Zwarte peper geeft een boost aan de geneeskrachtige werking van curcumine

curcumine
Shares

Kurkuma is hot! Steeds meer mensen raken overtuigd van de heilzame kwaliteiten. Eigenschappen die gebaseerd zijn op curcumine dat in een hoog geconcentreerde poedervorm verschillende preventieve en helende gezondheidsvoordelen kan leveren. Curcumine heeft echter één groot nadeel: het wordt slecht door het lichaam opgenomen. De oplossing is zwarte peper mengen met kurkuma. Dan wordt het wel goed opgenomen en profiteer je optimaal van deze geneeskrachtige eigenschappen:

 1. vermindert (chronische) ontstekingsprocessen
 2. beschermt en reinigt de lever
 3. beschermt onze cellen tegen oxidatieschade door vrije radicalen
 4. ondersteunt de spijsvertering
 5. het is een natuurlijke pijnstiller, ook bij artritis
 6. ondersteunt het immuunsysteem
 7. voorkomt en vermindert zenuwschade in de hersenen
 8. ondersteunt een gezonde huid
 9. voorkomt een afname van spiermassa, spierschade en spierpijn

Kurkuma is een van de meest veelzijdig gebruikte kruiden ter wereld. De mooie, heldergele wortel van de plant wordt ook wel Indische saffraan, koenijt of Indiase geelwortel genoemd. Het heeft vooral in de Indische cultuur een belangrijke rol gespeeld vanwege de prachtige kleur, het unieke aroma en de onmiskenbare smaak. In de Ayurvedische geneeskunde wordt deze wortel al meer dan 4.000 jaar gebruikt vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen en voor het behoud van een gezonde leverfunctie en spijsvertering. De werkzame stoffen van kurkuma worden niet goed door ons lichaam opgenomen, maar er zijn hoogwaardige curcuminepreparaten verkrijgbaar die wel een grote biologische beschikbaarheid hebben. De kurkuma uit het kruidenpotje kun je effectiever maken op deze manieren:

Advertentie 1. Activeer de werkzame stoffen door kurkuma te verwarmen.
 2. Verhit het in warme boter of  olie, bijvoorbeeld kokosolie.
 3. Meng het met gemalen zwarte peper.
Voor het beste resultaat neem je kurkuma of curcumine in met gemalen zwarte peper. Dankzij de piperine kan de biologische beschikbaarheid wel met 2000% toenemen.

De wetenschappelijke naam van de kurkumawortel is Curcuma longa, een plant uit de gemberfamilie (Zingiberacea). De wortel bevat meer dan 100 stoffen waaronder natuurlijke oliën, aminozuren, vitaminen, mineralen, vetzuren en fytochemicaliën. De meest belangrijke zijn de in vet oplosbare polyfenolen curcumine (80%), demethoxycurcumine en bisdemethoxycurcumine.

9 must voor kurkuma

1- Vermindert (chronische) ontstekingsprocessen

Een ontsteking is de algemene oorzaak van pijn en allerlei ongemakken en het kan bijdragen aan de ontwikkeling van allerlei gezondheidsaandoeningen. Vaak worden ontstekingen behandeld met ibuprofen en andere ontstekingsremmers. Een nadeel hiervan zijn de bijwerkingen. Kurkuma kan zowel preventief als curatief gebruikt worden als een natuurlijke en effectieve ontstekingsremmer zonder de vervelende bijwerkingen.

2 – Reinigt en beschermt de lever

Als de lever overbelast wordt met een overvloed aan gifstoffen die afkomstig zijn uit voeding, milieu, levensstijlkeuzes en langdurig gebruik van medicijnen kan de lever slecht gaan functioneren. De werkzame stoffen in kurkuma beschermen tegen mogelijke leverbeschadiging en reinigen de lever zodat deze kan doen waar het goed is. Het lichaam reinigen (ontgiften) van giftige en schadelijke stoffen.

3 – Beschermt tegen oxidatieschade

Kurkuma bevat krachtige antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen oxidatieve celschade. Door bepaalde processen in ons lichaam komen vrije radicalen vrij. Deze vrije radicalen beschadigen gezonde cellen en dragen bij aan veroudering en het ontstaan van allerlei welvaartsziekten zoals kanker en hart en vaatziekten.

4 – Ondersteunt de spijsvertering

De spijsvertering is een complex proces waarbij verschillende organen betrokken zijn die enzymatische reacties, zuurproductie, spierbeweging en een optimale nutriëntenopname ondersteunen. Van kurkuma is bekend dat het de vertering van vetten ondersteunt en dat het ontstekingen in de darmwand tegen gaat.

5 – Het is een natuurlijke pijnstiller

Vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen heeft kurkuma een pijnstillende werking. Kurkuma kan gebruikt worden als een natuurlijke pijnstiller zonder bijwerkingen. Veel mensen met artritis en gewrichtspijn hebben baat bij suppletie met een curcumine extract.

6 – Ondersteunt het immuunsysteem

Ons immuunsysteem beschermt ons tegen de ontwikkeling van allerlei ziektes. Een goed werken immuunsysteem staat voor een groot deel direct in verband met het spijsverteringstelsel (darmflora). Kurkuma heeft anti-oxidatieve, anti-ontsteking, antivirale, antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen. Vanwege deze eigenschappen ondersteunt het ons immuunsysteem.

7 – Voorkomt of vermindert zenuwschade

Alzheimer heeft een verwoestende werking op het menselijk functioneren. Bij deze ziekte sterven de zenuwcellen in de hersenen af doordat bepaalde beta-amyloïde eiwitten zich afzetten in de zenuwcellen en plaque vormen. Hierdoor wordt de communicatie in de hersenen verstoort. Curcumine kan de bloed-hersenbarrière passeren en daardoor ontstekingsprocessen in de hersenen remmen. Ook stimuleert het de afbraak en verwijdert het de plaque. Dit voorkomt en vermindert de afbraak van de zenuwcellen.

8 – Ondersteunt een gezonde huid

Kurkuma kan gebruikt worden bij de behandeling verschillende huidaandoeningen als eczeem, acne en psoriasis. Dit komt vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen. Je kunt zelf een pasta maken en deze op de huid smeren. Deze pasta werkt ook om de wondheling en het herstel van moeilijk helende wonden te bevorderen.

9 – Goed voor je spieren

Verlies van spiermassa kan verschillende oorzaken hebben (diabetes, veroudering, immobiliteit). Uit onderzoek blijkt dat kurkuma suppletie verlies van spiermassa tegen kan gaan. Ook kan het na intensieve inspanning spierpijn verminderen en het herstel van spierschade versnellen.

Veelbelovende onderzoeken

Kurkuma wordt uitgebreid onderzocht in de behandeling van kanker. Vele in vitro- en proefdieronderzoeken hebben aangetoond dat curcumine het ontstaan en de groei remt. Kurkuma kan de effectiviteit van reguliere behandelingen verbeteren en de bijwerkingen verminderen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de biologische beschikbaarheid te verbeteren zodat er meer van de werkzame stoffen door ons lichaam opgenomen kunnen, worden waardoor de effectiviteit in de behandeling verbetert.

Shares

Geef als eerste een reactie on "Zwarte peper geeft een boost aan de geneeskrachtige werking van curcumine"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares