Laat een koortslip je dag niet bederven

Shares

Nee, je gaat er niet dood van, en ja, je kunt gewoon alles blijven doen wat je wilt, maar toch. Vervelend is een koortslip wel. De pijnlijke blaasjes hebben bovendien een ontsierend effect.

Dit kun je er iedere dag aan doen:

  1. voldoende inname van lysine
  2. vermindering van arginine
  3. besmetting voorkomen

70% van de Nederlanders is drager van het herpesvirus

De veroorzaker van dit nare verschijnsel komt dus heel veel voor. Of dit virus kan groeien, hangt af van de aanwezigheid van twee aminozuren. Arginine is nodig om te kunnen groeien. Lysine remt de groei van dit virus. Er zijn meerdere vormen van herpes. Een koortslip wordt net als genitale herpes veroorzaakt door Herpes Simplex. Daarnaast is er Herpes Zoster, dat je overhoudt aan de mazelen. Dit virus kan leiden tot een uitbarsting van gordelroos. Alle herpesinfecties kunnen pijnlijk zijn, in ieder geval erg irritant en in de meeste gevallen langdurig.

AdvertentieHerpes is geen huidziekte, maar een zenuwaandoening

Na de eerste besmetting, die meestal op jonge leeftijd plaatsvindt, word je ziek, en weer beter, maar het virus gaat nooit helemaal weg uit je lichaam. Het trekt zich terug in de zenuwknopen van je hersenen of ruggenmerg en blijft daar. Om vervolgens wanneer je weerstand verminderd is door stress, koorts, verkoudheid, of de zon, weer actief te worden. Na de eerste zomerdag is het vaak raak. Door de zon krijg je behalve een mooi kleurtje ook een lelijke koortslip. Stress helpt ook al niet, evenmin als een verkoudheid. Ondanks het hardnekkige fabeltje dat een koortslip ‘een ziekte uitspaart’ heb ik toch meer het idee dat die twee hand-in-hand gaan.

Zo laat je een koortslip je dag niet bederven

1-Voldoende inname van lysine

Dit aminozuur remt de groei van het herpesvirus. Een tekort is vrij zeldzaam, maar als je regelmatig last hebt van een koortslip, kun je wel wat extra gebruiken. Het kan het aantal koortslippen behoorlijk verminderen. Dagelijks lysine kan heel wat ellende voorkomen. Je krijgt dit met je voeding binnen door het eten van erwten, bonen, vis, vlees, tofu, pinda’s, eieren of quinoa.

2-Vermindering van arginine

Het herpesvirus heeft arginine nodig om te kunnen groeien. Pas dus op met voedingsmiddelen die dit aminozuur bevatten. Denk hierbij aan pure chocolade en walnoten.

3-Besmetting voorkomen

Dit is de enige remedie, maar voor ruim 11 miljoen andere Nederlanders is dat al te laat. Wat je wel kan doen is zorgen dat je zelf de besmetting niet overdraagt en met een koortslip geen huidcontact hebt met baby’s en jonge kinderen. Kleine moeite toch?

Shares

Geef als eerste een reactie on "Laat een koortslip je dag niet bederven"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares