Duivelsklauw bij gewrichtspijn en jicht

Duivelsklauw, ook wel Harpagophytum procumbens of Devil’s Claw genoemd, is een plant die zijn naam te danken heeft aan de weerhaken die aan de vruchten zitten. Hij groeit in de Kalahariwoestijn en steppegebieden in zuidelijk Afrika waar de lokale bevolking lang geleden al ontdekte dat de knolvormige wortel geneeskrachtige eigenschappen heeft. In de wortels van duivelsklauw zitten verschillende stoffen die ontstekingsremmend, pijnstillend en vocht afdrijvend zijn. Duivelsklauw wordt vooral gebruikt om pijn te verlichten bij jicht, artrose, lage rugpijn en als ontstekingsremmer bij reumatische aandoeningen. De bitterstoffen stimuleren de spijsvertering.

De voordelen van Duivelsklauw

  • vermindert pijn aan gewrichten
  • vermindert pijn in lage rug
  • voorkomt en verlicht jicht
  • stimuleert de spijsvertering

Vermindert pijn aan gewrichten

De belangrijkste stoffen die in de wortel van duivelsklauw zitten zijn de iridoid glycosiden, procumbiside en harpagoside. Deze zijn ontstekingsremmend en pijnstillend. Uit de analyse van een aantal onderzoeken is gebleken dat een groep kandidaten met artrose die een minimum van 50 mg gestandaardiseerd extract duivelsklauw namen minder bijwerkingen en minder pijnstillers nodig hadden dan de groep die synthetische pijnstillers en medicatie namen. Ook wordt duivelsklauw gebruikt bij sportblessures, zoals tendinitis (peesontstekingen door overbelasting) met als bekend voorbeeld een tennisarm.

AdvertentieVermindert pijn in lage rug

Ook is uit onderzoek gebleken dat een gestandaardiseerde dagelijkse dosis tussen de 50 en 100 mg harpagoside uit duivelsklauw effectief blijkt te zijn bij lage rugpijn. Het dient wel voor lange termijn ingenomen te worden, want het werkt niet als acute pijnstiller.

Voorkomt en verlicht jicht

Jicht is een erg pijnlijke reumatische ontsteking in de gewrichten die veroorzaakt wordt door gekristalliseerd urinezuur. Urinezuur ontstaat bij de afbraak van purine, een afvalproduct van eiwitten. Wanneer urinezuur kristalliseert geeft dit een hevige ontstekingsreactie met veel pijn. Dit gebeurt alleen als de concentratie urinezuur in het bloed te hoog is. Ook bij artritis is er vaak sprake van een urinezuurprobleem. Duivelsklauw kan het urinezuurgehalte laten afnemen waardoor de kans op een jichtaanval kleiner wordt. Door zijn urinezuurafdrijvende, ontstekingswerende en pijnstillende eigenschappen kan duivelsklauw helpen bij jicht.

Goed voor de spijsvertering

Duivelsklauw bevat bitterstoffen die goed zijn voor de spijsvertering. Bitterstoffen bevorderen de uitscheiding van gal en maagzuur. Ze zorgen voor een versterkte doorbloeding van het slijmvlies in maag en darmkanaal. Een goede doorbloeding versnelt de spijsvertering en de opname van voedingstoffen wordt verbeterd.

Geef als eerste een reactie on "Duivelsklauw bij gewrichtspijn en jicht"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.