deze schadelijke deeltjes komen vrij door tabaksrook, alcohol, straling, milieuvervuiling en bepaalde processen in het lichaam. Vrije radicalen kunnen onze cellen (DNA) beschadigen en de oorzaak zijn van kanker en hart- en vaatziekten.

4-Anti-aging

Ouder worden we allemaal. Door onze leefstijl en eetgewoonten verloopt dit proces bij iedereen anders. Zo zie je bijvoorbeeld dat de huid bij rokers en zonnebaders er op een gegeven moment veel ouder uit ziet dan bij diegenen die dit niet doen. Deels wordt dit proces vertraagt door antioxidanten maar ook door het Humaan Groei Hormoon (HGH). Goji bessen ondersteunen de aanmaak van dit groeihormoon.

5-Immuunsysteem

Gojibessen zijn goed voor ons immuunsysteem. Ze bevatten polysacchariden die de weerstand verhogen en de aminozuren l-arginine en l-glutamine, bouwstoffen voor de groei en ontwikkeling van de afweercellen (o.a. lymfocyten en macrofagen). Onze darmflora bepaalt voor 80% hoe sterk ons immuunsysteem is. De bes stimuleert de groei van de gezonde bacteriën in onze darmen.

6-Libido

In Aziatische landen wordt het gebruikt voor het verhogen van het libido. Bij het ouder worden gaat de testosteronspiegel omlaag. De actieve stoffen bevorderen de testosteronaanmaak en dat is goed voor het libido, zowel bij mannen als bij vrouwen. Ook verbetert de bes de vruchtbaarheid en de levensduur van zaadcellen.

7-Bloedsuikerspiegel

Gojibessen zijn goed voor de bloedsuikerspiegel. Mensen met diabetes type 2 kunnen baat hebben van deze bessen. Dit komt waarschijnlijk door een toename van de glucose transporter 4 (GLUT4) in het celmembraan waardoor de hoeveelheid glucose die in de cellen terecht komt toeneemt. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel.

8-Bloeddruk

De polysacchariden in gojibessen hebben een gunstige invloed op de bloeddruk. Ze hebben een ontspannende invloed op de endotheelcellen in de bloedvaten waardoor de bloeddruk kan afnemen.

9-Cholesterol

Het beta-sitosterol in gojibessen, een witte wasachtige stof die qua structuur veel lijkt op cholesterol verlaagt het LDL-cholesterolgehalte – dat ook wel ‘slecht’ cholesterol wordt genoemd.

Supergezonde snack

Gojibessen zijn supergezond. In de traditionele Chinese geneeskunde is de aanbevolgen hoeveelheid per dag 5 tot 15 gram. Vers of gedroogd is het altijd belangrijk om de bessen goed te wassen, omdat ze (net als gedroogde abrikozen) vaak behandeld worden met E220/zwaveldioxide. Dit kan maag-, darm- en andere klachten veroorzaken. Eet er niet te veel van, want er zit atropine.

Go goji!

Goji’s eet je net zo als rozijnen: in de pap, muesli of yoghurt als ontbijt. Ze zijn ook erg lekker in salades, rijst, couscous en stoofschotels.
Meng gojibessen in andere soorten gedroogd fruit of door (ongezouten) noten voor een supergezonde snack. Wil je het jezelf makkelijk maken? Er zijn ook repen verkrijgbaar met gojibessen en een glas gojibessensap is heerlijk verfrissend en zit boordevol antioxidanten.

Shares

2 Reacties op "Goji: superfood met roots in China"

 1. Jessica de Koster | 6 juni 2015 at 1:34 PM | Beantwoorden

  Bij alinea 5 Immuunsysteem: testosteronaanmaak moet er een spatie tussen. En bij alinea 5 staat er in de laatste zin ook een tip foutje” wode bes”. Mooi artikel over goji bessen. Ik ga ze binnenkort zeker proberen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares