Koutje gevat? Drink een kurkuma latte

Shares

Bijna iedereen heeft wel een potje koenjit in de kruidenla staan. Het is een specerij dat in de Aziatische keuken heel veel gebruikt wordt. Daarnaast wordt het met name in de Ayurvedische geneeskunst onder de naam kurkuma al heel lang toegepast bij hoest, reumatische pijnen en slecht zicht. Het is de wortel van de plant die wordt gedroogd voor medicinale toepassing voor je:

  1. Weerstand
  2. Gewrichten
  3. Spijsvertering
  4. Gewichtsbeheersing
  5. Bloedcirculatie
  6. Mentale gesteldheid

Hoe krijg je het binnen?

Het actieve bestanddeel is curcumine. Er wordt een antibacteriële, anti-oxiderende en ontstekingsremmende werking aan toegeschreven. Kurkuma is heerlijk in tal van oosterse gerechten, zoals saté, bami en pindasaus. Ook zijn er capsules met een geconcentreerde hoeveelheid. Deze zijn niet geschikt als je zwanger bent, borstvoeding  geeft of geneesmiddelen gebruikt die bloedverdunnend zijn. De ontstekingsremmende werking van kurkuma maakt het erg geschikt bij de bestrijding van indigestie en reumatische aandoeningen.

AdvertentieHier gebruik je kurkuma voor:

1 – Weerstand

Kurkuma heeft een antibacteriële, ontstekingsremmende en antioxiderende werking. Deze laatste zou zelfs sterker zijn dan die van vitamine C en E. Het versterkt je immuunsysteem omdat het de aanmaak van T-cellen, die belangrijk zijn voor de afweer tegen ziekten, stimuleert.

2 – Gewrichten

De ontstekingsremmende werking maakt het erg geschikt om in te zetten bij reumatische aandoeningen.

3 – Spijsvertering

Ook hier speelt de ontstekingsremmende werking een rol, namelijk bij de bestrijding van indigestie en ook ontstekingen van je lever worden tegengegaan, waardoor de functie verbetert.

4 – Gewichtsbeheersing

Om slank te worden of te blijven. Hoewel dit nog verder onderzocht moet worden is aangetoond in een onderzoek dat kurkuma de groei van vetcellen tegengaat. Er werden minder bloedvaten gevormd, waardoor er minder vetcellen waren aangemaakt.

5- Bloedcirculatie

Voor je bloedcirculatie helpt het kruid ook, want doordat het bloedplaatjes minder plakkerig maakt, kan cholesterol gemakkelijker uit het bloed verwijderd worden.

6 – Mentale oppepper

Het beschermt zenuwcellen, waardoor het eventueel goed kan zijn bij mentale aandoeningen.

Trendy: Kurkuma Latte

Onlangs kwam ik een bijzonder recept tegen voor een drankje om je weerstand mee te versterken:

Dit heb je nodig:

1,5 kopje amandelmelk of kokosmelk; 1 tl kurkuma; 1/2 tl kaneelpoeder; 1 cm gemberwortel; snufje zwarte peper; 1 tl honing

Zo maak je het:

  1. Verwarm de melk op een laag vuur en voeg kurkuma, gember, kaneel en honing toe. Wacht tot het een donkeroranje kleur heeft.
  2. Giet in een kopje en voeg peper toe en (even lekker zondigen) een toef slagroom. In plaats van melk kun je ook water nemen.
Shares

Geef als eerste een reactie on "Koutje gevat? Drink een kurkuma latte"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares