Cellulitis: 10 feiten en fabeltjes

cellulitis

Volgens artsen is cellulitis niets om je zorgen over te maken. Het is geen ziekte. Het is gewoon hoe je er uit ziet. Dat klinkt allemaal leuk en aardig tot je naar het strand wilt. Dan slaat de paniek toe en willen we massaal aan de slag met speciale crèmes, modder, zeewier, massages, injecties, liposuctie en nog veel meer. Stop! Wat echt helpt is inzicht in de feiten en fabeltjes over cellulitis: 

 1. Het is gewoon overtollig vet Fabeltje
 2. Het is erfelijk Feit
 3. Mannen hebben er geen last van Fabeltje
 4. Naarmate je ouder wordt, wordt het erger Feit
 5. Heel veel water drinken helpt Fabeltje
 6. Sporten is goed Feit
 7. Een gezond eetpatroon kan veel voorkomen Feit
 8. Liposuctie is de enige oplossing Fabeltje
 9. Roken heeft geen invloed Fabeltje
 10. Stress veroorzaakt meer cellulitis Feit

Cellulitis, of sinaasappelhuid, is de benaming voor een wat bobbelige huid, vaak op benen en billen, die ontstaat doordat het vet direct onder de huid wordt opgeslagen. Er zijn tal van oorzaken, zoals  stress, alcohol, roken, ongezond eten of te weinig beweging, maar de voornaamste boosdoener is waarschijnlijk het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Of liever: een verstoorde balans tussen oestrogeen en het mannelijke hormoon testosteron. Ook de mate van belasting van de lever speelt een rol. Oestrogeen wordt door je lever uit het bloed gehaald, zodat het gehalte daalt, maar als de lever al veel te doen heeft door bijvoorbeeld alcoholconsumptie gebeurt dit niet. Werkt je lever minder, dan loop je meer kans op cellulitis. 

Advertentie1-Het is gewoon overtollig vet

Fabeltje Vet speelt zeker een rol, maar het is niet alles. Cellulitis heeft te maken met vetcellen die weefsel ondersteunen en de invloed van hormonen op de structuur van je huid. Verder heeft het ook te maken met slechte doorbloeding en vochtafvoer. Ook als je slank bent, en slanke dijen hebt, kun je cellulitis krijgen. Het komt voor bij iedere lichaamsbouw en elk gewicht. Als je te zwaar bent, hoef je helemaal geen cellulitis te krijgen. Er zijn ook vrouwen met overgewicht zonder cellulitis.

2-Het is erfelijk

Feit Als je moeder of oma het had (of je vader), heb je er zelf waarschijnlijk ook aanleg voor, maar dit betekent niet dat je het ook zult krijgen. Eetgewoonten en levensstijl spelen bij het ontstaan van cellulitis een belangrijke rol.

3-Mannen hebben er geen last van

Fabeltje Weliswaar komt het minder vaak voor bij mannen, maar zij kunnen wel degelijk een ‘putjes’huid ontwikkelen. Schatting is dat dit ongeveer bij 10% zal zijn.

4-Naarmate je ouder wordt, wordt het erger

Feit Door het dalen van het oestrogeengehalte wordt je huid dunner en slechter wanneer je ouder wordt. Vetcellen worden groter en het weefsel dat de huid ondersteunt rekt uit. Bij een dunne huid is bestaande cellulitis beter zichtbaar.

5-Heel veel water drinken helpt

Fabeltje Je hoort weleens dat door het drinken van gigantische hoeveelheden water de gifstoffen, waarvan beweerd wordt dat ze bijdragen aan de vorming van cellulitis, worden afgevoerd. Anderen zeggen weer dat dit onzin is en dat het er juist voor zorgt dat cellulitis beter zichtbaar wordt. Iedere ochtend een detoxdrankje voor je ontbijt is wel een goede manier om gifstoffen af te voeren.

6-Sporten is goed

Feit Door oefeningen en sport gaat cellulitis niet weg, maar je helpt wel om de bloedcirculatie te verbeteren en gifstoffen af te voeren.

7-Een gezond eetpatroon kan veel voorkomen

Feit Gezond eten helpt zeker als je cellulitis wilt voorkomen. Door meer van bepaalde voedingsmiddelen – rijk aan vitamine B, essentiële vetzuren en eiwitten – te eten kunnen cellen en bindweefsel zich herstellen, gerehydrateerd en gerevitaliseerd worden. Dit dwingt vetcellen dan weer terug op de plaats waar ze horen, zodat ze niet zichtbaar zijn als cellulitis.

8-Liposuctie is de enige oplossing

Fabeltje Je kunt het vet tussen de huid en het bindweefsel weg laten halen, maar dat kan er juist voor zorgen dat cellulitis er erger uitziet. Liposuctie helpt wel bij hardnekkig vet.

9-Roken heeft geen invloed

Fabeltje Als je rookt, kun je cellulitis verergeren, doordat de huid minder zuurstof krijgt vanwege het vaatvernauwend effect en doordat roken het lichaam met gifstoffen overspoelt. Het beschadigt ook nog eens het bindweefsel, dus stop er nu mee!

10-Stress veroorzaakt meer cellulitis

Feit Door stress komt het hormoon cortisol vrij dat je huid dunner maakt en de vetopslag vergroot. Het kan ook de productie van groeihormonen, die voor een gezonde huid zorgen, vertragen. Dus als je die sinaasappelhuid wilt tegen gaan: relax!

2 Reacties op "Cellulitis: 10 feiten en fabeltjes"

 1. Wat dacht je van het gebruik van suiker?! Hierdoor worden verbindingen gemaakt tussen eiwitten en suikers. Suikers weglaten scheelt enorm!

  • Beste Marga,
   Van suikers is bekend dat wanneer je er te veel van gebruikt deze uiteindelijk in de vorm van vet onderhuids worden opgeslagen. Tevens kunnen suikers zich inderdaad binden aan eiwitten, waardoor deze laatste kunnen beschadigen. Vervolgens worden de ontstane verbindingen door ons immuunsysteem herkend, maar gedurende dit proces kan er ook oxidatie optreden. Juist deze oxidatie is schadelijk voor alle weefsels en kan leiden tot beschadiging en vroegtijdige veroudering van weefsels. Suiker mijden is dus een goed idee. Daarnaast kun je ook je opname van anti-oxidanten vergroten om oxidatie tegen te gaan.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.