“Relax!”

Shares

Laat thuis van je werk, snel wat eten en dan toch nog, ondanks dat je moe bent, de deur weer uit. Je hebt immers afgesproken om: naar de sportschool te gaan, vrienden te ontmoeten, een vergadering bij te wonen van de sportvereniging waar je vrijwilligerswerk voor doet. Te veel gestress blijkt voor je gezondheid en levensverwachting net zo slecht te zijn als roken, alcohol of overgewicht. Dus voor een gezonder en langer leven (Frankie zei het al): “Relax!” 

6 tips om te ontspannen

  1. Begin de dag goed
  2. Lach!
  3. Neem elke dag ‘me time’
  4. Neem meer magnesium
  5. Gebruik rustgevende aroma’s
  6. Zorg voor voldoende vitamine B

Kom jij ook regelmatig veel te laat thuis? Schiet je je bed in en mag je partner blij zijn als hij/zij in het voorbijgaan een hallo-en-dag-maar-weer-kusje krijgt? Of misschien zeg je gekscherend weleens tegen een van je kinderen dat je “even het gele bordje op je dak moet zetten” en voel je je net een taxichauffeur omdat zij zoveel afspraken, trainingen en feesten hebben waarbij ze gehaald en gebracht moeten worden, dat er nergens anders meer tijd voor overblijft. Bedenk dan, dat als je echt al die ballen in de lucht wilt houden, je daar maar het beste ontspannen mee kan omgaan. Deze tips kunnen je daarbij helpen:

Advertentie1-Begin de dag goed

Gun jezelf bij het wakker worden een paar minuten om rustig aan de dag te wennen. Haal een paar keer diep adem en sta dan rustig op. Doe wat lichte oefeningen om je lichaam voor te bereiden op de actie die er verwacht gaat worden. Ga staan en strek je helemaal uit. Houd dit 3 tellen vast en laat dan je armen ontspannen naar beneden vallen. Volg je armen door met je neus richting je knieën te gaan. Je hoeft het niet te halen. 3x herhalen en dan een warme douche is prima voor een goede start.

2-Lach!

Elke dag flink lachen heeft een positief effect op het vrijkomen van endorfines in de hersenen. Deze zorgen voor (een kort) gevoel van geluk. Zodat je je gewoon beter voelt. Iedere dag.

3-Neem elke dag me-time

Hoe druk je het ook hebt, hoe erg er ook aan je getrokken wordt: reserveer iedere dag tijd voor jezelf. Even lekker rustig met een kopje thee op de bank, luisteren naar je eigen muziek, of kijken naar een film of tv-programma. Soms heb je aan 15 minuten genoeg, soms heb je een uur nodig. Zorg dat je uitstraalt niet gestoord te willen worden. Geloof me en relax. Na een paar weken weet je hele gezin dan echt wel hoe laat het is. Door dit tussentijdse opladen, kun je er de rest van de avond weer tegen.<

4-Verhoog je magnesiuminname

Magnesium helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen en steunt het zenuwstelsel om je te helpen ontspannen. Het werkt samen met calcium bij de samentrekking en ontspanning van je spieren en helpt bij de prikkeloverdracht in je zenuwstelsel. Eet voor voldoende van dit mineraal cashewnoten, amandelen, zeewier, pompoenpitten, tarwezemelen, paranoten of volkorentarwe. Magnesium voor het slapen ontspant en verhoogt de volgende dag je energieniveau. Gebruik je als aanvulling op je voeding een supplement? Kies er dan een die goed opneembaar is.

5-Geniet van rustgevende aroma’s

De kracht van natuurlijke aroma’s van bloemen en planten kun je gebruiken om te relaxen. Kies voor ylang ylang of lavendel. Deze geuren worden van oudsher gebruikt om te helpen bij het ontspannen. Ze zijn verwerkt in massage-oliën en andere verzorgingsproducten, maar je kunt ook een geur in je huis verspreiden met een aromabrander.

6-Zorg voor voldoende vitamine B

Stress kan je voorraad vitamine B uitputten. Juist deze groep vitamines is onmisbaar voor een gezond zenuwstelsel en een normale spijsvertering. Vitamine B vind je in: vis, lever, gist en zuivel. Met een B-supplement of een goede multivitamine houd je je voorraad ook op peil en beschik je over voldoende energie.

Shares

Geef als eerste een reactie on "“Relax!”"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares