Tien weetjes over de lever.

Shares

Alcohol, grote maaltijden, luchtvervuiling, rook, medicijnen, stuk voor stuk een aanslag op je lever. Het goede nieuws is dat het niet gauw te laat is: na aanpassing van je levensstijl, herstelt je lever zich meestal binnen enkele weken of maanden. Hoe dat kan? Dit zijn feite:

 1. Schone lever = lekker leven
 2. Je eigen detoxsysteem
 3. Afvallen begint hier
 4. Eerste hulp na een gezellig avondje
 5. 40% van alle volwassenen heeft leververvetting
 6. Medicijnen: een regelrechte aanslag
 7. Perfect regenereren
 8. Invloed op je hele lijf
 9. Een mooie huid van binnenuit
 10. Cellulitis door overbelasting

1 – Schone lever = lekker leven!

De lever weegt ongeveer 1,5 kilo en heeft als kerntaak het ontgiften van het bloed in het lichaam. Maar liefst 600 processen spelen zich hier af. Niet verwonderlijk dus dat ondersteuning eraan kan bijdragen dat je lekker in je vel zit.

Advertentie2 – Je eigen detoxsysteem

bloedsomloop leverSamen met je nieren zorgt het voor de ontgifting (detox) van het lichaam. Wat je darmen uit je voeding opnemen, komt eerst in je lever. Werkt deze optimaal, dan wordt ook je lichaam goed gereinigd. Deze maakt je bloed circa 1400(!) maal per dag schoon. Via de nieren verlaten afvalstoffen je lichaam.

3 – Afvallen begint hier

Hier wordt bepaald welke vetten uit een maaltijd worden verbrand voor de levering van energie en welke worden opgeslagen. Voor een zo dun mogelijke onderhuidse vetlaag is een dagelijkse routine van kleinere porties verspreid over de dag eten altijd het begin.

4 – Eerste hulp na een gezellig avondje

Mariadistel
Alcohol wordt hier afgebroken en omgezet in energie en/of vet. Leuke avond gehad? Dan moet je lever extra werk verzetten. Mariadistel, een kruid, ondersteunt dit wanneer de volgende ochtend veel van dit orgaan gevraagd wordt. Draait je detoxsysteem op volle toeren, dan zal je lichaam minder afvalstoffen en vetten onderhuids opslaan. Dat voel je, dat zie je.

5 – 40% van alle volwassenen heeft leververvetting

leververvettingUit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat circa 40% van alle volwassenen een verhoogd vetgehalte in hun lever hebben. Bekende oorzaken van deze leververvetting zijn: alcohol, medicijnen en overgewicht.  Een detox  ondersteunt de vetstofwisseling en de reinigende werking.

6 – Medicijnen: een regelrechte aanslag

De lever breekt medicijnen en andere chemische stoffen af en zorgt – waar mogelijk – voor de uitscheiding ervan. Slik je langere tijd (veel) medicijnen, dan heeft je lever het (te) druk. Dit kan ertoe leiden dat je minder energie hebt en futloos bent.

7 – Perfect regenereren

Ook al heb je je lever lang en veel overbelast, dan hoeft het nog niet te laat te zijn. Regeneratie van de lever is mogelijk. Beschadigde cellen kunnen weer aangroeien tot echte levercellen (dus geen reparatie met andere cellen waardoor de functie verloren gaat). Daarom krijgen ontvangers van een donorlever vaak maar een deel. Dit groeit vanzelf weer uit tot een hele lever.

8 – Invloed op je hele lijf

De lever speelt een essentiële rol bij het afvoeren van afvalstoffen en wisselt signalen uit met onder andere hersenen, maag, milt, blaas en nieren. Zo worden bijvoorbeeld blaasproblemen of een onrustige maag vaak verholpen door aanpassingen in de lever. Ook is de lever medeverantwoordelijk voor een gezonde bloeddruk en heeft het indirect effect op je gemoedstoestand. Je lichaam (helpen te) detoxen, kan ertoe bijdragen dat je je lekker voelt.

9 – Een mooie huid van binnenuit

Samen met de huid worden chemicaliën uitgescheiden die lastig afbreekbaar zijn en/of te toxisch voor de nieren. Loopt dit niet optimaal, dan zie je dat aan de dunne huid onder je ogen.

10 – Cellulitis door overbelasting

In de lever wordt oestrogeen uit je bloed omgezet in testosteron. Zijn er veel meer stoffen aanwezig, zoals bijvoorbeeld alcohol, dan loopt die omzetting trager en stijgt het oestrogeengehalte, een factor die een rol speelt bij het ontstaan van cellulitis.

Tips:

sap

Begin iedere dag met een detoxdrankje. Leng het aan met water voor een frisse drink met bessensmaak. Dit helpt bij het schoonmaken van je lichaam. Eet daarna veel fruit en drink de hele dag door water om alle afvalstoffen uit je lichaam te spoelen. Je zult hiervan al heel snel resultaat merken én zien.

Meer lezen? Hier vind je een overzicht.

 

 

 


Shares

34 Reacties op "Tien weetjes over de lever."

 1. Ik voel mij nietgoed ,,ik heb suiker 2
  Hogebloeddruk tia gehad .in de rug ,,te zwaar ,,ik ben nu 7 kilo afgevallen ,veel vocht vast zitten ,,enz voort,
  Geef mijn raad,dank,

  • Beste Fien – Wanneer je aan het afvallen bent – 7 kilo is niet niks – dan kun je soms een extra zetje in de rug gebruiken, bijvoorbeeld met een detoxdrankje, zoals Berry Blaster. Dit ondersteunt de natuurlijke, reinigende werking van de lever. Het helpt om afvalstoffen te verwijderen en verhoogt vrijwel direct je verbranding. Je drinkt het ’s ochtends bij je ontbijt en het heeft een friszoete bessensmaak. Veel succes met afvallen!

   • er zit toch enorm veel suiker in berry blaster???

    • Hai! Berry Blaster is gemaakt op basis van concentraat van zwarte bessen en deze bevatten net als ieder ander fruit van nature suikers. Het is iets aangezoet, voornamelijk met stevia. Totaal bevat 1 dosering 3,7 gram koolhydraten en ongeveer 7,5 kCal. Het is altijd heel goed om scherp te zijn op de suikers die je binnenkrijgt en deze te beperken. Met Berry Blaster is dit dus geen probleem.

  • Je kan ook een sappen kuur doen en daarna je voeding volledig omgooien naar een plantaardig dieet en stoppen met bewerkt voedsel kopen. Ik ben zelf niet zo dol op die voorgefabriceerde prutjes. Ik kook liever zelf want dan weet ik wat ik eet.

 2. ik moet helaas veel medicijnen gebruiken, maar ben erg moe en ik heb ook veel rimpels, probeer er alles aan te doen, maar lukt niet, nog een suggestie .

 3. zonder mijn medicijnen ga ik dood.
  Ik drink veel water zijn er nog meer tips om mijn lever te helpen?

 4. Ik heb een lichte levervetting, vreemd want ik drink nauwelijks. weeg niets te zwaar, rook niet, en eet vrij gezond, ( veel wokken, geen frituur, geen snoep door de weeks, en veel water)
  wel gebruik ik nu bijna een jaar Colodine ( een medicatie die de aderen verwijdt, tegen de opvliegers/overgang.
  Maar de internist gaf daar geen antwoord op, ja gezonder eten,,, dat doe ik al! wil ook zeker niet aankomen en ben me daar bewust van,

 5. jeanne hoogkamer | 11 juni 2015 at 1:08 PM | Beantwoorden

  ik heb een aangeboren hartafwijking, hoge bloeddruk,zeer matige nierfunctie, veel allergieen.
  ook een longfunctie van maar 48%.
  wat adviseert u mij met een slechte lichamelijke conditie die ik graag beter op wil buwen. ik ben nu na revalidatie weer bezig het fietsen aangepast op te bouwen.

 6. ik gebruik veel medicijnen,en heb ook behoorlijk overgewicht,nu zijn de leverwaardes al iets verhoogd,ook ben ik steeds erg moe.
  Kan en mag iedereen zo’n detox drankje nemen.

  • Beste Silly,
   Berry Blaster kun je prima gebruiken. Hopelijk ben je gelukkig binnen enkele weken. Als je twijfelt, raadpleeg dan je huisarts. Laat je ons weten hoe het gaat?

   • In Berry Blaster zit helaas aspartaam en dat is heel slecht voor je gezondheid! Zoetstoffen zorgen ervoor dat vetcellen blijven zitten waar ze zitten.

    • Hallo Carmen. Waar haal je die informatie vandaan? We hebben nog nooit in enig product Aspartaam gebruikt!

     Je hebt gelijk dat het niet goed voor je is, daarom gebruiken we het nooit.

 7. misschien het paleo dieet ,recepten kun je vinden op paleosite,het is eigelijk geen dieet maar een ander leefstijl het verandert je heel lichaam en je voelt je na een paar dagen kip lekker en je valt ook nog af ,je kunt het altijd proberen

  veel suc6

 8. Detoxdrankjes altijd 3 uur voor of na medicatie. Belangrijk detail!

 9. Paleo of ieder ander dieet dat de inname van koolhydraten zoveel mogelijk beperkt is goed voor allerlei hierboven genoemde klachten Lever galblaas reiniging geeft een direct effect op de lever (via google is procedure te vinden). Eigenlijk gaat het erom je lichaam zoveel mogelijk te ontzuren, dus alkalisch voedsel eten, Ter ondersteuning leverontgifting lauw water (koud bevriest lever !!!) met sap van halve citroen en halve theelepel baking soda of te wel zuiveringszout (natriumbicarbonaat) in de ochtend op nuchtere maag. Ik gebruik dit preventief om gezond te blijven, heb mij in het verleden stukken minder gevoeld.

 10. Hallo, ik wil helemaal geen kilo’s afvallen echt niet! Maar ik zou wel graag mijn lever en nieren eens goed willen reinigen! Ik ben helaas migraine patient en ben altijd bang als ik zo”n kuur doet, dat ik er weer vreselijk last van krijg. Dus zit er ook een beetje angs bij …Maar kan iemand mij een goed advies…Waar ik dus absoluut niet van afvalt!!!
  Vriendelijke groet Marjo.

 11. Moeheid en rimpels hangen naar mijn ervaring samen met het eten van tarwe. Ik ben daar vorig jaar mee gestopt. Gevolg: veel meer energie, geen reuma en astma meer, mooie huid, 20 kilo afgevallen. Probeer het eens.

 12. wanneer doe je aan detox, ik begin mn dag met citroen water, daarna stuk fruit thee detoxthee, water later nog stuk fruit in de morgen, smiddags een salade ( maaltijd) boullion thee water, smiddag thee of koffie , savonds geen koolhydraten ipv aard rijst….veel groente en rundvlees! geen toetje soms kwark met vers fruit! savons koffie , thee water…..
  dit is koolhydraatarmdieet……ben 15 kg kwijt!!!

  • Dat is een mooi resultaat! Probeer wanneer je op je streefgewicht bent langzaam het aantal calorieën weer iets toe te laten nemen. Dan houd je het op de lange duur makkelijker vol. Maar voorlopig ben je helemaal op de goede weg!

 13. Ik slik al ruim 4 a5 jaar maag beschermers ( zal dit de rest van me leven moeten doen) en zeker al 2 jaar tramadol tegen de pijn en z nu en dan allergie tabletten dus best veel medicijnen dagelijks . Dit zijn essentiele medicijnen waar ik niet zonder kan wat kan ik het beste doen om me lever in goede conditie te houden? Drink veel water en liters thee en veel fruit ook . Is er meer wat ik kan doen ? Testjes of bepaalde onderzoeken wat u me aanraad of iemand ?

  • Ik ben geen arts!!! Ikcslik al 13 jaar maagzuurremmers en regelmatig andere troep t.b.v omderonderzoeken. Ik gebruik iedere ochtend berry blaster en daar doe ik het heel goed op.ook mijn leverfunctie was in 2005 minder door narcoses morfine etc en herstelde verbazingwekkend snel

 14. Een kuur met voriconasol gehad, en nu komt de gamma GT maar niet op peil. Een tip??

 15. Wat kan ik het beste doen . Heb veel te hoog cholesterol , trigliycerine , ( erfelijk bepaald) en te hoge bloeddruk . Wil maar niet afvallen ( heb een paar kilo overgewicht) . Vaak last van een opgeblazen gevoel .
  Wie kan mij een goed advies geven ? Ben 69 jaar en gebruik , 5 Mg crestor voor de cholesterol en 10 Mg Barnix voor de bloeddruk.
  Het afgelopen jaar waren de leverwaarden hoog . 88 .

  • Beste Joke,
   Berry Blaster is ideaal om de functie van je lever te ondersteunen. Daarnaast is juist als je op je cholesterolgehalte moet letten veel bewegen enorm belangrijk. Liefst 2×30 minuten stevig wandelen (of intensiever bewegen) per dag.

 16. Ik zou graag willen weten of het allemaal biologische ingrediënten zijn die gebruikt zijn.

 17. Is Berry Blaster genoeg om het effect van vele medicijnen per dag te elimineren?

 18. ik eet weinig en heb wel wat medicatie, doe mijn best voor alles, maar val maar niks af wat toch ook een beetje mijn bedoeling is , wat kan ik nog meer doen als gezond leven en bewegen

 19. Ongefermenteerde groene thee, het liefst los met goij bessen thee mix. Vol van antioxidanten en allerlei stofjes die de lever reinigen en hongergevoel wegnemen. 1 kopje bevat ongeveer een kwart cafeïne van een kop koffie dus een prima alternatief voor het laten staan van 1 kopje koffie per dag vooral als je net als ik veel koffie drinkt.
  Groene thee wordt al eeuwen in China gedronken als ritueel en reiniger van lichaam, huid en daarmee ook geest. Ikzelf drink over de dag een liter groene thee, en m’n stoelgang is zoveel beter, hongergevoel of trek in zoetigheden is minimaal. Ben sinds 4 weken elke week een kilo afgevallen en ik voel me fitter. Mijn leverwaarden waren niet goed. Over een aantal weken zal ik weer laten prikken, maar aangezien ik me zoveel beter voel ben ik niet bang dat het erger is geworden. Je kunt alles over groene thee vinden op internet. Doe er je voordeel mee. Groet Janneke

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares